En Sıcak Konular

SURİYE'DEKİ ATEŞ TÜRKİYE'YE DE SIÇRAR

26 Temmuz 2012 10:26 tsi
SURİYE'DEKİ ATEŞ TÜRKİYE'YE DE SIÇRAR Suriye'de yaşanan karışıklığın ardından Türkiye Suriye sınırında meydan gelen olaylar, neler oluyor sorusunu gündeme getirdi.

Bu ateş Türkiye'ye de sıçrar

Suriye'de yaşanan karışıklığın ardından Türkiye Suriye sınırında meydan gelen olaylar, neler oluyor sorusunu gündeme getirdi. PKK'nın Suriye kolu olan PYD'nin, Kobani, Afrin, Amude, Derbasiye, Sari Kani gibi yerleşim yerlerinde kontrolü ele geçirmesi, Barzani'nin Suriyeli Kürtlere askeri eğitim verdiğini açıklaması, tansiyonu daha da yükseltti. Esad sonrası Suriye'nin geleceği belirsizliğini korurken, Türkiye'nin alacağı tavır merak ediliyor.

Yaşananlar küresel bir kaosa sebep olabilir
Doç. Dr. Sıtkı Bilgin "PKK'ya yakınlığı ile bilinen PYD'nin Suriye'de birçok yeri ele geçirmesi, Batının müdahalesi ile ikinci bir Kürdistan'ın kurulması demektir. Bu Suriye'nin bölünmesini sağlayacak ve ateşi Türkiye'ye de sıçratacaktır. Türkiye bu olaylardan etnik ve mezhepsel yönden mutlaka etkilenecektir, bu kaçınılmazdır. Şimdi bölge bu tür bir tehlikeye doğru yuvarlanıyor. Bu yaşananlar küresel bir kaosa sebep olabilecek potansiyele sahiptir."

Kürtdevleti kurulsa bile kalıcı olmaz
Orsam Ortadoğu Uzmanı Oytun Orhan, "Kürt devleti kurulsa bile otoritenin kalıcı olması son derece zordur. Zaten Esad güçleri Türkiye'yi zora sokmak için bazı yerleşim yerlerini PYD'yi bıraktı. Kürt devletinin Suriye'de kurulması hem Kürtlerin kendi aralarında hem de Kürtlerle Arapların aralarında çatışmalara sebebiyet verir. Bundan dolayı Suriye'de Kürt devleti kurulsa bile kalıcı olması mümkün değil." dedi.

Türkiye'ye sıçraması kaçınılmaz
Sınırımızda yaşanan bu gelişmeleri değerlendiren uzmanlar ise olayların Türkiye'ye sıçramasından endişe ediyor. Batılı güçlerin kurduğu oyuna dikkat çeken Doç. Dr. Sıtkı Bilgin: "Suriye Türkiye ile en uzun sınırı olan bir ülkedir. Türkiye Suriye ile yakın zamana kadar ekonomik ve sosyal yönden birçok ilişkileri vardı. Fakat Batılıların kışkırtmasıyla Türkiye'ye 90 yılda gelemeyen demokrasi Suriye'ye bir yılda yerleşmesi istedi.

Batının bu arka plandaki müdahalesi sonucu bir iç karışıklık meydana geldi. Ve son zamanlarda da PKK'ya yakınlığı ile biline PYD'nin Suriye'de birçok yeri ele geçirmeye çalıştığını öğreniyoruz. Batının müdahalesi ile ikinci bir Kürdistan'ın kurulması demek Suriye'nin bölünmesini sağlayacak ve bu ateşi Türkiye'ye de sıçratacaktır. Dediğim gibi Türkiye bu olaylardan etnik ve mezhepsel yönden etkilenmesi kaçınılmaz bir hal alacaktır. Şimdi bölge o tehlikeye doğru yuvarlanıyor. Bu yaşananlar küresel bir kaosa sebep olabilecek potansiyele sahiptir."şeklinde konuştu.

İslam ülkeleri bu soruna el atmalı
Suriye'de yaşananların son bulması için batılı ülkelerin değil İslam ülkelerinin bir araya gelerek çözüm araması gerektiğini belirten Bilgin: "Bu sorunun çözebilmesi için ABD ve Avrupa Ülkelerini işin içine karıştırmadan bölge ülkelerini bir araya toplayarak bu soruna çözüm aranmalıdır. Bu çözüm geçici bir idare ile mi olur yoksa geçici bir hükümet ile mi olur ona karar verilmelidir. İnisiyatif ABD ve Rusya'ya bırakılmamalı çünkü onlar ters etki yaratıyor. Batılıların bu olaya karışması demek Suriye'nin Irak gibi bölünmüş bir devlet haline gelmesi demektir. Ve bunun Türkiye'ye faturasının da ağır olacağını düşünüyorum" dedi.

Türkiye mutlaka etkilenir
Necmettin Erbakan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Uzmanı  Prof. Dr. Birol Akgün: de "Suriye'de ki karışıklıktan Türkiye'nin etkilenmemesi mümkün değil. Son zamanlarda Suriye'de yaşananların yanı sıra Kürt grupların Kobani, Amude, Derbasiye gibi yerleri ele geçirdikleri gündeme yansıdı. Bu yaşananlardan etnik olarak Türkiye mutlaka etkilenir. Fakat her zaman dile getirilen bir bağımsız Kürdistan'ın kurulacağını söylemek zor. Çünkü Türkiye Kürtleri ve diğer ülkelerde yaşayan Kürtler bağımsızlıktan yana değil yerel yönetimin güçlenmesi ve kimliklerinin tanınmasından yana. Bu tür etkilerden ve korkulardan kurtulabilmek için Ülkelerin demokrasiyi benimsemesi lazım. Demokratik gelişmeler bu gibi tehlikeleri ortadan kaldırır" şeklinde konuştu.

Kürdistan devleti kurulsa bile kalıcı olmaz
Orsam Ortadoğu Uzmanı Oytun Orhan, "PKK'nın Suriye'de Kürt devleti kurması pek mümkün değil. PYD, Kobani, Afrin, Amude, Derbasiye, Sari Kani gibi yerleşim yerlerini ele geçirmiş olsa da bunlar küçük bir yerleşim yeridir. Pek fazla sorun teşkil etmez. Kürt devleti kurulsa bile otoritenin kalıcı olması son derece zordur. Zaten Esad güçleri Türkiye'yi zora sokmak için bazı yerleşim yerlerini PYD'yi bıraktı. Kürt devletinin Suriye'de kurulması hem Kürtlerin kendi aralarında hem de Kürtlerle Arapların aralarında çatışmalara sebebiyet verir. Bundan dolayı Suriye'de Kürt devleti kurulsa bile kalıcı olması mümkün değil." dedi. (Fatih Yedier - Milli Gazete)


Kaynak: MİLLİ GAZETE  http://www.milligazete.com.tr/haber/bu-ates-turkiye-ye-de-sicrar-245618.htm


Bu haber 778 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,168 µs