En Sıcak Konular

SURİYE SINIRINDA YÜKSEK GERİLİM

28 Temmuz 2012 23:31 tsi
SURİYE SINIRINDA YÜKSEK GERİLİM Türkiye Suriye sınırına yakın yerleşim yerlerinin PKK'nın uzantısı PYD'nin eline geçmesi, bölgedeki tansiyonu daha da yükseltti.

Yüksek gerilim

Türkiye Suriye sınırına yakın yerleşim yerlerinin PKK'nın uzantısı PYD'nin eline geçmesi, bölgedeki tansiyonu daha da yükseltti. Daha önce Esad ve muhaliflerin konu edildiği haberlere artık Türkiye de dahil. Tüm dünya yaşanan son gelişmeler üzerine Türkiye'nin nasıl bir politika izleyeceğini merak ediyor. PYD ise her geçen gün bölgedeki etkinliğini daha da güçlendiriyor.

Ekonomi merkezi simdi hayalet kent

Surıye ekonomisinin merkezi Halep'in büyük kısmı muhaliflerin elinde. Suriye'yi kontrol etmek istiyorsan Halep'i kontrol etmelisin" atasözüne uyan Suriye Devlet Başkanı Bessar Esad'ın kenti muhaliflerden geri almak için yeni bir operasyon başlattığı ifade ediliyor. Şiddetli çatışmaların yaşanmasından korkulan Halep'ten kaçışlar sürerken, operasyonların Kabtan beldesi yanı sıra Seyh Süleyman ve Cemiyet el-Zehar bölgelerinde yoğunlaştığı belirtiliyor.

Şiddetli çatışmaların ardından büyük çoğunluğu silahlı muhaliflerin eline geçen Suriye'nin ticaret ve sanayi merkezi Halep'te korkulu bir bekleyiş hakim. "Suriye'yi kontrol etmek istiyorsan Halep'i kontrol etmelisin" atasözüne uyan Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın kenti muhaliflerden geri almak için yeni bir operasyon başlattığı ifade ediliyor. Binlerce askerin de Halep'e ilerlediği belirtilirken, şiddetli çatışmaların yaşanmasından korkuluyor. Bir zamanlar canlı ticaret hayatıyla dikkat çeken Halep şimdi hayalet kent görünümünde.

Kabtan, Şeyh Süleyman ve Cemiyet El-Zehar

Esad ordusu ile silahlı muhalifler arasında yaşanmasından endişe edilen şiddetli çatışmalar nedeniyle birçok kişinin şehirden kaçtığı bildiriliyor. Suriye ordusunun Halep ve çevre beldelerini bombaladığı; Kalise, Basatni ve Kasr bölgelerinden şiddetli patlama sesleri duyulduğu öğrenildi. Suriye ordusunun kontrolünü yitirdiği Halep ve çevresindeki yerleşim yerlerine, bombalı saldırı düzenleniyor. Operasyonlar Kabtan beldesinin yanı sıra Şeyh Süleyman ve Cemiyet el-Zehar bölgelerinde yoğunlaşıyor.

Suriye rejiminden ayrılan ilk kadın milletvekili İhlas Bedevi de ''Şam yönetimi başta Halep olmak üzere muhalefetin yoğun olduğu şehirlere büyük bir saldırı hazırlığında olduğunu, yönetimin tüm bu şehirlerdeki milletvekillerini Şam'a çağırdığını açıklamıştı.

Yeni Kürt krizi kapıda

Öte yandan Kuzey Suriye'de Kürt Halk Komitelerinin yönetimi ele geçirmesi ve bölgede hissedilen PKK/PYD ağırlığı başlı başına yeni bir kriz oluşturdu. Suriye haritasının değişme ihtimali nedeniyle başlayan krize Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Cumhurbaşkanı Mesud Barzani de dahil oldu. Barzani, bölgedeki gençleri eğittiklerini açıklamıştı. Bunun Ortadoğu'da Irak, Suriye ve Türkiye'yi içine alacak yeni bir krizin kapısını aralayabileceği ifade ediliyor.

2. Ordu hazır bekliyor

Suriye'nin kuzeyinde PYD'nin yönetimine geçmesinin ardından Türkiye'nin sınır hattından sorumlu 2. Ordu Komutanlığı teyakkuza geçirildi. Bölgedeki asker ve teçhizat sayısının artırılması başta olmak üzere bir dizi önlemin hayata geçirilmesi için çalışma başlatıldı. Öte yandan dış politikada kullanılmaya başlanan Kuzey Suriye ifadesi Türk makamlarınca rahatsızlıkla karşılandı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Kuzey Suriye" ifadesinin psikolojik bir harekat olduğunu savundu.

Bir günde 165 Suriyeli öldü

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Esad güçlerinin, muhaliflerin yoğun olduğu kentlerde ağır silahlarla düzenlediği saldırılarda, çoğu başkent Şam'da olmak üzere ölü sayısının 165'e yükseldiğini duyurdu. Örgüt, Esad güçlerinin Perşembe sabahından bu yana Şam'ın çeşitli semtlerinde gerçekleştirdikleri saldırılarda 44 kişinin hayatını yitirdiğini ve birçok bölgede saldırıların gece de devam ettiğini kaydetti.



Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/yuksek-gerilim-245752.htm


Bu haber 684 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,646 µs