En Sıcak Konular

ASIL TARTIŞMA ÖYM'DEN ÇOK CMK'DA

30 Haziran 2012 14:51 tsi
ASIL TARTIŞMA ÖYM'DEN ÇOK CMK'DA MİT Krizinin ardından Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) yapısında değişiklik yapılması için başlanan çalışmalarda sona gelindi.

Gitti özel geldi özel

MİT Krizinin ardından Özel Yetkili Mahkemelerin  (ÖYM) yapısında değişiklik yapılması için başlanan çalışmalarda sona gelindi. 4. yargı paketiyle ÖYM'lerde ve ÖYM'lerin kanuni dayanak noktası olan CMK 250. maddede değişiklik yapılması öngörülüyor. Ancak ÖYM'lerin yerine kurulacak olan yeni mahkemeler de HSYK'dan yapılan özel görevlendirmeyle kurulacak.

Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) ve CMK'nın 250. maddesinin değiştirilmesi için başlayan çalışmalarda sona gelindi. Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin ardından uyuşturucu, örgütlü suç ve terör suçlarını yargılamak için kurulan ÖYM'ler 4. yargı paketiyle birlikte kapatılacak CMK'nın 250. maddesinin kapsamı ise daraltılacak. Ergenekon, Balyoz, KCK Ana Davası, Futbolda Şike, 28 Şubat ve 12 Eylül darbeleri, Zirve Yayınevi Katliamı, Askeri Casusluk gibi davaların görüldüğü özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından bu davaların zarar görmemesi için kurulacak yeni mahkemeler ise HSYK'nın özel görevlendirilmesiyle kurulacak.

Asıl tartışma CMK'da
Perde arkasında yürüyen asıl tartışma ise özel yetkili mahkemelerin kapatılıp kapatılmamasından ziyade CMK'nın 250 ve 251. maddesinde yapılmak istenen değişiklik nedeniyle yaşanıyor. 250. madde de örgütlü suç, darbe, terör gibi suçlar nedeniyle açılan davaların "HSYK tarafından birden çok ili kapsayacak şekilde belirlenecek illerde görevlendirilecek ağır ceza mahkemelerinde görülür" hükmü geçiyor. Aynı maddenin 3. fıkrasında ise hükümetle yargı arasında yaşanan MİT Krizine neden olan ifade yer alıyor: "Birinci fıkrada belirtilen suçları işleyenler sıfat ve memuriyetleri ne olursa olsun bu kanunla görevlendirilmiş ağır ceza mahkemelerinde yargılanır." Aynı kanunun 251. maddesi ise özel yetkili savcılarla ilgili hükmü açıklıyor. Mevcut CMK'nın 251. maddesinde, "250. madde kapsamına giren suçlarda soruşturma, HSYK'ca bu suçların soruşturma ve kovuşturmasında görevlendirilen Cumhuriyet savcılarınca bizzat yapılır. Bu suçlar görev sırasında veya görevden dolayı işlenmiş olsa bile Cumhuriyet savcılarınca doğrudan soruşturma yapılır. Cumhuriyet savcıları, Cumhuriyet Başsavcılığınca 250. madde kapsamındaki suçlarla ilgili davalara bakan ağır ceza mahkemelerinden başka mahkemelerde veya işlerde görevlendirilemez."

Özel savcılar dağıtılacak
Hükümetin kanunda yapacağı değişiklikle özel yetkili savcıların mevcut durumlarında da köklü değişikliklere gidilmesi amaçlanıyor. Değişikliğin yasalaşmasının ardından yıllardır darbe girişimi davalarına bakan savcılar başka ağır ceza mahkemelerine kaydırılacak.(Cihat Arpacık-MİLLİ GAZETE)


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/gitti-ozel-geldi-ozel-243536.htm


Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,065 µs