En Sıcak Konular

TÜRKİYE BÖLGEDE GÜÇ MÜ ETKİSİZ ELEMEN MI?

13 Temmuz 2012 14:02 tsi
TÜRKİYE BÖLGEDE GÜÇ MÜ ETKİSİZ ELEMEN MI? Manzaraya bakın bir; uçağını kimin düşürdüğünü bile tespitten aciz "lider" ülke! Türk dış politikasının çöküşünü falan geçtik artık, matematikteki etkisiz eleman tabiri geliyor artık akla.

Etkisiz eleman

Türkiye, bol bol "dış politikada şöyle iyiyiz, böyle süpergücüz" nakaratlarını söylerken, bölgede çepeçevre kuşatılması da tam gaz sürüyor. Irak'ın kuzeyine kanca atan ve işine gelen bir göstermelik devlet kurduran İsrail, şimdi de Türkiye'nin güneyindeki Kıbrıs'a çengel atmış durumda. İsrail ile Rum Yönetimi arasındaki stratejik ortaklığın, Türkiye'nin güvenlik stratejilerine ağır darbe vuracak noktaya geldiğini belirtiyor uzmanlar. Birkaç ay önce Rum Kesimi'ne İsrail askerlerinin bir vesileyle yerleşeceğinden bahsedilirken, şimdi artık İsrail savaş uçakları Kıbrıs üzerinde uçuyor. Gayet rahat şekilde Türkiye hava sahasının kıyılarında dolaşıyor, yer yer ihlaller yapıyor. İsrail'in savaş gemilerinin Meis adasına kadar geldiği söyleniyor. Velhasıl-ı kelam, Türkiye'nin hemen yanı başında kritik gelişmeler yaşanıyor.

Yaşanıyor ama biz ne yapıyoruz? Bu gelişmelere karşı hangi tedbirleri alıyoruz? Kıbrıs'ın bir İsrail uçak gemisine dönüşmesini izleyecek miyiz? Veyahut Ege adalarına İsrail füzeleri yerleştirilirse, iş işten geçtikten sonra ne yapabiliriz? Bu tehlikeye karşı uyanık mıyız, yoksa durumun farkında bile değil miyiz?

Üzerine vazife olan olmayan, ilgili ilgisiz meselelere müdahil olmayı seven ve ilk fırsatta Batılı kurumları (BM, NATO.. vb) göreve davet etmeyi görev sayan Türk dış politikası, stratejik derinliğe kafayı öylesine takmış durumda ki, stratejik güvenliğe dair hiçbir şey yapamıyor. Yakında, İsrail'in gemileri veya denizaltıları bizi Doğu Akdeniz'e de çıkartmazsa şaşmamalı.

Manzara şudur. Türkiye, yanı başında bu kadar kritik bir gelişme olurken hiçbir şey yapmıyor. Üstüne üstlük bu gelişmelerden haberdar olduğuna dair ve dikkatle izlediğine dair bir belirti de göstermiyor. Daha İsrail'den, vurulan gemisinin ve öldürülen insanlarının hesabını bile soramayan bir devletten ne beklenebilir ki?

O kadar caydırıcılıktan uzak bir hale sürükleniyoruz ki, düşen/düşürülen uçağımız ile ilgili hadiseye bakmak bile kafi. Önce Suriye'nin vurduğu söyleniyor ve klasik "gereği yapılacak" mesajları gayet naif bir tonla iletiliyor. Son zamanlarda ise Genelkurmay, Suriye'nin düşürdüğü yerine "Suriye'nin düşürdüğünü iddia ettiği" ifadesini kullanmaya başlıyor. Ki, uçağımızı Suriye düşürmediyse bile Suriye'nin kalkıp da "ben düşürdüm" demesi bile başlı başına bir olay. O kadar caydırıcılıktan uzak ve sıradan bir devlete dönüşmüşüz ki, Suriye bile bizi "takmıyor".

Peki o zaman bu uçak neden düştü? Herhangi bir arıza yüzünden düşse, pilotlar arıza olduğunu anlayıp uçaktan atlayabilirlerdi herhalde. Yoksa, füze, uçaksavar vs değil de "elektronik" bir müdahale mi oldu birileri tarafından? Cevabı yok hala bunların. Tam enkazı çıkaracakken arama gemisi Nautilus'un arıza gerekçesiyle faaliyetlerini sonlandırması da manidar.

O kadar caydırıcılıktan uzağız ki, hem vurulan gemimizin hesabını bile soramıyoruz, hem de sahip çıkmaya çalıştığımız ve güya koruyuculuğuna soyunduğumuz Gazze'deki İsrail barbarlığına ses bile çıkaramıyoruz. Dışişleri Bakanlığımız, Nijerya'daki kiliselere yapılan saldırıyı kınıyor ama Gazze'deki saldırıları görmüyor bile.

Manzaraya bakın bir; uçağını kimin düşürdüğünü bile tespitten aciz "lider" ülke! Türk dış politikasının çöküşünü falan geçtik artık, matematikteki etkisiz eleman tabiri geliyor artık akla. Giderek ona dönüşüyoruz maalesef.

Burak Kıllıoğlu - Milli Gazete

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/makale/etkisiz-eleman-244604.htm



Bu haber 704 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,053 µs