En Sıcak Konular

ANKARA ''USLANMAZSA ŞAM'I VURALIM'' DA ISRARLI

3 Temmuz 2012 10:07 tsi
ANKARA ''USLANMAZSA ŞAM'I VURALIM'' DA ISRARLI AKP Hükümeti, Cenevre’deki toplantının ardından Suriye’ye “askeri müdahale”ye de imkan tanıyan 7. Madde’nin ele alınması için BM Güvenlik Konseyi’ne müracaat etti!

ANKARA'NIN SAVAŞI!

AKP Hükümeti, Cenevre'deki toplantının ardından Suriye'ye "askeri müdahale"ye de imkan tanıyan 7. Madde'nin ele alınması için BM Güvenlik Konseyi'ne müracaat etti!
Elçi, İngiliz basınına açıkladı
Jetimizi düşüren Suriye'ye karşı hakların mahfuz tutulduğunu ilk günden beri vurgulayan iktidar, savaş yönünde bir adım daha attı. Londra Büyükelçisi Ahmet Ünal Çeviköz, İngiliz gazetesi Daily Telegraph'a verdiği demeçte 7. Madde için talepte bulunulduğunu açıkladı.
Clinton'ın da istediği buydu
BM Şartı'nın 7. Maddesi, Güvenlik Konseyi'nin "barışı sağlama" yetkilerini belirliyor ve barışa zarar verildiğinde Konsey'e "askeri ya da askeri olmayan eyleme geçme izni" veriyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, Cenevre'de "7. Madde" vurgusu yapmıştı.
Daha güçlü bir mesaj için...
Büyükelçi Çeviköz, 7. Madde'nin gündeme gelmesinin doğrudan askeri müdahale anlamına gelmediğini savunarak,  "Suriye uluslararası kamuoyunun beklentilerini reddetmeyi sürdürürse, buna daha fazla izin verilmeyeceği yönünde güçlü bir mesaj vermek gerekir" dedi.
 
Ankara, "uslanmazsa Şam'ı vuralım"da ısrarlı
Londra Büyükelçisi Çeviköz, Türkiye'nin askeri müdahaleye imkan tanıyan 7. maddenin BM Güvenlik Konseyi'nde ele alınması için talepte bulundu.
Cenevre'deki "Suriye Eylem Grubu" toplantısının ardından "7. Madde" tartışması alevlendi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Fransız mevkidaşı Laurent Fabius'ın ardından, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ahmet Ünal Çeviköz de, BM Şartı'nın 7. maddesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Büyükelçi Çeviköz, Daily Telegraph gazetesine verdiği röportajda, Türkiye'nin, askeri müdahaleye imkan tanıyan 7. maddenin BM Güvenlik Konseyi'nde ele alınması için talepte bulunduğunu söyledi. Çeviköz, "Eğer Suriye uluslararası kamuoyunun beklentilerini hayata geçirmeyi reddetmeye devam ederse, uluslararası kamuoyunun da Suriye rejimine bu şekilde davranmasına daha fazla izin verilmeyeceği yönünde güçlü bir mesaj vermesi gerekir" dedi.

"Barışı sağlama" yetkisi
BM Şartı'nın 7. maddesi, BM Güvenlik Konseyi'nin "barışı sağlama" yetkilerini belirliyor. Madde, Güvenlik Konseyi'ne barışa zarar verildiğinde askeri ya da askeri olmayan eyleme geçme izni veriyor. Çeviköz, 7. maddenin gündeme gelmesinin doğrudan bir askeri müdahale demek olmadığını belirterek, "Ancak Suriye rejiminin psikolojisini etkileyecek bir şeye ihtiyacımız var, uluslararası kamuoyunun istisnasız bir dayanışma göstermesi gerekiyor" dedi. ABD Dışişleri Bakanı Clinton da, Cenevre'deki toplantının ardından yaptığı açıklamada, 7. madde vurgusu yapmıştı. Clinton, "Bu planı Güvenlik Konseyi'nde desteklemeliyiz. Planın uygulanmaması durumunda 7. madde yaptırımları dahil gerçek sonuçları değerlendirmeliyiz" demişti.

Fransa da istiyor
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise önceki gün 7. maddeyi gündeme getirerek, Annan'ın 6 maddelik barış planına uyulmasını zorunlu hale getirmeyi teklif etmişti. Fabius, "Eğer alınan kararlar yeterli olmazsa, BM Güvenlik Konseyi'ne başvurarak 7. madde kararı alınmasını, yani planın uygulanmasının zorunlu hale getirilmesini talep edeceğiz" demişti. Bununla birlikte Rusya'nın, Cenevre'deki toplantıdan çıkan karar metnine 7. maddeyle ilgili bir kısım konmasını engellemesi, konunun BM Güvenlik Konseyi'ne götürülmesi durumunda Rusya'nın vetosuyla karşılaşılabileceği ihtimalini de beraberinde getirdi. Büyükelçi Çeviköz, Cenevre'deki toplantıda üzerinde anlaşılan metnin önemli bir başarı olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin kararların uygulanmasını takip edeceğini söyledi. Çeviköz, SkyNews kanalında yayımlanan programa katılarak, Suriye'ye ilişkin soruları yanıtladı. Programa, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kuzeni Ribal El Esad da katıldı. 

F-16'lar, husumetin işareti
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türk askeri uçağının Suriye tarafından düşürülmesinin ardından "angajman kuralları"nın değiştiğini söylemesinden sonra Suriye helikopterlerinin Türk sınırına yaklaşması üzerine F-16'ların sınıra gönderilmesi, yabancı medyada "artan husumetin, yükselen gerilimin bir işareti" olarak yorumlandı. BBC, Türk uçağının düşürülmesinin Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkileri daha da gerginleştiğini, Türk ordusunun da, sınırın Suriye tarafında olup bitenleri "aşırı kuşku" ile değerlendirmeye karar verdiğini belirtti.

Toprağını korumada istekli
BBC, 6 adet F-16 "scramble kolu" nun harekete geçmesini "devam eden gerilimlerin bir işareti" olarak yorumladı. İngiliz yayın kuruluşu, Türk hükümetinin "angajman kuralları" nı değiştirdiğine, ordunun da yeni kurallara göre harekete geçtiğine dikkat çektiği haberde, "Türkiye, topraklarını koruduğunu göstermeye istekli. Hükümetin Hatay'ı Suriyeli muhalefet isyancılar için bir sahne zemini olarak kullanılmasına izin veriyor. Ancak, bölgenin gerçek bir savaş meydanına dönüşmesini istemiyor" görüşünü öne sürdü. İngiliz Guardian gazetesi de, Türk uçaklarının sınır bölgesine gönderilmesi kararını "Artan husumetin bir işareti olarak" nitelediği haberinde, Türk uçağının düşürülmesinin ardından iki ülke arasında "gerilimin yükselmeye devam ettiğini" yazdı. Washington Post ise "Türkiye, Suriye konusundaki seçeneklerini değerlendiriyor" başlıklı haberinde Türkiye'nin, uçağının düşürülmesinin ardından sınırı güçlendirdiğini belirterek, uçak olayının "Suriye'deki iç ihtilafın sınırlarının ötesine sıçramakla tehdit ederken iki komşu arasındaki bozulan ilişkiye vurgu yapıyor" diye yazdı. ABD'li gazete, Türk uçaklarının sınıra gönderildiğine dikkat çekerek "Suriye, büyük bir olasılıkla tampon bölgesini savaş eylemi olarak değerlendiriyor. Türk hükümeti de, söylediklerinde dikkatli gibi görünüyor.

İlk - temas
Türkiye ile Suriye arasında ilk sıcak temas önceki gün yaşanmış, Türkiye hava sahasına yaklaşan 3 Suriye helikopteri, F-16 uçakları tarafından engellenmişti.

Clinton: Yeni plan başarılı olmayabilir
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Cenevre'de Suriye konusunda varılan anlaşmayla ilgili konuştu. Clinton'a göre plan başarılı olamayabilir. ABD Dışişleri Bakanı, "Suriye'de başarılı olacağımızdan şüphe duyuyorum ve bunu söylemekten nefret ediyorum" dedi. Birleşmiş Milletler'in Suriye'de geçici hükümet kurulmasıyla ilgili son planı, geçici hükümetin Esad'ı dışlamadığı gerekçesiyle Esad muhalifleri tarafından reddedilmişti. Clinton'a göre Esad'ın ve yakın çevresinin iktidardan tamamen elini çekmesi gerekiyor. ABD Dışişleri Bakanı, Yemen'de Ali Abdullah Salih'i büyük uğraşlar sonucu iktidardan uzaklaştırdıklarını hatırlattı. Ancak Esad için benzer bir takvim üzerinde anlaşılmamasından yakındı. 

Uçaklar yeniden havalandı
Suriye helikopterlerinin Türkiye sınırına yaklaşmaları üzerine F-16'lar yeniden havalandı. Genelkurmay'dan yapılan  açıklamada, şunlara yer verildi: "1 Temmuz'da Suriye'ye ait 1XMI-8 tipi helikopterin, Hatay güneyinde ve Suriye hava sahasında uçarken, Türkiye sınırına 2.5 mile kadar yaklaşması üzerine, İncirlik'te bulunan 2XF-16 "Scramble Kolu" Adana-Hatay üzerinde kontrol amaçlı devriye uçuşu icra etmiştir. 

Türkiye sınırına 2 mil yaklaştılar 
2  Temmuz'da Suriye'ye ait 1XMI-17 tipi helikopterin, Hatay güneyinde ve Suriye hava sahasında uçarken, Türkiye sınırına 2.5 mile kadar yaklaşması üzerine, İncirlik'te bulunan 2XF-16 "Scramble Kolu" Adana-Hatay-Kilis üzerinde kontrol amaçlı devriye uçuşu icra etmiştir. 3 Temmuz'da Suriye'ye ait 1XMI-8 tipi helikopterin, Hatay güneyinde ve Suriye hava sahasında uçarken, Türkiye sınırına 2 mile kadar yaklaşması üzerine, İncirlik'te bulunan 2XF-16 " Scramble Kolu " Adana-Hatay üzerinde kontrol amaçlı devriye uçuşu icra etmiştir." 

NATO: Askeri müdahaleye niyetimiz yok
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Suriye'nin uyarı yapmadan Türk askeri uçağını düşürmesinin "tüm uluslararası normlara aykırı olduğunu ve kabul edilemeyeceğini" bildirdi. Rasmussen, NATO'nun olağan basın toplantısında, "Toplantımızın sonucu gayet açık. Müttefikler oybirliğiyle Türkiye'ye güçlü desteklerini ve dayanışma içinde olduklarını bildirdiler" dedi. Rasmussen, uçağın Suriye hava sahasında düşürüldüğü şeklinde çıkan haberlerle ilgili "Bunlardan alınacak ders, isimsiz kaynaklara güvenilmemesi gerektiğidir" dedi. Türkiye'nin bu hafta içinde Suriye konusunda NATO'ya yeni bilgiler vermesini beklediğini de dile getiren Rasmussen, "Suriye'ye askeri müdahale niyetimiz yok, çünkü siyasi çözümün yeterli olduğunu düşünüyoruz" ifadesini kullandı ve Suriye'ye askeri unsurlar konuşlandırma konusunda herhangi talep almadıklarını vurguladı.


Kaynak: YENİÇAĞ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=69689


Bu haber 937 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,039 µs