En Sıcak Konular

DÖRT PARÇALI BÜYÜK KÜRDİSTAN'IN İKİNCİ AYAĞINA DOĞRU

24 Temmuz 2012 16:09 tsi
DÖRT PARÇALI BÜYÜK KÜRDİSTAN'IN İKİNCİ AYAĞINA DOĞRU Esad yönetimi başkent Şam ve Halep'te muhaliflerle çatışırken, ülkedeki Kürtler Kuzey Irak'da olduğu gibi terör örgütü PKK ile birlikte 4 kentin kontrolünü çatışmadan ele geçirdi ve kendi bayrağını astı.

SURİYE IRAK'LAŞIYOR

BOP'un vurduğu Suriye, AKP'nin de yardım ve desteği ile Irak'a benzer bir şekilde hızla parçalanmaya doğru gidiyor. Irak'ın bölünmesi sürecinde yaşananlar bire bir Suriye'de de hayata geçiriliyor. Esad yönetimi başkent Şam ve Halep'te muhaliflerle çatışırken, ülkedeki Kürtler Kuzey Irak'da olduğu gibi terör örgütü PKK ile birlikte 4 kentin kontrolünü çatışmadan ele geçirdi ve kendi bayrağını astı.

Esad'la çatışan muhalif güçler mezhep farklılıkları sebebiyle kendi aralarında birliği sağlayamıyorlar. Suriye'de yaşanan olumsuzluklardan, istisnasız her alanda en büyük zararı Türkiye görüyor.

Esad güçleri ile muhalif güçler ülkeyi yakıp yıkarken, sınırımızda Türkiye'ye yönelik tehditler de arttı. AKP'nin desteklediği muhalif güçler Türk TIR'larını yakıp, Türk vatandaşlarına saldırdılar. Kilis'e yerleştirilen mülteciler isyan çıkararak Türk bayrağını indirdi. Suriye sınırı tamamen kapandı.

LİBYA'DAN SONRA SURİYE

BOP'u hayata geçirmek için her yola başvuran Erdoğan, Libya'da da muhaliflere lojistik ve parasal destek sağlamış, ancak muhalif ler işbaşına gelince İtalyanlar'ın Osmanlı'dan Libya'yı aldıkları 1912 tarihinin 100. yılını birlikte kutlamışlardı.
Aynı tutum Suriye'de de ortaya çıktı. Beşşar Esad yönetimi, başkent Şam ve Halep'te muhaliflerle çatışırken, ülkenin kuzeyindeki Kürtler ve PKK 4 kentin kontrolünü çatışmadan ele geçirdi. Suriyede bu gelişmeler yaşanırken, Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetimi ise, Suriyeli Kürtlerin kontrolünü ele aldığı kentlere peşmerge gönderdiği iddialarını yalanladı.

Suriye'de geçtiğimiz hafta başkent Şam'da Ulusal Güvenlik Binası'nda meydana gelen ve üst düzey yetkililerinin ölümüne neden olan patlama sonrası Esad yönetimi hem Şam'da hem de ülkenin ikinci büyük kenti Halep'te muhaliflerle çatışıyor. Beşşar Esad yönetimi bu kentlerden muhalifleri püskürtmek için büyük bir çaba harcarken, pek çok bölgedeki birliklerini de çatışma alanlarına kaydırmak zorunda kaldı.

BARZANİ BİRLEŞTİRMİŞTİ

Peşmerge başı Mesud Barzani'nin devreye girmesiyle geçtiğimiz hafta güçlerini birleştirme kararı alan Suriyeli Kürtler ve PKK bu fırsatı değerlendirdi.

PKK ile bağlantılı Demokratik Birlik Partisi, Kürt Ulusal Konseyi ve Gençlik Koordinasyon Konseyi, son iki günde ülkenin kuzeyinde herhagi bir çatışmaya girmeden 4 kentin kontrolünü ele aldı.

STRATEJİK KENT KÜRTLERİN KONTROLÜNDE

Kürtlerin kontrolüne geçen kentlerin Haske eyaletindeki Amude ile Derik, Halep eyaletindeki Kobani ve Afrin olduğu belirtildi. Stratejik konuma sahip ve petrol bölgesi olan Derik kenti de Suriyeli Kürtlerin kontrolüne geçmiş oldu.
Kürtlerin, muhaliflerin oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu'nu söz konusu 4 kente girmesine izin vermediği de iddia edildi. Ancak Suriyeli Kürtlerin, başkent olarak gördükleri Kamışlı halen Şam rejiminin kontrolünde.

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=24737



Bu haber 731 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,122 µs