En Sıcak Konular

TÜRKİYE NATO'DAN SURİYE'YE MÜDAHALE BEKLİYOR

26 Haziran 2012 09:31 tsi
TÜRKİYE NATO'DAN SURİYE'YE MÜDAHALE BEKLİYOR Suriye'de ipler her geçen gün gerilirken, Hükümet olası bir NATO müdahalesi için ısrarcı tavrını sürdürüyor.

600 yıl bütün dünyaya adalet dağıtan ecdadın torunları, NATO'yu istişareye çağırıyor

Yılana sarıldık

Suriye'de ipler her geçen gün gerilirken, Hükümet olası bir NATO müdahalesi için ısrarcı tavrını sürdürüyor. İslam dünyasını tarumar ederek, Müslüman halklara savaş açan NATO'nun, Türkiye'nin isteğiyle bölgeye yerleşecek olması, yeni bir felaketin habercisi olarak görülüyor. Türkiye'nin her fırsatta NATO'yu aktivite ederek bölgeye çekmek istemesi de eleştirilere neden oluyor.

NATO'nun bugün Türkiye'nin isteği üzerine toplanıyor. NATO'nun 4. maddesi, gereğince toplantı isteyen Türkiye'nin, ne tür taleplerde bulunacağı bilinmiyor. Başbakan Erdoğan'ın daha önce olası bir saldırı durumunda 5. madde gündeme gelebilir açıklaması, Türkiye'nin talepleri noktasında ipucu veriyor.

Türkiye NATO'yu aktivite ediyor
Başbakan Erdoğan, NATO'nun Suriye'de yaşan olaylara müdahil olmamasını "Suriye'de petrol yok, o yüzden mi, müdahale etmiyorsunuz." diyerek eleştirmişti. Erdoğan, daha önce de Suriye'de yaşanan gelişmelerle ilgili olarak "Sınır ihlalinin devamı halinde biz, NATO ülkesi olarak, atılması gereken adımı atarız. Biz bu adımı attığımız anda NATO'nun üye ülkelerden birinin saldırıya uğramasıyla ilgili 5. maddesi devreye girer. Umarım tabi işler o noktaya kadar gitmez'' vurgusu yapmıştı. Her fırsatta NATO'yu Suriye'ye müdahale çağıran Türkiye'nin bugünkü NATO toplantısında 5. maddenin işletilmesini isteyebileceği konuşuluyor.

2010 Lizbon zirvesi ve yeni stratejik konsept
2010 yılında Lizbon'da yapılan ve ABD Savunma Bakanı Gates'in "muazzam bir zafer" olarak tanımladığı zirvede, NATO'nun yeni stratejik konsepti, Türkiye'nin komşularından kaynaklanan tehdide odaklanmıştı. NATO'nun 1999'dan beri değişiklik yaptığı yeni bir stratejik uygulama planı ve Avrasya üzerine planlanan siyasi ve askeri planların ilk işaretleri bu zirvede ortaya çıktı. Tarihi olarak nitelenen zirvede Rusya, "Radikal İslam'a karşı mücadele" ile ilgili istihbarat paylaşımı, kendi hava sahasını ve demiryollarını NATO'nun hizmetine açma gibi konularda işbirliğine imza atarken, Türkiye de ABD'nin komutasındaki Füze Kalkanı Projesine dahil edilmişti.

NATO Müslümanları katlediyor
NATO özellikle Afganistan ve Pakistan'da büyük katliamlara imza atıyor. Düzenlediği hava saldırısıyla sivil insanların ölümlerine neden olan NATO bölgede adeta Müslümanlara kan kusturuyor. Afganistan'da 140 binden fazla askeri bulunan NATO'nun Pakistan'da da çok sayıda üssü var. NATO'nun katliamlarından nasibini almayan Müslüman ülke çok az. NATO Libya'da yaptığı sivil katliamlarla da gündeme gelmişti. 26 bin den fazla sorti yaparak, Libya'yı yerle bir eden NATO, çok sayıda sivilin ölümüne neden olmuştu. Uluslar arası İnsan Hakları İzleme Örgütü, NATO'yu Libya'daki sivil ölümlerini görmezden gelmek ve önemsememekle suçlamıştı.

Türkiye NATO'da aktif görev almak istemişti
NATO'nun 4. maddesine göre bir üye ülkenin ulusal güvenliği, sınır bütünlüğü ya da bağımsızlığı tehlike altına girmesi halinde istişareler için diğer üye ülkeleri toplantıya çağırabiliyor. Türkiye de, bu madde kapsamında NATO'dan daimi temsilciler düzeyinde toplantı talep etti. Bugün düzenlenecek toplantıda Türkiye'nin NATO'dan ne gibi bir talepte bulunacağı tam olarak bilinmiyor. Buna karşın Türkiye, Chicago'da düzenlenen "tarihin en geniş kapsamlı" NATO zirvesinde, 46 projeden 20'sine katılmak ve aralarında deniz güvenliği ile uçuş eğitimi gibi alanların da bulunduğu 4 projeye de liderlik etmek istediğini belirtmişti.

NATO Türkiye'nin aleyhine çalışıyor
NATO'nun Türkiye'yi zor durumlarda savunma noktasında büyük acziyetleri var. 2003 yılında Saddam Hüseyin'in Scud füzelerine karşı NATO'dan savunma desteği isteyen Türkiye olumlu bir cevap alamamıştı. NATO'nun bu tutumuna karşılık Türkiye Hollanda'dan Patriot almak zorunda kalmıştı. Türkiye ile NATO arasında Afganistan'daki askeri harcamalar nedeniyle 2005 yılında sorun yaşanmış, altı aylık süreyle Afganistan'daki çokuluslu güce komuta eden Türkiye'ye söz verilmesine rağmen mali yardım yapılmamıştı. Bu durum Türkiye ile NATO arsındaki ilişkilerde gerginlik meydan getirmişti. 2008 yılında korsanlar tarafından kaçırılan Türk bayraklı Karagöl gemisinin kaptanı Uğur Mümtaz Temeltaş, korsan saldırı sırasında NATO'ya ait savaş gemilerinden yardım istediklerini, ancak bölgede bulunan NATO gemilerinin yardıma gelmediğini söylemişti. NATO Türkiye'nin istememesine rağmen İsrail'in NATO'ya yapacağı her türlü katkıya hazır olduklarını açıklamıştı

NATO'nun Suriye'de işi yok
Ne olursa olsun NATO'nun Suriye üzerinden bölgeye girmemesi gerekir. NATO'nun İslam dünyasındaki büyük tahribatını görmek gerekir. Müslüman ülkeler arasında herhangi bir nedenle çıkan ihtilaflara NATO'yu karıştırmamak lazım. Başbakan bile "NATO'nun Libya'da ne işi var" demişti. NATO Libya'ya müdahale ettikten sonra Libya'da nasıl bir katliam yaşandığını ve bu ülkenin fiilen bölünmekte olduğunu görüyoruz.

NATO'nun Suriye'de işi yok. Türkiye İslam ülkeleri arasında herhangi bir şekilde meydana gelen ihtilafların çözümünde ayrı bir mekanizma oluşturmak için gayret göstermeli ve sadece menfaat peşinde koşan kapitalist ülkelerin bu meselelere karışmasına fırsat vermemelidir. Suriye'de orduya komuta eden ve istihbarata hakim unsurlarla Esad yönetimi arasında bir irtibat olmadığı da görülüyor. Çelişkili haberler bunu gösteriyor. Yaşanan gelişme bir savaş gerekçesi değildir, bu durum Suriye'nin hem uluslar arası sahada Türkiye'den özür dilemesi ve hem de tazminat ödemesini zorunlu kılar.

NATO'yu çağırmak büyük utançtır
Gazeteci-Yazar Ali Bulaç: "1987 yılında gündeme gelmişti. SSCB'nin Türkiye'ye saldırması durumunda NATO'nun yardım etmesini istemişlerdi. Ve cevap olarak NATO'dan  Avrupalı askerler hiçbir zaman Türkiye'ye yardım etmez cevabını almışlardır. Türkiye Ortadoğu'nun ilk üç devleti arasında yer alıyor. Türkiye'nin NATO'yu yardıma çağırması büyük bir utanç vesilesi.

Türkiye NATO'dan yardım isteyeceğine Ortadoğu ülkeleriyle hareket ederek bu ateşi söndürme çabasına girişmeli. Eğer NATO ile işbirliği yaparsa bu  Türkiye'nin Batı'nın yanında olduğunu ve Ortadoğu'ya karşı durduğunu anlamına gelecektir. Bu talihsiz olayda Türkiye'yi Ortadoğu'dan bir elli yıl daha uzaklaşması demektir"

NATO'nun gelmesine karşıyım
Emekli Büyükelçi İnal Batu: "Baştan beri hükümetin Suriye politikasına karşıyım. Suriye ile olan sorunu halletmek istiyorsa Türkiye'nin bölge ülkeleriyle bir araya gelmesi gerekiyor. NATO ile bir araya gelmesine son derece karşıyım. Türkiye'nin AB'nin, Amerika'nın ve NATO'nun peşine takılması son derece talihsiz bir olaydır. Türkiye onların peşine takılacağına bölge ülkeleriyle bir araya gelse daha doğru bir iş yapmış olur. NATO'yu göreceğiz hiçbir desteği olmayacak, sadece laf desteği olacaktır" (Mustafa Kılıç - Milli Gazete)


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/yilana-sarildik-243150.htm


Bu haber 763 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,336 µs