En Sıcak Konular

KILIÇDAROĞLU: ''SIÇAN GEÇER YOL OLUR''

26 Haziran 2012 23:32 tsi
KILIÇDAROĞLU: ''SIÇAN GEÇER YOL OLUR'' CHP lideri Başbakan’a “Sıçan geçer yol olur” atasözünü hatırlattı ve “İzlediğiniz dış politika yol haline getirdi. Dış politika blöf üzerine kurulmaz” dedi. Kılıçdaroğlu, Suriye liderine de “Türkiye görkemli bir devlettir” diye seslendi.

'Sıçan geçer yol olur!'

Hem Esad'ı hem hükümeti bombaladı... 
CHP lideri Başbakan'a "Sıçan geçer yol olur" atasözünü hatırlattı ve "İzlediğiniz dış politika yol haline getirdi. Dış politika blöf üzerine kurulmaz" dedi. Kılıçdaroğlu, Suriye liderine de "Türkiye görkemli bir devlettir" diye seslendi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup konuşmasını Suriye ile yaşanan krize ayırdı:

COĞRAFYA: Türkiye, saygı duyulan bir ülke olarak yerini almıştır. Saygınlığı, onuru, görkemli bir tarihi olan Türkiye Cumhuriyeti, vakarı ile her zaman bu bölgede olmuştur. Pek çok din ve ırktan insanlar var bu bölgede. Hiçbir bölgede bu kadar karmaşık yapı yoktur. Bu coğrafyadan biz etkileniyoruz ama Türkiye'nin dinamizmi ve gücü de bölgeyi etkiliyor. Bizim, bölgeyi etkileme gücümüz her zaman vardır.

İKİSİ DE BİLSİN: Bize bu gücü kim verdi? Mustafa Kemal ve arkadaşlarının, olağanüstü mücadeleleri sonucu kurdukları Türkiye Cumhuriyeti'nin gücüdür. Biz bu gücü, Mustafa Kemal Atatürk'ün kuruluş felsefesinden, kuruluş kimyasından alıyoruz. Çünkü o, 'Savaş, zorunlu olmadıkça bir cinayettir' demiştir. Yedi düvele karşı mücadele etti. Ama zorunlu olduğu için savaştı. Savaşı bitirdi, söylediği söz tarihe geçti: 'Dünyada barış yurtta barış.' Bu bölgede laik, demokratik, sosyal hukuk devleti olan, Müslüman çoğunluğu olan tek ülkeyiz. Bizim bu bölgede bin yıllık bir geçmişimiz var. Türkiye, kendi bölgesinin görkemli bir devletidir. Büyük ve onurlu bir devlettir. Herkes bunu bilsin. Bunu, Beşşar Esad da bilsin, onun arkasına saklanan güçler varsa onlar da çok iyi bilsinler. Türkiye Cumhuriyeti, bölgesinde en güçlü, en dirayetli, en kararlı ülkedir. Bunu sadece onlar değil, Davutoğlu da bilsin, Recep Tayyip Erdoğan da bilsin. Türkiye'nin büyüklüğünü idrak etsinler.

10 YIL ÖNCE: Suriye Hükümeti, adeta Türkiye'ye, 'Ben bir ders vermek istiyorum. Onun için uçağını düşürdüm' diyor. Hiçbir uyarı yapmayacaksınız, hiçbir önleme girişiminde bulunmayacaksınız, kasıtlı olarak ateş edecek ve uçağımızı düşüreceksiniz. Daha sonra arama kurtarma için uçağımızı göndereceğiz oraya, ona da ateş edeceksiniz. 10 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti'nin bir savaş uçağının, komşularımızdan herhangi biri tarafından düşürülebileceğini düşünen var mı? Hiçbir devlet bunu rüyasında göremezdi. Ne oldu da şimdi bizim uçağımız düşürüldü? Kof gürültüye gerek yok. Dış politika iç politikadan farklıdır. İç politikada yalan söyleyip, halkınızı kandırabilirsiniz ama dış politika öyle değil. Derinlikli bir politikadır. Boğazınızda dokuz boğumu unutmayacaksınız, lafı söylerken düşünüp, tartacaksınız.

FİSKE VURAMAZLARDI: Hiç kimsenin aklına Türkiye Cumhuriyeti'nin uçağına fiske vurmak bile gelmezken, nasıl oluyor da şimdi bizim bir savaş uçağımız düşürülüyor? Eğer sizin uluslararası caydırıcılığınız sınanabiliyorsa, bir kez sınandıysa kaybedersiniz. 'Sıçan geçer yol olur' diye atasözümüz var. Bunu kimsenin unutmaması lazım. Özellikle ülkeyi yönetenlerin unutmaması lazım. Eğer bir kez bir ülkenin caydırıcılığı sınanıyorsa, artık ondan sonra sizin güvenliğiniz, geleceğiniz tehlikede demektir. Bu işin şakası olmaz. İktidarın yanlış uygulamalarıyla ülkeyi caydırıcılığı sorgulanır hale getirdi.

TEST EDİLİYOR: Blöfle dış politika yapılır mı? Asarım, keserimle dış politika yapılır mı? 1974'te gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı doğru bir dış politika yaklaşımına örnektir. İktidarın dış politika yaklaşımı hamasi edebiyat... 9 vatandaşımızın İsrail askerlerince uluslararası sularda katledilmesinde yapılan konuşmayla Suriye'nin uçağı düşürmesinde yapılan konuşmayı yan yana getirin. Tarih ve yerler değişik, aynı konuşma. Hamaset üzerine konuşma. Hiç kimsenin Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal çıkarları üzerinden poker oynama hakkı yoktur ve olamaz. Bunun herkes tarafından bilinmesi lazım.

Amaç fotoğraf mıydı?

Kılıçdaroğlu, "Koskoca Türkiye Cumhuriyeti, niçin birilerinin Ortadoğu'daki taşeronu olur; niye kendi onurunu korumaktan aciz konuma düşebilir? Gözlerinin önünde bile bile senin savaş uçağını düşürecekler, sen sadece hamasi edebiyat yapmanın ötesinde hiçbir şey yapmayacaksın. Yaptırmazlar sana" dedi. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: Savaş uçağımızın nereye gittiği belli, kimin vurduğu, düştüğü belli. Neymiş beyefendi Brezilya'dan dönecekmiş, ondan sonra açıklanacak. Devlet bir kişi mi, bu ülkenin Genelkurmay'ı, istihbarat örgütleri, Dışişleri Bakanlığı yok mu? 8 saat bekleniyor; insaf. 'Bilgi vereceğiz' diyerek, bizi çağırdılar. Uluslararası, milli bir mesele elbette gideceğiz. Medyadaki haberlerin dışında bir haber göremedik. Bir yansı var, uçak nerede, ne zaman çıktı, hava ihlali ne kadar oldu, o bilgi zaten gazetelerde vardı. Neydi amaç, vatandaşa fotoğraf vermek için mi? Bu güzel coğrafyada barış, huzur içinde, komşularımızla dostluk içinde yaşamak istiyoruz. Çünkü biz Mustafa Kemal'ın sözünü asla unutmayacağız: Dünyada da Türkiye'de de barış.

Tarih tarih örneklerle vurdu

Kılıçdaroğlu konuşmasında Başbakan Erdoğan'ın Suriye ile ilgili açıklamalarından da alıntılar yaptı. Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın, 16 Haziran 2005'te, Bush'a, "Beşşar Esad, Suriye'de liderlik yapabilme kapasitesine sahip en iyi isim. Ancak Suriye'de sorun adamda değil, sistemde. Suriye'de Esad'a yardımcı olun, sistemi geliştirmek ve değiştirmek, hem bölge hem dünya için çok daha doğru yol. Suriye'yi karıştırarak çözemezsiniz. Esad'e yardımcı olarak, demokratik ve barışcıl ülke haline getirebiliriz. Başka her türlü yol, bölgede sıkıntı ve tansiyonu artırır" önerisinin altına imzasını attığını kaydetti. Kılıçdaroğlu, Esed'in, 30 Ekim 2006'da, Türkiye ile ilişkilerin her alanda çok mükemmel olduğunu, geleceğe çok sağlam adımlarla ilerlediklerini söylediğini; 18 Ekim 2007'de, "Suriye ve Türkiye sorunlarının çözümünde ilkesel olarak barışçıl siyasi çözümlere inanıyoruz. Türkiye Hükümeti'nin, terör ve terör faaliyetlerine karşı gündeme aldığı kararları destekliyoruz, arkasındayız" dediğini anlattı. Esad'ın eşiyle 6 Ağustos 2008'te tatil için geldiği Bodrum'da, Erdoğan ve eşi tarafından karşılandığını anımsatan Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın, 16 Eylül 2009'da, "Tarih, Türkiye ve Suriye'yi birbirine kardeş yaptı. Dünya üzerinde bu kadar çok ortak noktası olan iki komşu ülkenin olduğunu düşünmüyorum. Suriye bizim dosttan öte kardeşimizdir. Bugün bir adım attık, bu bir bayram müjdesi, iki ülke arasında vizeleri kaldırıyoruz" açıklamasında bulunduğunu kaydetti.

Kılıçdaroğlu, 23 Aralık 2009'da, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplandığını, 10 Türk bakanı ile Suriyeli bakanların, ortak bakanlar kurulu yaptığını anımsatarak, Erdoğan'ın, "Biz kendimize Suriye ve Türkiye olarak inanıyoruz. Birileri şöyle, böyle demiş, biz karar verdiğimize göre, biz bu adımı atar, başarırız" dediğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, "Buradaki kritik sözcük, 'birileri şöyle demiş, böyle demiş'. Kim o birileri? Türkiye'deki hiçbir muhalefet partisi değil. Erdoğan o birilerine, şimdilik direniyor" diye konuştu.


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/sican-gecer-yol-olur/460522/9/Siyaset


Bu haber 721 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,867 µs