En Sıcak Konular

ENVER PAŞA'YA HAKARET EDEN KILIÇDAROĞLU'NA TOKAT GİBİ CEVAP

15 Temmuz 2012 23:32 tsi
ENVER PAŞA'YA HAKARET EDEN KILIÇDAROĞLU'NA TOKAT GİBİ CEVAP Altemur Kılıç,Kılıçdaroğlu'nun Davutoğlu için kullandığı sıfatla bir anlamda Enver Paşa'ya hakaret etmesini talihsiz bir benzetme olarak niteledi ve Türk tarihine mal olmuş bir kahramana karşı yıllardır süregelen haksızlığı gözler önüne serdi.

'Küçük Enver-Büyük Enver'

Tarihe mal olmuş kişilerin evlatlarının -ahfadının- sırtlarında ağır bir yük vardır...

Babalarının yaptıklarından sorumlu olmasalar ya övünecekler ve onurunu taşıyacaklar, muhafaza edeceklerdir ve onlara yapılacak saldırılara karşı koyacaklardır. Bazıları psikolojik kompleksle veya bedel karşılığı dedelerinin hatırasına ve onuruna ihanet ederler. Bazıları da dedelerinin soy ve soplarını özenle gizlerler.

***

Rahmetli Enver Paşa'nın torunu Osman Mayatepek dedesinin hatırasını iftiharla taşıyan bir kişi. Dedesini yapılan haksız saldırılara karşı koruyor. Şimdi savaş rüzgarları esiyor. İktidarın Suriye ile savaşı adeta tahrik etmesi karşısında Osmanlı İmparatorluğu'nun Birinci Dünya Savaşı'na katılması ile çağrışım yapıyorlar. CHP lideri Kılıçdaroğlu talihsiz bir benzetmeyle Dışişleri Bakanı'na "Küçük Enver"  dedi. Enver Paşa, Osmanlı Devletini 1914'te mağlup olduğu büyük savaşa, Alman merkez devletleri saflarında sokan İttihat ve Terakki Hükümetinin ve partisinin önde gelenlerinden Harbiye Nazırı ve Başkomutandı. Çanakkale zaferinde payı büyüktü. Orduda reformlar yapmış bu  kapsamda askeri havacılığı kurmuştu. Belki biraz atılgan, gözü pekti ama rakibi Atatürk'ün dediği gibi "yiğit" bir askerdi. Dünya Türklerini birleştirmek davası uğruna gittiği Orta Asya'da Tacikistan'da Rus Kızılordu mitralyözlerine karşı at üzerinde hücum ederek kahramanca şehit oldu. Cenazesi yıllar sonra 1996'da Süleyman Demirel tarafından yurda getirtildi. Enver Paşa şimdi şimdi İstanbul'da Hürriyeti Ebediye Tepesi'ndeki anıt mezarda ebedi istirahatgahında.

Yiğide vuralım ama hakkını da verelim. Enver Paşa 1914'te devleti tek başına macera olsun diye savaşa sokmamıştı. Bu olayın içyüzünü, Osmanlı Devletinin o savaşa nasıl, neden ve hangi şartlarda girdiğini yıllar önce 1957'de Amerika'da yayımlanan  "Türkiye ve Dünya" (*) adlı kitabımdan özetle anlatmaya çalışacağım...(Altemur Kılıç - YENİÇAĞ)

 

Yazının Devamı İçin Tıklayınız http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/yazargoster.php?haber=23396


Bu haber 1,548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,087 µs