En Sıcak Konular

SADDAM'DAN ESAD'A YİNE AYNI SENARYO

30 Haziran 2012 14:34 tsi
SADDAM'DAN ESAD'A YİNE AYNI SENARYO Saddam'ı devirme bahanesiyle PKK'yı Kuzeyimize yerleştiren yapı, şimdi de Esad'ı devirme gerekçesiyle Suriye'ye kuruluyor.

YİNE AYNI SENARYO

Saddam'ı devirme bahanesiyle PKK'yı Kuzeyimize yerleştiren yapı, şimdi de Esad'ı devirme gerekçesiyle Suriye'ye kuruluyor.
 
SURİYE ile sınırları açan, vizeyi kaldıran, ortak bakanlar kurulu toplantısı yapan bir ortamdan, kısa zaman sonra savaşın eşiğine nasıl geldiğimizin şifreleri yavaş yavaş çözülüyor. Türkiye'nin Suriye ile yaşadığı gerginliğinin altından başka hesaplar çıktı. Kuzey Irak'da Kürt devletinin kurulması ve PKK'nın yerleşip kan dökmesine sebep olan "uçuşa yasak bölge" veya "Tampon bölge" benzeri bir yapının, F4 krizinin ardından Suriye bölgesine kurulmasının AKP tarafından NATO toplantısında gündeme getirildiği anlaşıldı.
 
Saddam'dan Esad'a
Tampon bölge kurulmasının gerekçesini Suriyeli sivilleri Esad rejiminin zulmünden korumak oluşturuyor. ANAP iktidarı döneminde hayata geçirilen Kuzey Irak'daki tampon bölgenin gerekçesini de, "Saddam rejiminin zulmünden kaçan sivilleri korumak" oluşturmuştu. Saddam'ın Türkiye'ye yönelik tehditlerine karşı tedbir alındığı duyurulmuştu.
 
Sır perdesi aralandı
F4 uçağımızın Suriye tarafından düşürülmesinin ardından Türkiye'nin talebi ile yapılan NATO toplantısında "uçuşa yasak bölge" oluşturulmasının gündeme geldiği öğrenildi. Türkiye tarafından yapılan teklifin diğer üyeler arasında şaşkınlıkla karşılandığı belirtilirken, Ankara ile ABD arasında görüşmelere hemen başlanması dikkat çekti. Böylece son günlerde Suriye sınır bölgesindeki sevkiyat ve hareketliliğin sır perdesi de aralanmış oldu. Sınır bölgesine taşınan zırhlı ve füze bataryalarının daha önce uzun süre tartışması yapılan 'uçuşa yasak bölge'(tampon bölge) hazırlığı olduğu anlaşıldı.
 
Bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, son NATO zirvesinde Türkiye'nin üye ülkelerden ve Kuzey Atlantik İttifakı'ndan talepleri arasında uçuşa yasak bölgenin de bulunduğunu doğruladı. Geçen cuma bir Türk F-4'ünü düşüren Suriye'nin Erdoğan'ın deyimiyle 'Türkiye'ye milli güvenlik tehdidi oluşturduğu've bunun önlenmesi için Ankara'dan tampon bölge talebinin tartışılması isteğinin geldiğini açıkladı.
 
TSK'nın planları hazır
Suriye konusunda direkt olarak aktif görevde bulunan bir Türk diplomat da uçuşa yasak bölge konusunun NATO gündemine girdiğini doğruladı. Dışişleri'nde görev yapan Türk diplomat, "Uçuşa yasak bölge konusu NATO'nun acil önlemler bağlamında ele alınıyor ve uygunluğu şu an için tartışılıyor" dedi. İngiliz Daily Telegraph gazetesine konuşan bir yetkili de Türk tarafının bazı taleplerinin NATO üyeleri arasında şaşkınlık yarattığını dile getirmişti. Tampon bölge ya da uçuşa yasak bölge iddiaları ilk kez Independent gazetesi yazarı Robert Fisk tarafından aylar önce dile getirilmiş, Türk Genelkurmayı'nın Suriye içinde Kamışlı ya da Der el Zor çölünün ortalarına kadar ilerleyip Suriye şehirlerindeki katliamlardan kaçanlar için güvenlik bir bölge planı hazırlığı için plan yaptığını ileri sürmüştü.
 
Suriye tankları Türkiye sınırında
Bu arada, Türkiye'nin sınıra savunma füzeleri sevk etmesinin ardından Suriye'nin de 170 tankı harekete geçirdiği iddia edildi. Hür Suriye Ordusu Generali Mustafa el Şeyh, Reuters'a yaptığı açıklamada, tankların Halep yakınlarında yer alan ve Türkiye sınırına 30 kilometrede mesafede bulunan Müselmiye köyündeki piyade okuluna getirildiğini söyledi. Muhalif general, tankların Türkiye'nin askeri malzeme sevkıyatına misilleme olabileceği ya da bölgedeki köy ve kasabalara saldırmaya hazırlandığını söyledi.
 
"Türkiye'nin sınıra askeri sevkiyatı isyancıları memnun edecek"  
Bir Türk uçağının Suriye tarafından düşürülmesinin ardından sınıra yapılan askeri sevkiyat yurt dışında da dikkat çekti. Türk televizyonlarında yayınlanan görüntülere işarete eden Times gazetesi, "BM zirvesi öncesinde fikir birliği umutları suya düşerken, Türkiye sınıra birlik gönderdi" diye yazdı.
Times gazetesi, "BM zirvesi öncesinde fikir birliği umutları suya düşerken, Türkiye sınıra birlik gönderdi" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kimseye saldırma niyetimiz yok" açıklamasını anımsatan gazete, Türk televizyonlarının askeri konvoylar Hatay'ın Yayladağ ilçesine yol alırken görüntülerini yayınladığı ayrıntısına yer veriyor. Gazetede Rusya'nın, Suriye'ye saldırı helikopteri göndermek için ısrarcı olacağı da belirtiliyor. Bu arada, Londra'da yaşayan Suriyeli Fares Şemseddin imzasını taşıyan "Görüş" yazısında Türkiye'nin sınıra askeri sevkiyat yapmasının isyancıları memnun edeceği yorumu yapıldı.
Yazıda, Ankara'da Başbakan Erdoğan'ın sarf ettiği sözlerin Batıda, basmakalıp olarak dile getirildiği söylenen çıkışlarla karşılaştırıldığında, Şam nezdinde çok daha etkili olduğu görüşü dile getiriliyor.

 


Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?haber=yine-ayni-senaryo&id=24501


Bu haber 776 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,873 µs