En Sıcak Konular

İŞTE BU OLMADI SAYIN BAŞKAN!

6 Temmuz 2012 17:11 tsi
İŞTE BU OLMADI SAYIN BAŞKAN! Prof. Dr. Mehmet Görmez, Fener Rum Patriği Bartholomeos ile yaptığı görüşmede beklenmedik bir temennide bulundu.

Görmez'den gelemedik

Yaptığı önemli açıklamalarla takdir toplayan, göreve geldiği günden bu yana giriştiği icraatlarla farklı bir Diyanet İşleri Başkanı portresi çizen Prof. Dr. Mehmet Görmez, Fener Rum Patriği Bartholomeos ile yaptığı görüşmede beklenmedik bir temennide bulundu. Görmez'in Avrupa Birliği sürecinin en tartışmalı siyasi konusu olan "Ruhban Okulu"nun yeniden açılmasını istemesi endişeyle karşılandı.

İzin çıkarsa hemen faaliyete geçebiliriz
Görmez'in Heybeliada Ruhban Okulu'na ilişkin sarf ettiği sözler üzerine memnuniyetini dile getiren Fener Rum Patriği Bartholomeos "Sayın Başkan'ın anlattıklarına katılıyorum. Din özgürlüğü hakkında, Ruhban Okulu'nun tekrar açılması konusunda yaptıkları konuşmaları memnuniyetle karşılıyoruz. Ruhban Okulu konusunda hükümetimiz olumlu yaklaşıyor. Bize umut verildi. Altyapı konusunda biz hazırız. İzin çıkarsa hemen faaliyete geçebiliriz" dedi. Görmez'in bu ziyareti Cumhuriyet tarihinde ilk olma özelliği taşıyor. Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir Diyanet İşleri Başkanı, Fener Rum Patriği'ni ziyaret etmiş oldu.

Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir Diyanet İşleri Başkanı, İstanbul'da Vatikan tarzı bir modeli gerçekleştirmenin hayalini taşıyan Fener Rum Patrikhane'sini ziyaret etti. Tarihi buluşmanın ardından yapılan açıklamada, Ruhban Okulu'nun açılmasının gündeme geldiği belirtildi.

Cumhuriyet tarihinde ilk kez gerçekleşen ziyarette Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret ediyor. Görmez, Balat'taki Fener Rum Patrikhanesi'ne gelişinde kapıda, Patrik Vekili Metropolit Stefanos tarafından karşılandı. Görmez'in ziyareti, Diyanet İşleri Başkanı düzeyinde patrikhaneye yapılan ilk ziyaret olması nedeniyle önem taşıyor. Patrik Bartholomeos, geçen yıl Diyanet İşleri Başkanlığı'na gelerek, Görmez'i yeni görevinden dolayı kutlamış ve patrikhaneye davet etmişti. Bartholomeos, ziyaret sırasında "Mübarek Ramazan ayınızı sıhhatle geçirmenizi diliyoruz. Allah size kuvvet versin. İnşallah huzur içinde bir bayram kutlanır İslam Alemi'nde" diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de, 'Sadece bir defaya mahsus değil, sıksık bir araya gelmemiz gerekiyor' dedi. Başbaşa bir süre sohbet eden ikili daha sonra birbirlerine hediye takdim etti. Ziyaret sırasında Mehmet Görmez'e, Fener Rum Patrikhanesi adetlerine göre "beyaz tatlı" ikram edildi.

Tarihi buluşmanın ardından Diyanet İşleri Başkanı Görmez şunları söyledi:
''Önemli konular görüştük. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Türkiye'de yaşayan gayrimüslim vatandaşlarımıza karşı dini, tarihi ve ahlaki sorumluluklarımız daima varolmuştur. Biz bu sorumluluklarımızı dinimizden alıyoruz. Gayrimüslim vatandaşlarımızı ülkemizin asli unsuru olarak görüyoruz. Kendimiz için hangi hakları istiyorsak onlar için de istiyoruz. Din adamları yetiştirmelerini, inançlarına göre eğitim vermelerini onların bir hakkı olarak görüyoruz.

Din adamları için başka ülkelere ihtiyaç duyulmamalı
Merak ettiğini konuya gelince; bunu ilk defa söylemiyorum, bu kadar zengin bir tarihe sahip olan bir ülkenin din adamları yetiştimek için başka ülkelere ihtiyaç duyması bizim gibi bir ülkenin büyüklüğüne yakışmıyor.

Atina'da cami yapılması
Ayrıca konuşmamızda Atina'da bir caminin yapılması meslesini de paylaştım.  Çağdaş dünyada kimlikler ve dinler arasındaki ilişikiyi tarif eden kavramlar bile yetersiz. Kültürleri azınlık çoğunluk diye tarif etmek bile yakışmıyor.

Okul açılırsa altyapı hazır
Buluşmadan duyduğu memnuniyeti dile getiren Patrik Bartholomeos ise şöyle konuştu:  Her şeyden önce bu ziyaretten duyduğumuz memnuniyeti dile getirmek istiyorum. Yalnız Diyanet İşleri Başkanı'nı değil bir dostu da kabul ediyoruz. Sayın Başkan'ın anlattıklarına katılıyorum. Din özgürlüğü hakkında, Ruhban Okulu'nun tekrar açılması konusunda yaptıkları konuşmaları memnuniyetle karşılıyoruz. Ruhban Okulu konusunda hükümetimiz olumlu yaklaşıyor. Bize umut verildi. Altyapı konusunda biz hazırız. İzin çıkarsa hemen faaliyete geçebiliriz.''

Sık sık bir araya gelmeliyiz
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Patrik I. Bartholomeos'un daha önce Diyanet İşleri Başkanlığı'nı ziyaret ettiğini ve iadeyi ziyareti daha fazla geciktirmemek için geldiğini söyledi. Görmez, "Sadece bu bir defaya mahsus değil, sıksık bir araya gelmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Sıcakta oruç tutmak zor
Patrik I. Bartholomeos ise Müslümanların Beraat Kandili'ni kutladıktan sonra "Yaklaşmakta olan mübarek Ramazan ayınızı sıhhat ve afiyetle geçirmenizi diliyoruz, dua ediyoruz. Mutlu bayramlar şimdiden. Biliyoruzki Ramazan ayı yaz sezonuna rastladığı zaman oruç tutmak biraz daha zordur. Allah güç kuvvet versin" temennisinde bulundu.

Karışıklıklı tespihleştiler
İki liderin birbirlerine sundukları hediyeler de dikkat çekti. Patrik Bartholomeos, Görmez'e altın yaldız kaplı Allah Lafz-ı tablosu ve isimlerinin yazılı olduğu gümüş bir tepsi armağan etti. Mehmet Görmez ise Bartholomeos'a üç büyük dinde aynı anlama gelen ayetlerin bulunduğu bir tablo hediye etti. Tablodaki bazı ortak ayetleri de okuyan Görmez, ayrıca Patrik'e 33 taneli bir tespih hediye ederken Patrik de bunu karşılıksız bırakmayarak cebinden çıkardığı kendi tespihini Görmez'e verdi.


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/gormez-den-gelemedik-244058.htm


Bu haber 739 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,116 µs