En Sıcak Konular

ARAKAN ÇİLESİNİN TARİHÇESİ

3 Ağustos 2012 23:58 tsi
ARAKAN ÇİLESİNİN TARİHÇESİ 2011 yılında askeri cuntaya veda eden Burma'nın yeni ve reformcu yönetimi askeri cuntayı aratmayacak icraatlar sergiliyor. Dünya da buna seyirci. 'Kurdun adı çıkmış tilki var baş keser' diye bir deyim var. Aynen öyle.

Arakan çilesinin tarihçesi

2011 yılında askeri cuntaya veda eden Burma'nın yeni ve reformcu yönetimi askeri cuntayı aratmayacak icraatlar sergiliyor. Dünya da buna seyirci. 'Kurdun adı çıkmış tilki var baş keser' diye bir deyim var. Aynen öyle. Askeri rejim gitmiş ama sözde reformcu rejim onu aratmıyor ve demokratik açılım altında adeta etnik ve dini temizlik yapıyor. Batı'nın da kılı kıpırdamıyor. Onun ötesinde mazlum halkının önüne rehber olarak düşmüş olan Nobel ödüllü Aung San Suu Kyi de Firavun gibi halkını ayırıyor. Budistlerle Müslümanlar arasında ayrım gözetiyor. Dolayısıyla Güney Afrika'da Mandela'nın yaptığını yapamıyor. Burma veya Myanmar'da şöyle bir algı var. Arakan halkı bölgeyi Hint Altkıtasından İngilizler tarafından aracı bir halk olarak getirilmiş. Halbuki, tarihi kayıtlar bunu tekzip ediyor. İslam'dan hemen sonra kıyı bölgelerine gelen Müslüman tüccarlar vasıtasıyla bura halkı İslam ile tanışıyor. Bundan dolayı Suudlu Diplomat Ali Gamidi, Arakanlı Müslümanların tarihinin İngiliz sömürgeciliğiyle birlikte başlamadığını aksine bölgede İslam'ın tarihinin 13 yüzyıllık bir geçmişe dayandığını beyan etmektedir. Aksine sömürgecilik dönemi Müslümanları bölük pörçük ve yamalı bohça haline getirmiştir. Devletlerini ve güçlerini dağıtmıştır. Müslümanlar sadece Burma kıyılarında veya Arakan'da değil bölgenin bütününde ve özellikle kıyı şeridinde bulunuyorlar. Tayland'ın Patani bölgesi ve Moro bu gerçeğe tanıklık ediyor. Ve özellikle Filipinler'de; İspanyol sömürgeciler tarafından burada Hıristiyanlık yayılmadan önce Müslümanların hakim konumda olduklarını görüyoruz. Burmalıların iddia ettiği gibi Müslümanları buralara sömürgeciler getirmemiş bilakis sömürgeciler bölgeye Endülüs modelini yani yok etme modelini getirmişlerdir. Endülüs modeli, asimilasyon, tehcir ve toplu katliam hatta yakmadan ibarettir.


İspanyollar Filipinler'e geldiklerinde burada da Müslümanlarla karşılaşıyorlar ve bu karşılaşma ile Moroco akıllarına geliyor bu nedenle de Filipinler'de Müslümanların yaşadıkları bölgeye Moro adını veriyorlar. Sömürgecilik dönemi ise bölgedeki Müslümanların konumunu zayıflatmış ve altüst etmiştir. 1857 tarihinde Hindistan'da İslami Moğol İmparatorluğunun İngilizlerce vahşi bir biçimde yıkılması ve bunun üzerine Müslümanların talihlerinin sönmesi gibi. Arakan bölgesinde Müslümanların kurmuş olduğu devlet 350 yıl hüküm sürmüştür. Süleyman Şah'ın tarafından tesis edilen Müslüman krallık 1430'dan 1748 yılına kadar devam etmiştir. Bu dönemde 48 kral hüküm sürmüştür. Bu devlet sikke ve para bastırmış ve paralar üzerinde tevhit gibi İslam sembolleri kullanmıştır. İslam devletinin yıkılması üzerinden yüzyıl geçmeden bölgeye İngilizler damlamış ve burasını sömürgeleri arasına katmışlardır. 1824 yılında İngilizler Burma'yı Hindistan sömürgelerine bağlamışlar lakin 1937'de müstakil bir sümürge idaresi statüsü tanımışlardır.

Orta Asya'dan Çin, Moğol ve Türk asıllı kavimler vaktiyle buraya göç etmişlerdir. On birinci asırda kurdukları bir devletle tarih sahnesine çıkan Burma, 13. asırda Kubilay Han tarafından işgal edilmiştir. İkinci Dünya Savaşında Japonların işgaline uğrayan ülke, Japonların yenilmesiyle biten harbin nihayetinde (1945'te), İngilizlere karşı bir bağımsızlık savaşı başlatarak, 4 Ocak 1948'de İngilizlerin çekilmesiyle bağımsızlığını ilân etmiştir.

Sömürgeciliğin bitmesiyle Müslümanların çilesi bitmemiş bilakis artmıştır. Hatta şiddetlenmiştir. Özellikle de askeri darbeler sonrasında ve kapalı rejimler altında Müslümanlar büyük sıkıntılar çekmişlerdir. 1962'de yapılan darbeden sonra 200-300 bin Müslüman Bangladeş'e sürülmüştür. 1974'te kabul edilen bir anayasa ile ülkede sosyalist bir rejim kuruldu. Bu sosyalist idare Jivkov tarzı bir etnik asimilasyon ve tehcir kampanyası yürütmüştür. Birbirinden model devşirmişlerdir. 1988'de demokrasi yanlısı hareketi bastırarak iktidara el koyan askeri yönetim, bütün partileri dağıttı. Askeri yönetimin başında bulunan General Saw Maung, 1992'de geçirdiği bir sinir rahatsızlığı nedeniyle görevi bırakmak mecburiyetinde kaldı. Yerine General Tan Shwe geçti (1993). Askeri rejim 2011 yılına kadar mütemadiyen devam etti.

1962 darbesinden 20 yıl sonra 1982 yılında Arakan Müslümanları yabancı kabul edildi ve vatandaşlıkları ellerinden alındı. Bundan önce 1978 tarihinde de yüzbinlerce Müslüman yine Bangladeş'e doğru tehcire maruz kalmıştır. Tehcir sırasında yaşlı, kadın ve çocuk olmak üzere 40 bin Müslüman zor şartlar altında vefat etmiştir. 1988 yılında ise nüfus yapısının değiştirilmesi planı çerçevesinde 150 bin Müslüman yerlerinden yurtlarından sökülmüştür. 1991 yılında ise Müslümanların da oylarıyla birlikte muhalif Milli Demokrasi Partisinin seçimleri kazanmasıyla birlikte Müslümanlar yeniden cezalandırılmış ve seçim sonuçları iptal edildiği gibi bunun hesabı da müslümanlardan sorulmuştur. 1991 tehcir dalgası sırasında da yarım milyon Müslüman yerlerinden yurtlarından sökülmüştür. Demek ki, Burma'da aralıklarla Endülüs modeli uygulanıyor. Endülüs'te de jenosit ve soykırım aralıklarla birlikte yürütülmüştür.

Mustafa Özcan - Milli Gazete

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/makale/arakan-cilesinin-tarihcesi-246269.htm


Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,144 µs