En Sıcak Konular

AKDENİZ'İN PETROL VE DOĞALGAZ REZERVİ TAHMİNLERİN ÜSTÜNDE

28 Temmuz 2012 23:26 tsi
AKDENİZ'İN PETROL VE DOĞALGAZ REZERVİ TAHMİNLERİN ÜSTÜNDE Rumlar ve İsrail Türkiye'nin açıklamalarına rağmen Doğu Akdeniz'de doğalgaz ve petrol arama çalışmalarını sürdürürken, bölgenin tahmin edilen daha fazla doğalgaz ve petrol rezervine sahip olduğu ortaya çıktı

Şer ittifakının Akdeniz aşkı boşuna değilmiş

Enerji açısından dışa bağımlı olan Türkiye, çevresindeki doğalgaz ve petrol yataklarını da ne yazık ki değerlendiremiyor. Rumlar ve İsrail Türkiye'nin açıklamalarına rağmen Doğu Akdeniz'de doğalgaz ve petrol arama çalışmalarını sürdürürken, bölgenin tahmin edilen daha fazla doğalgaz ve petrol rezervine sahip olduğu ortaya çıktı. Türkiye ise sadece seyretmekle yetiniyor.

Güney Kıbrıs Rum kesimiyle ortaklaşa Doğu Akdeniz'de başladığı doğalgaz sondajına devam eden İsrail'in bu çalışmaları boşu boşuna yapmadığı ortaya çıktı. Uluslar arası İlişkiler uzmanı Dr. Sohbet Karpuz, "Doğu Akdeniz'de önemli, daha önce keşfedilmemiş ve teknik açıdan çıkarılabilir doğalgaz kaynakları çok fazla" dedi. Doğu Akdeniz'de doğalgaz yataklarının çeşitli ülkeler tarafından keşfinin ardından son dönemde yaşanan gerilimi değerlendiren uluslararası enerji uzmanı Karbuz, 2009 yılından bu yana yapılan çalışmalar sonucunda Doğu Akdeniz'de önemli, daha önce keşfedilmemiş ve teknik açıdan çıkarılabilir doğalgaz kaynaklarının çok fazla olduğunun görüldüğünü söyledi.

İsrail kutuplaşmayı arttıracak
Doğu Akdeniz'de İsrail'in potansiyel gaz yataklarındaki sondaj çalışmalarını değerlendiren Karbuz, İsrail'in bölgede gazı bulması halinde bölge ülkeleri arasındaki politik kutuplaşmanın daha fazla ortaya çıkacağını belirtti. İsrail ile Mısır arasındaki gaz satışı anlaşmasının Nisan 2012'de Mısır tarafından sonlandırıldığını hatırlatan Karbuz, İsrail'in bu durumdan memnun olmadığını belirtti. Konuşmasında Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne de değinen Karbuz, ülkenin, geçen yıl Aralık ayında, Doğu Akdeniz'de doğalgaz yataklarını keşfettiğini açıklaması ve 1 Temmuz itibariyle AB Dönem Başkanlığını devralmasının Türkiye ile AB arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyebileceğini kaydetti.

Bölgenin siyasi çehresi değişecek
Bölgedeki doğal kaynakların çoğunluğunun halen keşfedilmediğini ifade eden Karbuz, "Önemli olan doğalgazı bulmak değil, onu ihraç edebilmektir" ifadesini kullandı. Karbuz, doğalgazın ihracat yolları, gazın boru hattı ile taşınması ya da likidite edilip satılmasının bölge ülkelerinin karşılaşacağı muhtemel sorunlardan birkaçı olduğunu belirtti. Doğu Akdeniz'in önem kazandığını anımsatan Karbuz, bölge ülkelerinin ortak projelerle yürüteceği gaz keşfi ve ihracatı çalışmalarının bölgenin ekonomik ve siyasi çehresini değiştireceğini sözlerine ekledi.

Türkiye esip gürlüyor sonrada olan biteni seyrediyor
Kıbrıs Rum Kesimi Akdeniz'de tek taraflı olarak petrol ve doğalgaz aramasına başlamış daha sonra İsrail ile petrol doğalgaz arama ve çıkarma anlaşması imzalayarak, Türkiye'nin tepkisini çekmişti. Doğu Akdeniz'i İsrail ile birlikte adeta parselleyen Rumlara Türkiye'nin gösterdiği cılız tepki, Rumlara geri adım attırmamıştı.

Türkiye'nin bölgeye savaş gemisi göndermesi de işe yararmış Rum Yönetimi doğalgaz ve petrol aram faaliyetlerine devam ederek, ABD'li petrol şirketlerin de işin içine dahil etmişti. Kıbrıs Rum kesimi ile İsrail arasında döşenecek petrol boru hattı ile Rum tarafına inşa edilecek doğalgaz terminaline de Türkiye seyirci kalmakla yetinmişti. Bununla yetinmeyen Rum kesimi İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan arasında elektrik hattı döşeme çalışması da başlatmıştı.

Ciddiyetsizlik nedeniyle sonuç alınmadı
Doğu Akdeniz'den dışlanan Türkiye 'Sen ararsan bende ararım' diyerek petrol doğalgaz aramak için çalışma başlatmış, başlatılan çalışma ciddiyetsizlik nedeniyle akamete uğramıştı. Doğu Akdeniz de ortaya çıkan enerji yatakları, Rum yönetimi ve İsrail'in bölgedeki ısrarlı faaliyetlerinin nedenlerini açıklıyor.

Akdeniz'de Türkiye ile karşı karşıya gelmekten çekinmeyen İsrail'in, petrol ve doğalgaz aram yapan gemilerini korumak üzere görevlendirdiği F-15 uçakları Türk kıyılarına 15 mil mesafede uçarak taciz girişiminde bile bulunmuştu. İsrail'in bu ısrarı şimdi daha iyi anlaşılıyor. İsrail Rumlara güvence vermek için adaya asker yerleştirmeyi de gündeme getirmişti.


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/ser-ittifakinin-akdeniz-aski-bosuna-degilmis-245763.htm


Bu haber 1,106 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    35,031 µs