En Sıcak Konular

GÖRMEZ: ''İFTAR SOFRALARI İSRAF SOFRALARI OLMASIN''

18 Temmuz 2012 10:03 tsi
GÖRMEZ: ''İFTAR SOFRALARI İSRAF SOFRALARI OLMASIN'' Diyanet İşleri Başkanı Görmez, yaklaşan Ramazan ayı sebebiyle Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonunda basın toplantısı düzenledi.

'Şov alanına dönmesin!'

İhtişamlı davetleri eleştirdi, iftar çadırlarının gösteri alanına dönmesine tepki gösterdi

Çalışanlarla patronların aynı sofrada oruçlarını açmasını öneren Görmez, dinin "asgari ücrete mahkum edilmişlerle zenginleri" eşit gördüğünün altını çizdi.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonunda basın toplantısı düzenledi. Görmez, Ramazan'da dağıtılan gıda paketleriyle ilgili olarak da "Bu paketlerin toplumsal yaraları ne kadar sardığı tartışmalıdır. Bireyin onuruna yakışanı kendi ihtiyaçlarını kendisinin almasıdır" yorumunda bulundu.

Görmez, Ramazan'da Kuran ve sünnetle oluşmuş geleneği göz ardı eden ve onu aşındırmaya yönelik bazı girişimler olabildiğine dikkat çektiği açıklamasında, bu tür anlayışların ciddiyetle ele alınması, Ramazan'la ilgili etkinliklerin de İslami adap ve gelenek içinde yeni bir değerlendirmeye tabi tutulması gerektiğini vurguladı. 

"Gösterişli iftarlar, sınıflı davetler"

Görmez, Ramazan'daki gösterişli davetleri eleştirerek, "Gösterişli iftar programları, sınıf ve itibar esasına dayalı ihtişamlı davetler, Ramazan'ı yanlış bir şekilde bir tür eğlence, karnaval ve festival havasında geçirenler dikkat çekmeye başlamıştır. Müminlerin bu ayda yaşayacakları coşku ibadetin coşkusudur. İbadetle neşelenen gönüller, müminler arasındaki muhabbeti de pekiştirmelidir. Yoksa Ramazanın coşkusu son zamanlarda ortaya konulduğu şekliyle bir eğlence, şatafat ve gösteriye dönüşmemelidir" dedi. 

"İftar sofraları israf sofrası olmasın"

"İftar sofraları asla israf sofralarına dönüşmemelidir" diyen Görmez, "Zira son yıllarda özellikle büyükşehirlerde gerek otel ve gerekse birçok mekânlarda hazırlanan iftar sofraları kendi içinde israfı ve gösterişi barındırmaktadır" dedi. İftarda asıl olanın iftar sofralarında aile, akraba ve dostlarla birlikte olmak olduğuna dikkat çeken Görmez, "Evlerimizi ve gönüllerimizi orucu bizimle idrak eden herkese açık tutmalıyız. Ne zenginlik müminler arasında bir statüdür, ne de fakirlik ve yoksulluk sofralarımızı kendileriyle paylaşmadığımız ayrı bir sınıfı oluşturur. Aksine müminlerin ahlakı, camideki gibi aynı safta olanların her zaman bir ve beraber olmasını esas alır. Bu anlamıyla asgari ücretle geçinmeye mahkzm edilmişlerle, dar ve darlıkta kalanlar ve zenginlerin sosyal statülerini din eşit görür ve ibadetlerimizin ihyasını bu eşitliğe göre mümkün oldukça tatbik etmeye bizleri teşvik eder" ifadelerini kullandı. 

Gıda paketlerine eleştiri

Ramazan'ın aynı zamanda karşıdaki kişinin onurunu kırmadan yardımlaşmak için önemli bir fırsat olduğunu vurgulayan Görmez, Ramazan paketleriyle ilgili olarak da şu değerlendirmede bulundu: "Yardımda esas muhtaç olanın ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Ramazan dolayısıyla son yıllarda her tarafta görünür olan gıda paketleri kişilerin ihtiyaçlarından ziyade belli başlı maddeleri ihtiva etmektedir. Bu paketlerin toplumsal yaraları ne kadar sardığı tartışmalıdır. Bireyin onuruna yakışanı kendi ihtiyaçlarını kendisinin almasıdır. Yardım edenlerin bu hassasiyeti göz önünde bulundurarak toplumsal dayanışmaya katkı vermeleri insan onuruna daha yakışır."

"İslam magazinleştirilmemeli" 

Son yıllarda kamuoyunun hassasiyetine duyarlı kalarak medyanın dini konuları "anlamsız tartışma ve gerilim konusu yapmaktan özenle kaçındığını" söyleyen Görmez, "Ancak hala bazı istisnaların olduğu da bir gerçektir. Elbette İslâmi konular kamuoyunda konuşulmalı ve gerektiği ölçüde tartışılmalıdır. Ancak bu konuşmalar reyting kaygısı ve magazin boyutunda olmamalıdır. İslami konular, İslami ahlak, yüksek bilgi ve hikmet çerçevesinde ele alınmalıdır" ifadelerini kullandı.


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/sov-alanina-donmesin/465644/1/Gundem


Bu haber 891 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,031 µs