En Sıcak Konular

KADININ MİRASTAN MAHRUM EDİLMESİ

12 Temmuz 2012 17:29 tsi
KADININ MİRASTAN MAHRUM EDİLMESİ Gerekçesi ister baba mülkünün "el oğluna" gitmesini engellemek olsun, ister erkeklerin yükümlülüklerinin ağırlığı olsun hiç fark etmez, bu uygulama, İslam'ın kökünden silip kazıdığı cahiliye anlayışını çağrıştırıyor.

Kadının mirastan mahrum edilmesi

Geçtiğimiz hafta sonu bir icazet merasimine iştirak etmek üzere Of'a gittim. Bölgenin Kur'an kursu ve hafızlık müessesesinin muhafazası konusundaki hassasiyeti malum. Bu hizmetlerin gelişerek devam ettiğini görmek insanın göğsünü kabartıyor. Milletimizin Kur'an'a hizmetteki gayreti gerçekten her türlü takdirin üzerinde.

Gökdelenlerin içinde boğulmayı "uygar kent hayatı" olarak görenlerin gözlüğüyle baktığınızda Arsin'in Çiçekli'sini "dağ başı" olarak görürsünüz. Orada 9 katlı bir Kur'an kursunda 400 civarında -hem de yatılı- talebe okuduğuna gözlerinizle görmedikçe inanmanız çok zor. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun.

Kur'an kurslarıyla ilgili yazmak istediğim birçok husus var. Bunları bir başka yazıya erteleyerek Of'ta bir sohbet esnasında gündeme getirilen bir problem üzerinde duracağım bugün: Kadınların mirastan mahrum edilmesi.

Dindarlığıyla ve Kur'an'a hizmet hassasiyetiyle tanınan bölge insanından nasıl olur da böyle bir yanlışlık sadır olur, inanmak gerçekten çok zor!

Beni davet eden kardeşlerimizin aktardığına göre, baba evinde, evin geçimi konusunda üzerine düşenden fazlasını yapan hamarat kadınlar ve kızlar, sıra miras paylaşımına geldiğinde bizzat Yaratan'ın taksim ettiği haklarını almaktan mahrum ediliyormuş.

Gerekçesi ister baba mülkünün "el oğluna" gitmesini engellemek olsun, ister erkeklerin yükümlülüklerinin ağırlığı olsun hiç fark etmez, bu uygulama, İslam'ın kökünden silip kazıdığı cahiliye anlayışını çağrıştırıyor.

Sa'd b. er-Rebî' (r.a), Uhud harbinde şehit olmuştu. Eşi, iki kızını da yanına alarak Efendimiz (s.a.v)'e geldi ve, kayın biraderlerinin, kendisini ve kızlarının kocasının mirasından mahrum etmek istediklerini söyledi. Efendimiz (s.a.v), "Allah bu konuda bir hüküm indirecektir" buyurdu. Gerçekten de bir süre sonra 4/en-Nisâ suresinin 11. ayeti endi.

Feraiz, bizzat Allah Teala'nın üstlendiği ve taksimat yaptığı bir konudur. Dolayısıyla bu konuda O'nun iradesi ve rızası dışında yapılacak herhangi bir uygulama, hele bir de "bir insanı mağdur etmek" gibi bir "kul hakkı"nı gündeme getiriyorsa, İslamî hassasiyet sahibi insanların böyle azim bir hatadan şiddetle uzak durması gerekir. Nasıl olur da bizzat Allah Teala'nın yaptığı bir taksimatı beğenmezlik eder de, kendi aklımıza göre taksimat yaparız? Bu, "heva ve hevese uymak" değilse nedir?

Eğer toplumsal anlayış ve uygulama bozulmuşsa yapılması gereken, Din'in hükümlerini bozuk anlayış ve uygulama doğrultusunda bozmak değil, bozuk anlayış ve uygulamayı Din'in hükümleri doğrultusunda ıslah ederek her şeyi yerli yerine koymaktır.

Dr. Ebubekir Sifil - Milli Gazete

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/makale/kadinin-mirastan-mahrum-edilmesi-244521.htm  


Bu haber 694 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,480 µs