En Sıcak Konular

BÜTÇEDE REKOR AÇIK

18 Temmuz 2012 10:29 tsi
BÜTÇEDE REKOR AÇIK Türkiye ekonomisi ile ilgili sarf edilen parlak sözler, beklentilerin hayli üstünde gerçekleşen bütçe açığıyla beraber yerini soru işaretlerine bıraktı.

Geçen sene vergi affıyla dengelenen bütçe, bu sene rekor açık verdi

Affedilmez açık

Türkiye ekonomisi ile ilgili sarf edilen parlak sözler, beklentilerin hayli üstünde gerçekleşen bütçe açığıyla beraber yerini soru işaretlerine bıraktı. Ekonominin tasarruf açığı ve cari açıkla beraber 3 yapısal sorunundan birisi olan ve geçen sene vergi affıyla finanse edilen bütçe açığının bu sene nasıl kapatılacağı ise merak konusu.

Ekonomist Uğur Civelek:
Tehlike sinyalleri almaya başlamışlar
Ekonomist Uğur Civelek, "Türkiye talepte zirveyi yaşıyorsa, bundan sonra yukarı değil aşağıya inecektir ve vergilerde daha büyük daralma olacaktır." diyerek bütçenin ilerisi için umut vermediğini belirtti. "IMF uyarıyor, 'aman mali kısmına dikkat edin.' diyor. Bütçede sıkıntı olabileceğini biliyor. Maliye Bakanı da 'harcama kısıntılarına önem vermemiz lazım' diyor. Duruma bakıldığı zaman tehlike sinyalleri almaya başlamışlar." diyen Civelek, ihracatta daralmalar olacağını, daralan iç ve dış taleple birlikte Türkiye'de işsizliğin artacağını, bütçe gelirlerinin de azalacağını söyledi.

Pazartesi günü açıklanan bütçe rakamları, ekonomideki kırılgan dengeyi bir kez daha gözler önüne serdi. Geçtiğimiz sene mali afla birlikte gelen 8 milyar lira sayesinde ilk 6 aylık dönemde 2.8 milyar lira fazla veren bütçe, bu sene aynı dönemde 6.7 milyar lira açık verdi. Özellikle Haziran ayındaki 6.3 milyar liralık açık dikkatlerin yeniden bütçe disiplinine dönmesine sebep oldu. Bu noktada akıllara şu soru geliyor: Türkiye, denk bir bütçe yapabilmek için her sene vergi affı mı çıkarmak zorunda?

Suçlu memur zammıymış
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçedeki açığı değerlendirirken ciddi bir bozulma olduğunu kabul etti ve "Bu, bizim çok arzulamadığımız bir resim" ifadelerini kullandı. Bakan Şimşek'in açığın gerekçeleri arasında memur maaş zamlarını özellikle zikretmesi ise ilginç karşılandı. Hele ki, IMF'ye "küresel krizin çözümü için" 5 milyar dolar kaynak sağlayacağını taahhüt eden Türkiye'nin, bütçedeki bir dengesizlik durumunda memura yapılan cüz'i zammı gerekçe göstermesi daha da ilginç bir ayrıntı olarak görülüyor.

Aba altındaki sopa çıkacak mı?
Memur maaş zamlarının müzakereleri sırasında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, memura fazladan verilecek her 1 puanın bütçeye 1 milyar ek yük getireceğinden bahsetmişti. Bu ek maliyetin de vatandaştan vergi olarak çıkarılacağının sinyalini, tehditvâri bir şekilde de olsa vermişti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, Pazartesi günü kendisine yöneltilen bir soruya ek vergilerin yolda olduğu mesajıyla yanıt vermişti. Anlaşılan, olduğundan fazla abartılan ve gösterilmeyen ekonomik kırılganlığın faturası her zamanki gibi vatandaşın sırtından çıkacak.

Tehlike sinyalleri geliyor
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan gazetemiz yazarı ekonomist Uğur Civelek, Bakan Şimşek'in bütçe açığıyla ilgili açıklamalarına dair, "Sosyal Güvenlik açığı geçen sene de vardı. Bu yıl iç talebin geçen yıldan daha iyi olmadığını düşünüyorum, çünkü otomobil satışları yüzde 19 daha düşük. Bu vergi alanında bir daralmaya neden olacak. Türkiye'de vergilerin yüzde 70'den fazlası harcamalardan alınan vergiler. Bakan diyor ki 'Geçen yaza göre KDV tahsilâtında ve KDV gelirinde bir değişiklik yok. Aynı oranı koruyoruz.' O zaman iç talep geçen yılla aynı düzeyde." açıklamasında bulundu.

Cari açıktaki yaşanan kontrollü gerilemenin, biraz petrol piyasasının gevşiyor gibi olmasından, biraz da makyajdan kaynaklandığını belirten Civelek, "Türkiye talepte zirveyi yaşıyorsa, bundan sonra yukarı değil aşağıya inecektir ve vergilerde daha büyük daralma olacaktır." diyerek bütçenin ilerisi için umut vermediğini belirtti.

Avrupa ve Ortadoğu'nun durumun ortada olduğunu söyleyen Civelek, ihracatımızda daralmalar olacağını, daralan iç ve dış taleple birlikte Türkiye'de işsizliğin artacağını, bütçe gelirlerinin de azalacağını ifade etti.

"Tehlike sinyalleri almaya başladılar"
"IMF uyarıyor, 'aman mali kısmına dikkat edin.' diyor. Bütçede sıkıntı olabileceğini biliyor. Maliye Bakanı da 'harcama kısıntılarına önem vermemiz lazım' diyor. Duruma bakıldığı zaman tehlike sinyalleri almaya başlamışlar." açıklamasında bulunan Uğur Civelek, bütçe açığının büyümesini önlemek için alınan tedbirleri iki koldan dikkate almak gerektiğini belirtti.

Bu tedbirleri, geliri arttırıcı veya azalmasını engelleyecek önlemler ve harcamaları kısacak önlemler sıralayan Civelek, "Türkiye'de gelir konusunda harcamaların kısılması gerekiyor. Türkiye'de işsizlikte azalma var, nasıl oluyor bu? Hizmet sektörü, inşaat başta olmak üzere kamu istihdamı artıyor. Kamu istihdamında tempolu artışlar var. Kamu istihdamı arttıkça bütçe harcamaları da artıyor. " diye konuştu.


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/affedilmez-acik-244993.htm


Bu haber 766 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,245 µs