En Sıcak Konular

İRAN'DAN TÜRKİYE'YE ''ÇOK AĞIR'' SURİYE ELEŞTİRİSİ

27 Haziran 2012 22:13 tsi
İRAN'DAN TÜRKİYE'YE ''ÇOK AĞIR'' SURİYE ELEŞTİRİSİ İran Devlet Televizyonu Press TV, Türkiye ile Suriye arasındaki gerilimi konu alan bir yorum yazısında Ankara’yı adeta yerden yere vurdu

İran TV'si Türkiye'yi yerden yere vurdu

İran Devlet Televizyonu Press TV, Türkiye ile Suriye arasındaki gerilimi konu alan bir yorum yazısında Ankara'yı adeta yerden yere vurdu

Türkiye'yi "provokasyon yapmakla" suçlayan Press TV, Türkiye'nin Washington adına hareket ettiğini öne sürdü.

İki Türk uçağının 22 Haziran günü provokatif bir şekilde Suriye hava sahasına alçaktan ve hızlı olarak girdiğini yazan Press TV, "Uçaklar muhtemelen Suriye'nin savunma sistemini test ediyordu ya da başka tepkileri ölçüyorlardı. Bu düşmanca bir niyetti. Bir karşılık istiyordu ve o karşılığı aldı" diye yazdı.

Press TV, Suriye'ye karşı savaşta Türkiye'yi Washington adına hareket etmekle suçlayarak, "Türkiye, Suriyeli isyancıları silahlandırıyor. Onlara güvenli ortam sağlıyor. Aslında Ankara uçak olayında provokatif bir şekilde hareket etti. Muhtemelen Washington adına hareket etti. Türkiye bir NATO üyesi. NATO Anlaşması'nın 4 veya 5. Maddesini işleme sokabilir" diye devam etti.

İran Devlet Televizyonu, uçak olayının Obama ile Erdoğan'ın tezgahlamış olabileceğini iddia ederek şöyle sürdürdü:
"Bu olayın topyekün bir müdahalenin gerekçesi olup olmadığı bilinmiyor. Yerdeki olaylar tehlikeli bir şekilde tırmanıyor. Her an her şey olabilir. Provokasyon tezgahlamak kolay bir şey. Cuma günkü olay topyekün bir müdahale için bir casus belli olabilir. Böyle değilse, Obama'nın diğer bir ülkeye gazabını kusması için daha büyük bir planın parçası olabilir. Kendisini Esad'a karşı yumuşak kalmakla suçlayan Cumhuriyetçileri susturmak için bundan daha iyi bir yol var mı?"

Düşürülen Türk jetiyle ilgili İran ne diyor?

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi'den konuya ilişkin bir açıklama geldi.

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Türkiye ve Suriye arasındaki krizde itidal çağrısında bulundu.

Resmi ziyaret için Kazakistan'ın başkenti Astana'ya gelen İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye-Suriye gerilimiyle ilgili olarak itidal tavsiye etti.

Bölge ülkelerinin sıcak bir çatışma istemediğini anlatan Salihi, bunun kimseye faydasının olmayacağını
söyledi.

"Yaptırımlara Alışığız"

Salihi, AB'nin ülkesine yönelik yaptırımlarıyla ilgili olar ise İran'ın bir süredir yaptırımlara alışkın olduğunu belirterek, AB'nin bu meseleyi doğru ve akılcı bir şekilde çözmesini istedi.

Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerjhan Kazukhanov tarafından Dışişleri Bakanlığı'nda kabul edilen Salihi, Kazakistan ile İran arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini istediklerini açıkladı. 

İRANDAN NATO'NUN SURİYE ÇIKIŞINA TEPKİ 

İRAN Savunma Bakanı Ahmed Vahidi, Türk keşif uçağının düşürülmesi ardından NATO'nun Suriye'ye karşı tutumunu eleştirdi, iki Müslüman ülke Türkiye ve Suriye ilişkilerinin, Batılı ülkeler tarafından belirlenmemesi gerektiğini söyledi.

Ankara-Şam arasında yükselen tansiyonunu değerlendiren general Vahidi, her iki ülkeden konuyu kendi aralarında diyalogla çözmelerini isteyerek, var olan tansiyonun bölge barışı ve güvenliğine zarar verdiğini ve düşürülmesi gerektiğini vurguladı.

NATO'nun dünkü Suriye'ye karşı sert çıkışının nedeni ile ilgili soruya karşılık, İranlı bakan, "NATO ve Batılı ülkelerin bu çıkışı, onların Suriye yönetimine karşı siyası tutumundan kaynaklanıyor. İki Müslüman ülkenin ilişkileri Batılı ülkeler tarafından belirlenmemelidir, belki kendileri aralarında sorunları hal etmeliler. NATO veya yabancı her hangi bir gücün konuya girmesi büyük bir yanlıştır ve yapılmamalı" diye konuştu.

İki ülkeden sorunlarını birlikte ve diyalogla çözmesini isteyen Vahidi, "Gerginlik, bölge ülkelerini daha büyük krize sokacak meseleye dönüşebilir. Yanlış yolun devam ettirilmesine ısrar edilmemeli ve sorunu, milli egemenliğine saygı çerçevesinde diyalog yöntemi ile çözmek gerekir" dedi.

Vahidi, "İki ülke arsında gerginlik varsa, bir uçak, yanılışlıkla bile olsa, karşı ülkenin sınırı geçerse o ülkenin reaksiyon göstermesi doğal bir hareket" ifadesini kullandı.


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/iran-tvsi-turkiyeyi-yerden-yere-vurdu/460776/1/Gundem


Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,778 µs