En Sıcak Konular

SÜMER TİLMAÇ: ''DEVLET TİYATROLARI DEREBEYLİK GİBİ''

29 Temmuz 2012 21:27 tsi
SÜMER TİLMAÇ: ''DEVLET TİYATROLARI DEREBEYLİK GİBİ'' Sümer Tilmaç, "Devlet Tiyatroları derebeylik gibi, adamın çocuğu da torunu da tiyatrolarda. Nasıl bir şeydir bu?" diye sitem etti.

Devlet tiyatroları derebeylik gibi

Sümer Tilmaç, "Devlet Tiyatroları derebeylik gibi, adamın çocuğu da torunu da tiyatrolarda. Nasıl bir şeydir bu?" diye sitem etti.

Devlet Tiyatroları (DT)'nda reform tartışmaları, oyuncuların kadro ve maaş durumlarını da gündeme getirdi. Tiyatrocu Sümer Tilmaç, aydan aya uğrayıp DT'den maaş alanların bulunduğundan yakındı. Kurumun, derebeyliğe döndüğünü belirten Tilmaç, "Adamın çocuğu da torunu da tiyatrolarda. Nasıl bir şeydir bu?" diye sitem etti. Ateşböceği Ercan lakaplı sanatçı Ercan Bostancıoğlu da "DT, birileri gidip aydan aya maaş alsın diye değil, Türkiye'de tiyatro yerleşsin diye kuruldu" ifadesini kullandı.

Hem idari hem de Mali yapıları ile tartışmaların odağına oturan Devlet Tiyatroları'nda reforma gidiliyor. Bu çerçevede ilgili merciler, ön incelemelerini tamamladı. Avrupa'daki örnekleri incelenerek bir metin ortaya konuldu. Tiyatrolarda eleman alımı ve konumu ile oyun seçimine odaklanan metnin yeni yasama döneminde TBMM'ye gelmesi bekleniyor. Taslak ile ilgili değerlendirmelerde bulunan tiyatrocu Sümer Tilmaç, DT'nin reforma tabi tutulmasını savundu.

"Sistem çok hantal"
DT'nin hantal bir sistemi bulunduğunu ifade eden Sümer Tilmaç, "Böyle bir sistem hiç bir yerde yok. Devlet Tiyatroları oyuncusu diye bir şey yok. Olmaması da gerekiyor" dedi. DT'de kadro ve maaş uygulamalarından da memnun olmayan Sümer Tilmaç, şöyle devam etti:

"Bir kere orada oyunların seçiminde neler döndüğünü biliyoruz. Benim oyunum bir oynanmaya kalksın, bakalım oynanabilecek mi? Bir de şöyle bir olay var; Münir Özkul sigortadan 1.200 lira maaş alıyor. Bu hakka ve adalete uygun mu? Eğer o, DT'den emekli olsaydı 3-4 bin lira alacaktı. Bu haksızlık değil mi? Münir ağabeyi diğer arkadaşlardan ayıran ne? Münir Özkul bu ya, tiyatromuza mührünü vuran bir oyuncu. Sadece aydan aya gidip DT'den maaş alan bir yığın var. Derebeylik gibi; adamın çocuğu tiyatroda, torunu tiyatroda, ötekisi tiyatroda. Nasıl bir şey bu?"

Ateşböceği Ercan: Herkes işini yapacak
Ateşböceği Ercan olarak tanınan tiyatrocu Ercan Bostancıoğlu da Sümer Tilmaç gibi Devlet Tiyatroları'nın kadro yapısından şikâyetçi. Gelinen noktada sistemin yeniden kurgulanması gerektiğini vurgulayan Bostancıoğlu, "Devlet Tiyatroları aynı TRT gibi. Malum burada baba şarkıcı, oğlu ve kızı da şarkıcı. Şarkıcı olamayanlar da tonmaister oluyor. Bir müessede görev yapıyorsunuz. Bu esnada başka bir müesseseye girip maaşınızı aşan bir ücret alabiliyor musunuz? Hayır. Onun için herkes işini yapacak."

Giderler 126 milyon lirayı aşıyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın DT için 2011'de bütçeden ayırdığı pay 131 milyon 561 bin lira iken; bu rakam 2012'de 8 milyon lira artarak, 139 milyon 964 bin lirayı buldu. 2011'de özel tiyatrolara ayrılan destek ise 3,5 milyon liraya geriledi. 2010 verilerine göre DT'nin personel gideri 79 milyon 548 bin liraya; mal ve hizmet alımı gideri 36 milyon 869 bin liraya denk geliyor. Sermaye giderleri ise 5 milyon 335 bin liraya tekabül ediyor. Toplam 126 milyon 770 bin lira gider bulunuyor. Anılan sene içinde kurum 110 milyon 695 bin lira Hazine yardımı, 11 milyon 86 bin lira ek ödenek, 4 milyon 900 bin lira gişe geliri elde etti.

DT için önerilen yeni yapı
Devlet Tiyatroları için yapılan ön incelemelerin ardından bir metin ortaya konuldu. Buna göre sanatçılar, artık kadrolu değil sözleşmeli olarak istihdam edilecek. Metinde yer alan maddelerin bir bölümü şöyle:

DT, DOB, CSO gibi 657 sayılı Devlet Memurları Yasası'na bağlı olarak istihdam edilen sanatçılar emekliliğe teşvik edilecek. Emekli olduklarında maaşları yarı yarıya inen sanatçıların yeni sistemle emekli ikramiyeleri arttırılacak, maaşlarında iyileştirmeye gidilecek.

Kurumlarda memur statüsünde bulunan sanatçı ve teknik personel kadroları boşalacak. Bu kadrolar yerine, sınavla artık kadrolu sanatçı ya da teknik personel alımı yapılmayacak.

Sanatçılarla, kurullara sunulan oyun projeleri dâhilinde sözleşme imzalanacak. Sözleşme, oyunun ya da herhangi bir sanat temsilinin süresince geçerli olacak.

Sözleşme süresince sanatçıların, kamu hastanelerinden yararlanma, bir anda iş aktinin feshedilememesi gibi hakları korunacak.

DOB, DT gibi kurumlarda sanatçılar artık sahnede teşvik ücreti alacaklar.


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/devlet-tiyatrolari-derebeylik-gibi-245747.htm


Bu haber 902 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    21,649 µs