En Sıcak Konular

DAVUTOĞLU'NUN KERKÜK ZİYARETİ IRAK'I KIZDIRDI

2 Ağustos 2012 23:14 tsi
DAVUTOĞLU'NUN KERKÜK ZİYARETİ IRAK'I KIZDIRDI Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Kerkük’e sürpriz bir ziyarette bulundu. Davutoğlu 75 yıl aradan sonra Kerkük’ü ziyaret eden ilk Türk Dışişleri Bakanı oldu.

Irak: Davutoğlu'nu tutuklama hakkımız var!

Kerkük ziyareti'ne sert tepki...
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Kerkük'e sürpriz bir ziyarette bulundu. Davutoğlu 75 yıl aradan sonra Kerkük'ü ziyaret eden ilk Türk Dışişleri Bakanı oldu. Ancak bu ziyaret Irak yönetiminin sert tepkisini çekti. Bakanlık sözcüsü bu ziyaret Bağdat'ın bilgisi ve onayı dışında yapılmıştır, Türkiye açık bir biçimde 

Irak'ın iç işlerine karışıyor" dedi 

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kuzey Irak'ta Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile önceki akşam yaptığı görüşmenin ardından dün sabah sürpriz bir kararla Kerkük'e gitti. Davutoğlu'nun Kerkük'e gideceği güvenlik açısından gizli tutuldu.

Davutoğlu ve beraberindekileri taşıyan konvoy, Erbil'in 83 kilometre güneyindeki Kerkük'e yoğun güvenlik önlemleri altında girdi. Güvenlik gerekçesiyle gizli tutulan Davutoğlu'nun ziyaretinin uzun süredir planlandığı öğrenildi.

Davutoğlu Kerkük ziyareti çerçevesinde Vali Necmettin Kerim'i ziyaret etti. Görüşme sonrası basına konuşan Davutoğlu, basın mensuplarını Türkçe'nin yanısıra Kürtçe ve Arapça selamladı.

Vali Necmettin Kerim'in gösterdiği misafirperverlikten dolayı memnuniyetini dile getiren Davutoğlu, "Uzun zamandan beri planladığım bu ziyareti mübarek Ramazan gününde yapmaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Bütün Iraklı ve Kerküklü kardeşlerimin Ramazanlarını kutluyorum" dedi.

'Bir daha bu kadar ara vermeyiz'

Daha sonra Kerkük Camii'nde öğle namazı kılan Davutoğlu ardından ardından Irak Türkmen Cephesi Genel Merkezi'ne geçti ve Başkan Erşat Salihi ile görüştü. Davutoğlu'nu burada Kerküklü Türkmenler "Yaşasın Davutoğlu" ve "Kerkük Türktür Türk kalacak" sloganlarıyla karşıladı.

Görüşmenin ardından basın tolantısı düzenleyen Davutoğlu hayatının en mutlu günlerinden birini yaşadığını söyledi ve şöyle devam etti: "Bugün her zaman rüyalarımızda sizinle birlikte olduğumuz güzel Kerkük'e kavuşma günü. 75 yıl sonra ilk defa bir dışişleri bakanı Kerkük'ü ziyaret ediyor. Bugün tarihi bir gün yaşıyoruz."

Yeniden Erbil'e döndü

Davutoğlu, bundan sonra yapılacak ziyaretler için araya bu kadar uzun zaman girmeyeceğini vurguladı ve bundan böyle Kerküklüler ile çok daha sık beraber olacağını söyledi. "Dağlar dağladı beni, gören ağladı beni, demir zincir kar etmez, Kerkük'üm bağladı beni" dizelerini okuyan Davutoğlu, "Bir aşık için şiir ne kadar önemliyse, bizim için de Kerkük o kadar önemlidir. Allah dostluğumuzu, kardeşliğimiz baki eylesin" diye konuştu.

Kerkük ziyaretinin ardından yeniden karayoluyla Erbil'e dönen Davutoğlu burada Suriye muhalefetinin temsilcileriyle de görüştü.

Ziyaret Bağdat'ı kızdırdı

Irak Dışişleri Bakanlığı sert bir açıklama yaparak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Kerkük'e gidişini eleştirdi. Açıklamada, Davutoğlu'nun ziyaretinin Bağdat'ın bilgisi ve onayı dışında gerçekleştirildiği belirtildi. Irak Başbakanı Nuri Maliki'nin danışmanı, "Türkiye çok açık bir biçimde Irak'ın işlerine karışıyor, T.C. Büyükelçiliği kapatılmalı, Davutoğlu'nu tutuklama hakkımız var" açıklamasında bulundu.

Bakanlığın internet sitesinde yer alan açıklamada, "Ulusal egemenliği azımsamak, uluslararası ilişkilerin temel kurallarını ihlal etmek ve devletler ile yetkililer arasındaki ilişkilerin temel düzenlemelerini ihlal etmek ne Türkiye'nin ne de başka bir ülkenin çıkarına olur" denildi.

AFP haber ajansına göre, açıklamada, "Bütün bunlar Dışişleri Bakanlığı'nın bilgisi ve onayı dışında gerçeklemiş, bu ziyaret için resmi ve diplomatik kanallar kullanılmamıştır" ifadeleri kullanıldı.



Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/irak-davutoglunu-tutuklama-hakkimiz-var/470321/1/Gundem 


Bu haber 730 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,624 µs