En Sıcak Konular

ESAD'IN KALBİNE ''TERÖRİST'' SALDIRISI

19 Temmuz 2012 10:40 tsi
ESAD'IN KALBİNE ''TERÖRİST'' SALDIRISI Ulusal Güvenlik Merkezi’ne Savunma Bakanı’nın koruması tarafından düzenlenen intihar saldırısında Savunma Bakanı ile Esad’ın eniştesi öldü.

Muhalifler Esad'ı kalbinden vurdu!

Suriye'de 17 aydır devam eden çatışmalarda muhalifler Esad rejimine en büyük darbeyi indirdi. Ulusal Güvenlik Merkezi'ne Savunma Bakanı'nın koruması tarafından düzenlenen intihar saldırısında Savunma Bakanı ile Esad'ın eniştesi öldü 

Tunus, Libya ve Mısır'ın ardından Arap Baharı'nın son halkası olarak görülen Suriye'de muhaliflerin oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu, 'Suriye Depremi, Şam Volkanı' adını verdikleri 'Şam'ı özgürleştirme harekatında' dün Esad rejimine ağır bir darbe vurdu. Sabah saatlerinde başkent Şam'ın göbeğindeki Ulusal Güvenlik Merkezi'nde 17 aydır ülkede devam eden isyan dalgasına karşı alınacak önlemlerin tartışıldığı bakanlar kurulu toplantısında başkentin tüm bölgelerinden hissedilen bir patlama gerçekleşti. Binadan yükselen yoğun duman bulutu ile bunun bir intihar saldırısı olduğu anlaşıldı. Dünya ajansları flaş haberlerle saldırıyı duyururken, her geçen dakika patlamanın çok vahim sonuçları olduğu anlaşılmaya başlandı. 

Geçen yıl atanmıştı

Ambulanslar hemen binadan onlarca kişiyi hastanelere taşırken, Suriye ordusuna bağlı askerler de bilgi sızmasını önlemek için hastaneleri adeta abluka altına aldı. Dakikalar sonra Suriye Devlet TV'si Şam'ın merkezindeki Ravda mahallesinde gerçekleşen saldırıda geçen yıl isyanı bastırması için bu göreve getirilen Savunma Bakanı Davud Rucha'nın 'şehit olduğunu' duyurdu. Savunma Bakanı'nın koruması tarafından bomba yüklü araçla yapıldığı belirtilen saldırıda Savunma Bakan yardımcılığını yürüten Esad'ın eniştesi Asıf Şevket de hayatını kaybetti. İçişleri Bakanı İbrahim El Şaar'ın da aynı saldırıda hayatını kaybettiği açıklansa da daha sonra ağır yaralı olarak tedavi gördüğü duyuruldu.. 


15 kişi öldü iddiası

Suudi sermayeli El Arabiya televizyonu ise, saldırıda 15 kişinin öldüğünü ileri sürdü. İntihar saldırısı düzenlenen binanın Şam'ın bulunduğu, Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı Hişam İhtiyar'dan haber alınamadığı belirtildi. Özgür Suriye Ordusu'nu Hatay'dan yöneten Albay Riyad el Esad, uluslararası haber ajanslarına telefonla yaptığı açıklamada ulusal güvenlik kabinesi toplantısının yapıldığı odaya bombanın kendileri tarafından yerleştirildiğini, olayın intihar saldırısı olmadığını duyurdu. Suriye Ordusu ise saldırılardan sonra sert bir bildiri yayınladı. Açıklamada "Kim üst kademedeki yöneticileri öldürerek Suriye ordusunu yıldırabileceğini sanıyorsa hayal görüyor" ifadesi kullanıldı. Bakanların öldürüldüğü saldırıyı düzenleyenlerin bulunacağını ve cezalandırılacağını belirten ordu, 'Ulusal güvenliğimize aykırı hareket eden herkesin ellerini keseriz. Terör saldırıları bizi yıldıramaz. Korkakça yapılan bu saldırıyla teröre karşı daha kararlı bir şekilde mücadelemizi sürdüreceğiz' ifadesini kullandı. 

'Kökünü kazıyacağız'

Öğle saatlerinde Suriye hükümeti, ölen Savunma Bakanı'nın yerine jet bir atamayla eski Genelkurmay Başkanı General Fahad Yassim el Freij'in atandığını duyurdu. Freij, göreve gelir gelmez yaptığı ilk açıklamada, "Ulusal Güvenlik binasında meydana gelen hain, korkak ve günahkar terör patlaması, kahraman ordumuzu vatanı savunma ve terörü kökünden kazımada üstüne düşen görevi yerine getirmekten alıkoymayacak" dedi. 

Ülkedeki krizi o yönetiyordu

Devlet Başkanı Beşar Esad'ın özel temsilcisi olan General Hasan Türkmani, Suriye'deki olayların büyümesinin ardından kurulan kriz masasının başındaydı. 1935 Halep doğumlu Türkmani, 1954'te orduya katıldı. 2004-2009 yılları arasında Savunma Bakanlığı yaptı. 

Esad'ın ablasıyla evliydi

Patlamanın ardından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Şevket, Savunma Bakan Yardımcılığı görevini Eylül 2011'den beri yürütüyordu. Esad'ın ablası Büşra ile evli olan Şevket, 2009-2011 yılları arasında askeri istihbarat şefliği yapmıştı. 

Esad çatışma seslerini sarayından duyabiliyor 

Özgür Suriye Ordusu tarafından düzenlenen Şam operasyonu için 'isyanın ölüm kalım savaşı' nitelemesinde bulunuluyor. İsyan kaynakları, muhalif askerlerin Suriye'nin başkentinin yüzde 90'ına yayılmayı başardığını söylerken, bağımsız kaynaklar da isyancıların Şam'ın en az iki mahallesine tamamen hakim olduklarını, rejime sadık askerlerle muhalifler arasında sokak sokak çatışmaların sürdüğünü belirtiyor. YouTube'da yayınlanan videolarda da Şam sokaklarında kum torbaları ile siperler oluşturulduğu görülüyor. Reuters haber ajansı Esad'ın kardeşi Mahir'in komutasındaki 4'üncü Zırhlı Tugay'dan 5 büyük patlama sesi geldiğini belirtirken muhalif askerlerin Şam'da Esad'ın sarayının bulunduğu bölgenin 2 kilometre kıyısına kadar geldiği iddia edildi. 

'2 ay önce ölmüşlerdi'

Suriyeli muhaliflerden Dr. Abdurrahman ed-Dımeşkiyye ise mayısta Özgür Suriye Ordusu'na bağlı Sahabe Tugayları tarafından zehirlenerek öldürüldüğü iddia edilen üst düzey yetkililerin cesetlerinin bugünkü intihar saldırısı mahalline getirildiği ve intihar saldırısı süsü verildiği iddia edildi. Özgür Suriye Ordusu mayısta, General Hasan Türkmani, Muhammed Şaar, Hişam Bahtiyar, Asıf Şevket, Davud Rucha, Muhammed Said Buhaytan, Ali Memlük ve Salah en-Naimi'den oluşan konseyin zehirlenerek öldürüldüğünü öne sürmüştü. Esad rejimi, zehirlenme olayını yalanlamamış, saldırıda ölen olup olmadığıyla ilgili kesin bir bilgi de vermemişti.

Esad'ın sarayına tanklar yığıldı

Şam'da düzenlenen intihar saldırısının ardından Devlet Başkanlığı binası etrafında hareketlilik olduğu bildirildi. Savunma Bakanı Davud Racha ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı Asıf Şevket'in öldüğü saldırıdan sonra Devlet Başkanlığı Sarayı'nın etrafına tanklar yığılmaya başlandığı belirtildi.

Rusya: Kader savaşı başladı

Şam'daki eylem için Batı ülkeleri 'Esad iktidarda kalma inadıyla yanındakilerin de ölümüne sebep oluyor' yorumunu yaptı. Rusya ise, 'Şam'da bir kader savaşı başladı. Bu aşamada BM devreye girmemeli' dedi.

Şam'da halk sokaklara döküldü

Suriye'de düzenlenen bombalı saldırının ardından, başkent Şam'da halk sokaklara dökülerek kutlama yapmaya başladı.

Ulusal Güvenlik Kurulu'na yönelik düzenlenen intihar saldırısında Suriyeli üst düzey yetkililerin hayatını kaybetmesinin ardından kentte sessizlik hakim oldu.

İlerleyen saatlerde Şam'ın merkezi mahallelerinden Cobar'da toplanmaya başlayan halk, saldırıyı kutlamaya başladı.

"Beşşar, defol" (irhal, irhal ya Beşşar) sloganı atan kalabalık, sevinç gösterisinde bulunuyor. (VATAN DIŞ HABERLER)


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/Haber/465782/1/Gundem


Bu haber 819 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,281 µs