En Sıcak Konular

ŞEMDİNLİ'DE NELER OLUYOR?

4 Ağustos 2012 14:44 tsi
ŞEMDİNLİ'DE NELER OLUYOR? Hakkari’de Şemdinli - Derecik karayolunun PKK’lılarca 23 ve 24 Temmuz günü kesilmesinin ardından başlatılan operasyon, ülke gündemine oturdu

Şemdinli'de neler oluyor?

Hakkari'de Şemdinli - Derecik karayolunun PKK'lılarca 23 ve 24 Temmuz günü kesilmesinin ardından başlatılan operasyon, ülke gündemine oturdu

Genelkurmay'dan, valilikten ve hükümetten hâlâ kapsamlı bir açıklama yapılmamış olması, "Şemdinli'de neler oluyor?" sorusunu yanıtsız bıraktı. Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, 14 gündür süren çatışmaları VATAN'a yorumladı...

Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, VATAN'a yaptığı değerlendirmede PKK'nın bölgedeki bu tür saldırılarının ve meydana gelen çatışmaların yeni olmadığını belirterek "Esasında 90'lı yıllarda da karşılaştığımız olaylardı. Hatta yanlış hatırlamıyorsam 1992 yılında Kuzey Irak toprakları ile bağlantılı çatışmalarda bazı cephe savaşı türü hareketlerin içine de girmişlerdi ve büyük kayıp vermişlerdi" dedi ve şu değerlendirmeleri yaptı:

KÜRT BAHARI GÖRÜNTÜSÜ: Ama bu defa dikkati çeken husus, Suriyede'ki Kürt örgütlerinin hak arama mücadelesi içinde özellikle PYD mensuplarının Kamışlı ve Gorani gibi belirli bölgelerde kontrol altına aldıkları bazı merkezlerin ortaya çıkışına paralel olarak bizim Şemdinli ve Çukurca bölgesinde de böyle bir eylemliliği meydana getirme ve Suriye'deki gelişmelerle paralellik kurarak Arap baharı dediğimiz olayın Kürt baharı olarak bir görüntü verme arayışıdır.

KÜRESEL PROPAGANDA AMAÇLI: Tabii PKK'nın militanları ve askeri gücü ile Türkiye'nin gücü hem nicelik hem nitelik açısından mukayese edilemez. Ama bölge koşulları, coğrafi koşullar, gerilla mücadelesinin ortaya çıkardığı karmaşık koşullar içinde eylemlilik durumları farklı yönlere gidebiliyor. PKK'nın burada yapmak istediği eylem bir tür şehir hareketidir ve Şemdinli bölgesinde silahlı kuvvetleri şehir içerisinde ve kırsalda çatışmaya çekerek halka karşı güvenlik kuvvetlerinin silahlı hareketlilik durumunu artırmak ve halkın tepkisini ortaya çıkararak devlete ve güvenlik kuvvetlerine karşı yıpratma çalışması yapmak ve küresel düzeyde propaganda çalışmasında bulunmak istemiştir.

BARIŞ GECİKTİRİLİYOR: Burada süregelen PKK silahlı hareketinin Türkiye'de toplumun çözüm talebini ve barışçıl bir ortama geçilmesi istekleri yükselirken Suriye'deki gelişmelerle birlikte böyle bir gelişmenin ortaya çıkması, barış talep edenler bakımından da tereddütler yaratıyor. Barış adımlarını geciktiren bir durum ortaya çıkıyor. PKK bakımından da çelişkili bir durum. PKK'nın etkilediği kitleler ve siyasetler bakımından bunun değerlendirilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum.

TAHAKKÜM ALTINA ALMAK İSTİYOR: Dikkat çekmemiz gereken bir husus da Türkiye son gelişmelerle tekrar PKK meselesinin Kürt sorunu ile ne kadar bağlantılı olduğunu, PKK'nın Kürt sorununu ve bu sorundan ortaya çıkan hak taleplerini nasıl kullanarak kendi inisiyatifini ortaya çıkarmak istediğini ve Kürt siyasetinin farklı kesimlerini tahakküm altına almak istemesi bakımından önemli. (Kemal Göktaş / VATAN)

'Cephe mücadelesi'

Başbakan Erdoğan'ın başdanışmanı, Ak Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, Star gazetesindeki köşe yazısında Şemdinli'de bir "cephe mücadelesinin" yaşandığını belirtti:

- PANİK HALİNDE: PKK da son gelişmeler sebebiyle ayarı bozulmuş ve ne yaptığını bilmeyen, panik halinde bir örgüt görüntüsü veriyor. Kuzey Irak ve Kuzey Suriye'deki hareketlerin etkinliği yanında kendisinin Türkiye'de ciddi bir varlık gösterememesi, üzerindeki baskıyı artırmış olsa gerek ki intihar eylemi tarzında büyük zayiatlara sebep olan saldırılar gerçekleştiriyor.

- YENİ TAKTİK: Şemdinli kırsalında birkaç gündür yaşanan operasyonlar, böyle bir halet-i ruhiyeyi yansıtıyor. İstihbarat birimlerinin başarılı çalışmaları neticesinde sızma faaliyeti yapan terörist unsurlar kıskaca alınıyor ve büyük bir operasyon başlatılıyor. Vur-kaç taktiğiyle hareket etmesi beklenen örgütün kaçmak yerine bir bölgede tutunmaya çalışması, cephe mücadelesi şeklinde yeni bir taktik denediklerini gösteriyor. Bugüne kadar ne zaman cephe mücadelesi verse büyük kayıplara uğrayan terör örgütü, Suriye'deki bir avuç silahlı grubun bölgede denetim sağlıyormuş gibi görünmesinden esinlenerek Türkiye kırsalında alan hakimiyeti kurmaya çalışıyor. Bu arada bölge köylerindeki sivilleri de kendisine canlı kalkan olarak kullanmaktan çekinmiyor, sivil kayıplar ortaya çıkmasını sağlamaya çalışıyor.

- TUZAĞA DÜŞMÜYORUZ: Yani hem kendi mensuplarını vicdansızca ölümle sonuçlanacak eylemlere sürüklüyor, hem de masum sivillerin zarar görmesine sebep olacak tarzda çatışmalar tezgahlıyor. Allah'tan siviller konusunda büyük bir duyarlılıkla hareket eden güvenlik güçleri bu tuzağa düşmüyor ve terör örgütünün hevesini kursağında bırakıyor. PKK'nın değişen her taktiği ve attığı her adım boşa çıkarılıyor.

PKK'nın Suriye planı tutmadı

PKK üzerine askeri ve siyasi yazılarıyla bilinen Taraf yazarı Emre Uslu ise, Şemdinli olayı ile ilgili bir internet sitesinin sorularını şöyle yanıtladı: PKK eğer Şemdinli'yi düşürebilseydi, Arap Baharı benzeri bir hareketler Kürt baharını hayata geçirecekti. Özellikle Şemdinli'de belli noktalara yerleştirilen dokçalar kadar kamera yerleştirildiğine eminim. Eğer bir Kürt Baharı atmosferi yaratılıp askerin de bölge halkına silahlı saldırısı olsaydı bu görüntüleri hemen kullanıp propaganda yapacaklardı. Ancak asker 1993-1994 yılında uygulanan bu tuzağa düşmedi."

Ateş altındaki köylüler kaçıyor

Şemdinli'de PKK'lılar siper olarak köylüleri de kullanıyor. Bu köylerden biri de Bağlar köyü. Köyün Muhtarı Arif İnan, 130 köylünün 3 gün önce göç ettiğini söyleyerek, PKK'ların kendilerine "Bu yıl böyle, köyden çıkmayacağız. Siz ister kalın, ister gidin" dediğini söyledi. İnan, can güvenlikleri olmadığı için köyden göç ettiklerini de söyleyerek, PKK'nın köyün çevresindeki 3 tepeye helikopterleri vurmak için doçka silahlar da yerleştirdiğini belirtti. Çatışmaların yoğun olarak sürdüğü bölgedeki Bağlar köyünde kalmaya devam eden yaklaşık 60 köylüden Nurettin Çiftçi, köyün 3 kilometre mesafedeki Zorgeçit mezrasında yaklaşık 20 PKK'lının kaldığını söyledi. Çiftçi, Bağlar köyü ve Şemdinli köyü arasında da PKK'nın kontrol noktasının olduğunu öne sürdü. (Kenan BUTAKIN / VATAN)


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/semdinlide-neler-oluyor/470743/1/Gundem


Bu haber 679 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,614 µs