En Sıcak Konular

ÖZEL YETKİLİLERİN YERİNE BAKACAK MAHKEMELER BELİRLENDİ

11 Temmuz 2012 23:27 tsi
ÖZEL YETKİLİLERİN YERİNE BAKACAK MAHKEMELER BELİRLENDİ Terörle Mücadele Kanunu’nun 10’uncu maddesi kapsamına giren suçlar dolayısıyla açılan davalara bakmak üzere 13 ilde ağır ceza mahkemesi görevlendirildi.

Özel yetkililerin yerine bakacak mahkemeler belirlendi

MİT krizi savcılarının da özel yetkileri kaldırıldı

Özel Yetkililerin yerine bakacak mahkemeler belirlendi. HSYK'nın yaptığı düzenlemeyle 145 hakim ve savcı, bölge mahkemelerinde görev yapacak. Ayrıca, 26 özgürlük hakimi de görevlerine atandı.

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu Birinci Dairesi, kamuoyunda "3. Yargı Paketi" olarak bilinen yasa kapsamında kaldırılan Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri yerine görev yapacak mahkemeleri belirledi. 11 yerde görev yapan hakim ve Cumhuriyet savcıları arasından, 13 ağır ceza mahkemesi başkanı, 26 ağır ceza mahkemesi üyesi ve 26 özgürlükler hakimi olmak üzere 65 hakim, 11 Cumhuriyet Başsavcı vekili, 69 Cumhuriyet savcısı olmak üzere savcı sınıfından 80, toplamda 145 hakim ve Cumhuriyet savcısını bu ihtisas mahkemelerinde yetkilendirdi. Terörle Mücadele Kanunu'nun 10'uncu maddesi kapsamına giren suçlar dolayısıyla açılan davalara bakmak üzere ise Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır (2), Erzurum, İstanbul (2) İzmir, Malatya, Samsun ve Van olmak üzere 13 ilde ağır ceza mahkemesi görevlendirildi. HSYK, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ifadeye çağıran özel yetkili savcı Sadrettin Sarıkaya başta olmak, Balyoz soruşturmasını yürüten Hüseyin Ayar, İstanbul Özel Yetkili Başsavcı Vekili Fikret Seçen'in ise özel yetkilerini kaldırdı.(Çınar ÖZER / VATAN)

11 ilde 13 mahkeme yetkilendirildi

HSYK'nın yeni görevlendirmesine göre, 11 ilde 13 mahkeme yetkilendirildi. Terörle Mücadele Kanunu'nun 10'uncu maddesi kapsamına giren suçlar dolayısıyla açılan davalara İstanbul'da 22. ve 23. Ağır Ceza Mahkemeleri, Diyarbakır'da 8. ve 9. Ağır Ceza Mahkemeleri, Adana'da 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Ankara'da 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Antalya'da 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Bursa'da 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Erzurum'da 4. Ağır Ceza Mahkemesi, İzmir'de 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Malatya'da 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Samsun'da 3. Ağır Ceza Mahkemesi ve Van'da 5. Ağır Ceza Mahkemesi bakacak. HSYK, zaman içerisinde iş durumunun gerekli kılması halinde mahkeme sayısının artabileceğini açıkladı.

11 ilde ağır ceza mahkemesi

CMK 250'nci maddesinin birinci fıkrasına göre görevlendirilen mahkemelerde açılmış olan davalara kesin hükümle sonuçlandırılıncaya kadar bu mahkemelerce bakılmaya devam edileceğini belirten HSYK, bu mahkemelerde görev yapan başkan ve üyelerin zorunlu kalınmadıkça yetkilerine dokunulmadığını belirtti. HSYK, 6352 sayılı Kanun'un 75. maddesi ile değişik 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesi gereğince bu kanun kapsamına giren suçlarla ilgili davalara bakmak üzere görevlendirilecek ağır ceza mahkemelerinin ve yargı alanlarının belirlenmesine ilişkin 9 Temmuz 2012 tarihli Adalet Bakanlığı teklifinin aynı gün Genel Kurul tarafından görüşüldüğünü açıkladı. Teklifin kısmen değiştirilerek 11 yerde toplam 13 ağır ceza mahkemesinin bu kanundan kaynaklanan davalara bakmak üzere görevlendirilmesine karar verildiği bildirildi.

Faili meçhul gitti 28 Şubat kaldı

Ankara'da önemli soruşturmaları yürüten savcıların da yerleri değişti. 28 Şubat'ı soruşturmasını yürüten ve Kozmik oda savcısı olarak bilinen Mustafa Bilgili ve 12 Eylül iddianamesi hazırlayan Kemal Çetin bundan sonra terörle mücadele savcısı olarak görev yapacak. Öte yandan faili meçhul soruşturmasını yürüten savcılar Hakan Yüksel ve Mehmet Özgür ile Kayseri Şeker soruşturmasını yürüten savcı Cemit Tuğtekin ve Şemsettin Özcan'ın yetkileri kaldırıldı. Özel yetkili savcı olarak çalışan Yıldırım Bayburt ve Sadık Bayındır terör savcısı olarak görev yapacak. Ankara'da ÖYM savcılarının amiri konumundaki Hüseyin Görüşen'in de yetkileri kaldırıldı. Görüşen, "Kurulun takdiri, yeni kadrolar oluşuyor, atama beklentim yoktu" diye konuştu. Böylece Ankara'da görev yapan 9 özel yetkili savcıdan 4'ü yeni kanunla atanmış oldu. Ankara'da Terörle mücadele başsavcıvekilliğine ise Murat Esen getirildi. Ayrıca Çocuk Soruşturma Bürosu Savcısı Mustafa Başer, Müracat Bürosu Savcısı Hüseyin Şahin, Durak Çetin terörle mücadele savcısı olarak atandı.

Uludere'ye dokunulmadı

İzmir'de askeri casusluk soruşturmasını yürüten Birol Çengil ile Ali Haydar Baş'a yetki verilmedi. Çengil, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik iddianameyi de hazırlamıştı. Diyarbakır'da başsavcıvekili Uğur Özcan yerini korurken, KCK savcısı Levent Kaya, Uludere soruşturması savcısı Ali Okumuş yeniden yetkilendirilerek görevini korudu.

Başsavcı Vekili Fikret Seçen: HSYK'nın takdiri

İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fikret Seçen ve MİT krizinin mimarı savcı Sadrettin Sarıkaya'nın özel yetkileri kaldırıldı. Kritik görevlerde olan 4 özel yetkili savcıya terörle mücadele savcılıklarında görev verilmedi.

Yeni kurulan mahkemelerde görev verilmeyen önemli isimlerin başında Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fikret Seçen bulunuyor. Seçen yeni kurulan Bölge Ağır Ceza Mahkemeleri'nde görevlendirilmezken görevine Çağlayan Adalet Sarayı'nda İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak devam edecek. Seçen'in yerine ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği görevini yürüten Oktay Erdoğan'ın getirileceği öğrenildi.

Bayraktar da görevlendirilmedi

Yeni kurulan mahkemelerde görevlendirilmeyen bir diğer önemli isim ise MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner ve Afet Güneş'i KCK soruşturması kapsamında şüpheli sıfatıyla ifadeye çağıran özel yetkili savcı Sadrettin Sarıkaya oldu. MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve beraberinde 4 ismi şüpheli sıfatıyla ifadeye çağırdıktan sonra önce dosyadan alınan Sarıkaya hakkında daha sonra HSYK tarafından inceleme başlatılmıştı. KCK soruşturmalarını yürüten savcı Bilal Bayraktar da yeni mahkemelerde görevlendirilmedi. Bayraktar kamuoyunda büyük yankı uyandıran KCK'nın basın komitesine yönelik soruşturması kapsamında 36 gazeteciyi tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk etmişti.

Balyoz soruşturmasını yürüten özel yetkili savcı Hüseyin Ayar da yeni kurulan mahkemelerde görevlendirilmedi. Ayar, Balyoz soruşturmasında ilk kez orgeneral rütbesinde ve muvazzaf subay olan Bilgin Balanlı'yı tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etmişti. Dink davasında duruşma savcısı olarak görev yapan Savcı Hikmet Usta da, terörle mücadele savcılıklarında görev yapmayacak. Fikret Seçen, "Resmi bir bilgi gelmedi. Ancak bu atamalar doğruysa HSYK'nın takdiridir. Saygı duyuyorum" dedi. HSYK, İstanbul Terörle Mücadele Başsavcı Vekilliği'ne Oktay Erdoğan'ın atanmasına karar verdi. İstanbul Bölge Ağır Ceza Mahkemeleri 22. ve 23. Ağır Ceza Mahkemesi olarak görev yapacak. HSYK, 22. Ağır Ceza Mahkemesi başkan olarak Salih Kaya'yı, 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ne de Mustafa Yalçın'ı atadı. (Damla Güler / VATAN)



Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/ozel-yetkililerin-yerine-bakacak-mahkemeler-belirlendi/463964/1/Gundem


Bu haber 778 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,326 µs