En Sıcak Konular

ALIŞVERİŞTE BU TUZAKLARA DÜŞMEYİN!

15 Temmuz 2012 14:15 tsi
ALIŞVERİŞTE BU TUZAKLARA DÜŞMEYİN! Araştırmalar tüketicinin bir malın gerçek değerini bilmediği ve alışveriş sırasında uzun uzun hesap yapmadığı için asla karlı çıkamayacağını gösteriyor.

Alışverişte bu tuzaklara düşmeyin

Malum indirim sezonu. Sıcaklara dayanabilenler son iki haftayı mağazalarda geçirdi. Büyük ihtimalle uzun uzun fiyatları inceleyip en karlı alışverişi yaptıklarına ikna olduktan sonra ellerinde torbalarla eve dönerken kendilerini savaş kazanmış gibi mutlu ve gururlu hissettiler. Oysa büyük ihtimalle kazanan taraf yine mağazalar oldu. Zira araştırmalar tüketicinin bir malın gerçek değerini bilmediği ve alışveriş sırasında uzun uzun hesap yapmadığı için asla karlı çıkamayacağını gösteriyor. Üstelik mağazalar da bunları bildikleri için tüketiciye tuzak kuruyor. The Atlantic dergisi alışverişten galip çıkmanın kurallarını derledi:

1- YÜZDE 33 İNDİRİM Mİ YÜZDE 33  EKSTRA MI DAHA KÂRLI?  Bir kahve dükkanına girdiniz. Aynı boy kahve ile ilgili iki farklı kampanya var. Birinde aynı fiyata yüzde 33 daha fazla kahve, diğerinde aynı kahvede yüzde 33 indirim sunuluyor. Hangisini daha kârlı? İkisinin eşit olduğunu mu düşünüyorsunuz? Journal of Marketing dergisinde yayınlanan bir araştırma tüketicilerin iki teklifin aynı olduğunu zannettiğini ama yüzde 33 indirimin çok daha karlı olduğunu gösteriyor. Matematiğini birlikte yapalım:
Diyelim ki üç birim kahve 1 TL'ye satılıyor. Birinci teklifte yüzde 33 ekstra kahve almanız, 4 birim için 1 TL ödemeniz anlamına geliyor. Yani her birim 0.25 TL'ye denk geliyor. İkinci teklifte ise, yani yüzde 33 indirim aldığınızda, 3 birime 66 kuruş ödemiş oluyorsunuz, birimi 0.22 TL'ye denk geliyor. Şunu unutmayın: İnsan bir şeyleri "bedava" aldığında hep daha iyi hisseder. Satıcılar da kampanyalarını buna göre şekillendirir, aldanmayın.

2- AŞIRI UÇLARDAN KORKMAYIN  İnsanlar bir ürün fazla ucuzsa kalitesinin düşük olduğunu düşünür. Bir araştırmada deneklere biri 2.50 dolar, diğeri 1.80 dolara satılan iki bira sunuldu. Yüzde 80'i pahalı birayı tercih etti. Ancak aynı deneyde 1.60 dolara satılan üçüncü bir bira sunulduğunda yüzde 80'i 1.80 dolarlık birayı, geri kalanı 2.50 dolarlık birayı aldı. En ucuzunu ise kimse almadı. İki deneyde de sırf fiyatın yarattığı algı nedeniyle fazlasıyla para ödediler.

3- HERKES AKILLI HİSSETMEYİ SEVER Ünlü bir mağaza vitrinde 279 dolara satılan ekmek makinasını yanına 429 dolara satılan benzer bir model ekmek makinası koyduğunda ne oldu biliyor musunuz? Pahalı modelin yanında ucuzu görenlerin büyük fırsat yakaladığını düşünmesi nedeniyle ucuz olan ürünün satışları ikiye katlandı. İnsanlar ihtiyaçları olmasa bile herhangi bir şeyi "süper fiyata" aldıklarını söylemeye bayılırlar!

 4- GÖRDÜĞÜNÜZE ALDANMAYIN  Bilim insanları kantinlerde meyve bölümünü aydınlattıklarında çocukların bunları daha çok tükettiğini gözlemledi. Durum yetişkinler için de aynı. Özellikle restoranlar en çok satın almamızı istedikleri ürünleri ön plana çıkarır. Bir restoranın menüsünde resmi daha büyük bir ürün görüyorsanız bilin ki bu kar marjı en yüksek ürün. Siz restoranın değil, kendi istediğiniz yemeği seçin.

5- ETİKETE İNANMAYIN  İnsan herhangi bir ürünün etiketinde gördüğü ilk rakamdan etkilenir. Bir mağazada 7 bin TL'ye satılan çantanın "kazık" olduğunu düşünürken aynı mağazada 367 dolara satılan saatin çok ucuz olduğunu zannedersiniz. Oysa benzerleriyle karşılaştırıldığında ikisi de pahalı olabilir. Aynı şekilde etiketteki 9 rakamından korunmayı öğrenin. 7 TL ile 6.99 TL arasında bir fark olmadığını biliyorsunuz, bu hileye yenilmeyin.

 


Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ http://gundem.milliyet.com.tr/alisveriste-bu-tuzaklara-dusmeyin/gundem/gundemdetay/15.07.2012/1567186/default.htm


Bu haber 723 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,611 µs