En Sıcak Konular

SURİYE’YE NOTA K.IRAK’A BOMBA

25 Haziran 2012 10:07 tsi
SURİYE’YE NOTA K.IRAK’A BOMBA Fotoğrafın biraz daha netleşmesiyle keşif uçağımızın düşürülmesine bir notayla karşılık verirken, Kandil’e bomba yağdırdık...

SURİYE'YE NOTA K.IRAK'A BOMBA

Fotoğrafın biraz daha netleşmesiyle keşif uçağımızın düşürülmesine bir notayla karşılık verirken, Kandil'e bomba yağdırdık...
Davutoğlu Suriye'yi yalanladı
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, TRT'de önemli açıklamalar yaptı ve Suriye'nin iddiasını yalanlayarak uçağımızın uluslararası alanda seyrettiği sırada düşürüldüğünü söyledi. Davutoğlu, "Uçak solo uçuş yapıyor. Bu durumdan tehdit çıkarmak ya art niyettir ya da amatörcedir" diye konuştu.
Başkaları da ihlal etti ama...
Suriye hava sahasını başka ülkelerin de ihlal ettiğine ancak hiçbirine böyle tepki verilmediğine dikkat çeken Davutoğlu, "Biz bunu sorgularız. Kimse kapasitemizi test etmeye kalkmasın" dedi. Ardından nota geldi. Nota, Suriye'nin İstanbul'daki başkonsolosluğuna yazılı olarak elden iletildi.
Kandil'de hedefler vuruldu
Sıcak gelişmeler birbirini izlerken, bir açıklama da Genelkurmay'dan geldi. Açıklamada, çoğunluğu Kandil'de olmak üzere, Irak'ın kuzeyinde tespit edilen terör örgütüne ait 9 hedefin tam isabetle vurulduğu, görevlerini başarıyla tamamlayan uçakların emniyetle üslerine döndüğü kaydedildi.
 
Suriye'ye nota verdik
Türkiye, uluslararası hava sahasında düşürülen keşif uçağıyla ilgili olarak Suriye yönetimine diplomatik nota verdi. Suriye'nin Türk uçağını düşürmesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler farklı bir boyut kazanırken, Türkiye aldığı kararla Suriye'ye nota verdi. Nota Suriye'nin İstanbul Başkonsolosluğu'na yazılı iletildi. Türkiye'nin Şam'a verdiği mesajda, "Özür ve tazminat hakkımız saklı. Saldırıyı kınıyoruz" denildi. Bu arada, Şam yönetiminin de karşı nota vermesi bekleniyor.

Nota nedir?
Dış politikada nota, bir devletin başka bir devlete siyasi sorunlar, işbirliği önerileri, anlaşma teklifleri, bilgilendirme gibi konularla ilgili olarak yolladığı yazılara denir. Diplomatik nota olarak da adlandırılır. Sözlü nota üçüncü şahıstan üçüncü şahsa yazılan ve imza bulunmayan nota türüdür. Bu notalarda yalnızca paraf bulunur. Yazılı nota ise birinci şahıstan birinci şahsa gönderilen ve gönderen tarafından imzalanan nota türüdür. Bir büyükelçiye atandığı ülkenin devlet başkanına sunulmak üzere verilen güven mektubu, nota değişimi yoluyla yapılan anlaşmalar ve taraflardan birinin bir konu üzerindeki nihai pozisyonunu ortaya koyan ültimatom niteliğindeki notalar "note signee" biçiminde yazılır.

Uçak, uluslararası semada vuruldu!
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye'nin iddiasını yalanladı: Uçağımız uluslararası hava sahasında düşürüldü. Bundan tehdit çıkarmak ya art niyettir ya da amatörcedir.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'nun cuma günü düşürdüğü Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait keşif uçağının Türkiye'nin radarlarını test etmek amacıyla uluslararası alanda seyrettiği sırada düşürüldüğünü açıkladı. Bakan Davutoğlu, "Böyle bir durumdan tehdit çıkarmak ya art niyettir ya da amatörcedir" dedi. Uçağın düşürülmesinden sonra yaşananları ve bundan sonra yapılacakları aktaran Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Uçağımızın görev tanımı uluslararası radar sistemimizin test edilmesidir, herhangi bir Suriye misyonu yoktur. Bütün sahillerimizde sık sık ulusal güvenliğimizi ilgilendiren uçuşlar yapılır" diye konuştu. Uçağın silahsız olarak tek başına uçtuğuna dikkat çeken Ahmet Davutoğlu, "Uçağımız solo uçuş yaptı. Eğer başka bir gündem olsaydı tek başına gönderilmezdi. Üstelik uçağımız silahsızdı. Yine riskli bir göreve gönderilse, uçağımızı silah donanımdan arındırmazdık" dedi.

Tehdit demek art niyettir
Suriye askeri sözcüsünün önceki gün yaptığı "Suriye karasuları üzerindeki hava sahasının batı yönünde, alçaktan hızla uçan yabancı bir cismin görüldüğü, uçağın vurulduktan sonra Türk olduğunun anlaşıldığı" yönündeki açıklamasına yanıt veren Dışişleri Bakanı Davutoğlu, uçağın kimliğinin açık olduğunu vurguladı. Davutoğlu, "Uçağın kimliği kamufle değildi. Herkes tarafından gözlemlenebilen bir kimliği vardı. Bu görevi yaptığını dünyaya ilan etmiş uçaktır. Böyle bir uçuştan tehdit çıkarmak ya art niyettir ya amatörcedir" diye konuştu.

Dönerken vuruldu
Bakan Davutoğlu, uçağın güzergahı ve vurulduğu yer konusunda da şunları söyledi: "Uçağımızın güzergahı İskenderun üzerinden Akdeniz'e kadar gidip gelmiştir. Alçak uçuş yapmasının nedeni radarların test edilmesidir. Suriye'nin iddiası açısından söylüyorum, uçağımız uluslararası hava sahasında vuruldu. Suriye hava sahası 12 mil. Pilotun kontrolü kaybettiği anda uçak kıyıdan 13 mil uzaktaydı. Daha sonra kıyıdan 8 mil açıkta Suriye karasularına düştü. Bütün radar görüntülerini ve telsiz kayıtlarını gözden geçirerek bu sonuca ulaştık. Elimizde Suriye içindeki görüşmeler de mevcut. Uluslararası hukuka göre hava sahası ihlal edilen ülkenin uçağı vurmadan önce uyarıda bulunması gerekiyor." 

Kandil'e hava harekatı
Genelkurmay Başkanlığı, Irak'ın kuzeyinde tespit edilen ve çoğunluğu Kandil bölgesinde yer alan PKK'ya ait 9 hedefin vurulduğunu açıkladı.
Eli kanlı terör örgütü PKK'lılar tarafından 19 Haziran'da gerçekleştirilen ve 8 askerimizin şehit düştüğü Dağlıca baskınının ardından bölgede başlatılan operasyon sınır ötesine kaydırıldı. Genelkurmay Başkanlığı, Irak'ın kuzeyinde tespit edilen bölücü terör örgütüne ait 9 hedefin, Türk Hava Kuvvetleri uçakları tarafından, tam isabetle vurulduğunu bildirdi.

Tam isabet kaydedildi
Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde, "Irak'ın kuzeyinde bölücü terör örgütüne ait hedeflere icra edilen hava harekatı" ile ilgili yapılan açıklamada, Irak'ın kuzeyinde yapılan keşif ve hedef analizi sonuçlarına istinaden, çoğunluğu Kandil Bölgesi'nde olmak üzere, Irak'ın kuzeyinde tespit edilen bölücü terör örgütüne ait 9 hedefin (barınak ve mağara), Türk Hava Kuvvetleri uçakları tarafından, 22-24 Haziran 2012 tarihleri arasında, tam isabetle vurulduğu kaydedildi. Açıklamada, görevlerini başarıyla tamamlayan uçakların emniyetle üslerine döndükleri belirtildi. Bölücülerin alçakça düzenlediği kanlı Dağlıca baskınında 8 Mehmetçik şehit düşmüş, 15 askerimiz de yaralanmıştı. 

İktidara tepki yağmıştı
Saldırının ardından Türkiye ayağa kalkmış, şehit aileleri ve yakınları, "Bitsin bu terör. Daha fazla canlar yanmasın" diyerek hükümete olan tepkilerini dile getirmişti. Şehit aileleri, şunları söylemişti: "AKP hükümeti, terörün kökünü kazımak için daha kaç şehidin verilmesini bekliyor? Bu iş meydanlarda nutuk atmakla olmaz. Bir an önce Irak'ın kuzeyine girilip eli kanlı terör örgütünün yuvası Kandil yerle bir edilmelidir. Yetsin artık bunca acı. Artık analar ağlamasın, yürekler yanmasın."


Kaynak: YENİÇAĞ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=69332


Bu haber 907 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,516 µs