En Sıcak Konular

''BİZ BURAYA BATI KÜRDİSTAN DİYORUZ''

26 Temmuz 2012 10:54 tsi
''BİZ BURAYA BATI KÜRDİSTAN DİYORUZ'' Suriye'nin kuzeyinde iktidar sessiz sedasız Kürtlere geçti. PKK'ya yakınlığıyla bilinen PYD'nin Eş Başkanı Salih Müslim, Kürt bölgelerinde halkın kendi kendini yönetmeye başladığını söyledi. Müslim, PKK ile ideolojik bağları olduğunu da belirtti.

Bağıra bağıra Kuzey Suriye

Suriye'nin kuzeyinde iktidar sessiz sedasız Kürtlere geçti. PKK'ya yakınlığıyla bilinen PYD'nin Eş Başkanı Salih Müslim, Kürt bölgelerinde halkın kendi kendini yönetmeye başladığını söyledi. Müslim, PKK ile ideolojik bağları olduğunu da belirtti.

Suriye'nin başkenti Şam'da 18 Temmuz'da düzenlenen, Savunma Bakanı Davud Raciha, yardımcısı Asıf Şevket, Kriz Masası Başkanı General Hasan Türkmani ve Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Hişam Bahtiyar'ın ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından Suriye krizinde yeni bir sürece girildi.

Saldırılardan sonra gerçekleşen en önemli gelişmeyse ülkenin kuzeyindeki Kürt güçlerinin, Kürt nüfusun yoğun olduğu yerlerdeki kentlerin kontrolünü ele geçirip kendi yönetimlerini kurmaya başlaması oldu.

PKK çizgisindeki Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) de içinde olduğu Halk Meclisi ile çeşitli Kürt örgütlerinden oluşan Kürt Ulusal Konseyi, Mesud Barzani'nin ev sahipliğiyle 9-10 Temmuz tarihlerinde Erbil'de yapılan görüşmelerin ardından güçlerini ortaklaştırma kararı almıştı.

Bu kararın ardından yeni bir politik süreç hazırlığı içine giren Kürtler, bombalı saldırıda dengelerin sarsılmasının ardından kendi öz yönetimlerini kurmaya başladı.

Süreçteki en önemli aktör, PKK çizgisinde olmasıyla tanınan PYD (Demokratik Birlik Partisi) oldu. Bugüne kadar hem Esad yönetimine hem de silahlı muhalefete mesafesini koruyan PYD bu hamlesiyle süreç içinde bölgede önemli bir politik aktör haline geldi.

Ulusal çapta Esad yönetimi ile Özgür Suriye Ordusu gibi silahlı muhaliflerin çatışmalarının belirleyici olduğu süreçte bundan sonra Kürt hareketi de çok önemli bir aktör olacağa benziyor.

Kürt bölgelerinde yaşananlarla ilgili bölgeden birbiriyle çelişen haberlerin geldiği bir dönemde PYD Eş Başkanı Salih Müslim BBC Türkçe'ye konuştu.

Suriye'de Kürt bölgelerinin yönetimlerinin teker teker Kürt Ulusal Konseyi ve PYD'nin (Demokratik Birlik Partisi) kontrolüne geçmesi oldu. Müslim Suriyeli Kürtler ve özel olarak PYD'nin bu adımla neyi hedeflediği sorusuna, halkın çatışmalardan korunmak için 'Biz kendi kendimizi yönetebiliriz, o güçteyiz' diyerek rejimin kurum ve kuruluşlarını bölgeden çıkardığını belirtti.

"Biz buraya 'Batı Kürdistan' diyoruz"
"Biz bölgeye Batı Kürdistan diyoruz. Bizim isteklerimiz önceden belliydi. Biz demokratik çerçeve içinde, yani Suriye'nin bütünlüğü içinde, Kürt halkının anayasal olarak tanınması ve oradaki ulusal hakların (okuma, yazma, anadil gibi) verilmesini kapsayacak bir proje üzerinde dört yıldır çalışıyoruz. Buna da demokratik özerklik diyoruz. Bu demokratik özerklik otonomi manasına gelmiyor. Bunun broşürünü dağıttık, herkese verdik. Bu sadece Kürtler için değil eğer onlar isterse diğer bölgeler için de geçerli olabilir tabii.

"PKK ile ideolojik bağ var"
"Bizce PKK ile felsefi olarak, ideolojik olarak bir yakınlaşma vardır. Bunu biz de zaten açıkça söylüyoruz. Ama herhangi bir organik bağımız hiçbir kimseyle yok. Bir de birçok söylenti var. PKK'lılar dışarıdan geldi deniyor. Tek bir kişi bile dışarıdan gelmedi. Hepsi asılsızdır. Bizim kendi gücümüzle, kendi halkımızın gücüyle komiteler işi idare ediyor.

Peşmergeden yalanlama
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cebbar Yaver, Peşmerge güçlerinin Suriye'ye geçtiği yönündeki haberleri yalanladı. Yaver, yaptığı açıklamada, "Biz Suriye'ye askeri birlik yollamadık. Gelecekte de göndermeyi düşünmüyoruz. Çünkü Suriye meselesi, Arap ve Kürt tüm Suriyeliler'in çözeceği bir iç meseledir. Bizim bu duruma askeri bir müdahalede bulunmamız düşünülemez" şeklinde konuştu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı silahlı birliklerin (Peşmerge) Suriye'deki Kürt gruplara destek vermek amacıyla bu ülkeye geçtikleri haberleri yayılmıştı.


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/bagira-bagira-kuzey-suriye-245616.htm


Bu haber 702 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,783 µs