En Sıcak Konular

TÜRKEŞ'İN KÖŞK'E GÖNDERDİĞİ MEKTUPLAR 12 EYLÜL DAVASINA BAKAN MAHKEMEDE

23 Haziran 2012 16:48 tsi
TÜRKEŞ'İN KÖŞK'E GÖNDERDİĞİ MEKTUPLAR 12 EYLÜL DAVASINA BAKAN MAHKEMEDE 12 Eylül Davası’na müdahil MHP’nin avukatı Bulut’un talebi üzerine Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, 86 belgenin fotokopisini Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

Köşk'ten Türkeş mektupları geldi

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, 12 Eylül davası kapsamında talep edilen 86 belgenin fotokopisini, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Müdahil MHP'nin avukatı Yücel Bulut, 1978'de düzenlenen ve Cumhurbaşkanlığı'na iletilen raporların istenmesini talep etmişti.
 
Türkeş'in Köşk'e yolladığı mektuplar mahkemede
12 Eylül Davası'na müdahil MHP'nin avukatı Bulut'un talebi üzerine Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, 86 belgenin fotokopisini Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, 12 Eylül davası kapsamında talep edilen 86 belgenin fotokopisini, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davanın son duruşmasında, müdahil MHP'nin avukatı Yücel Bulut, dönemin MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş ile Konya Milletvekili İhsan Kabadayı'nın düzenleyerek, 1978'de Cumhurbaşkanlığı'na ilettiği belirtilen raporun, Cumhurbaşkanlığı'ndan istenmesini talep etmişti. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, talebi kabul eden Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne, Cumhurbaşkanlığı Arşivi'nde bulunan 86 belgenin fotokopisini gönderdi. 

Belgelerde neler var
Belgeler; Alparslan Türkeş'in partililerin çeşitli emniyet müdürlükleri ve karakollarda işkenceye maruz kaldıklarına ilişkin şikayeti, Kahramanmaraş'ta 28 vatandaşın tutuklanması olayının müfettişlerce soruşturulması talebiyle yaptığı müracaat, Türkeş'in Kahramanmaraş'ta kişilerin özel mahkemelerde yargılanması, MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadi Somuncuoğlu'nun Kahramanmaraş'ta bombalama suçuyla tutuklanan Ökkeş Kenger (Şendiller), Mehmet Leblebici ve Yunus İlhan'ın işkence gördükleri iddiasıyla yaptığı müracaat ve bu kişilere ait karakol ifadeleri ile bu belgelere ilişkin diğer bazı yazışmalardan oluşuyor.

Karakollarda eziyet
Belgeler arasında Türkeş'in 11 Mayıs 1978'de, "karakol ve emniyet müdürlüklerinde partililer, vatandaşlar ve gençler üzerinde yürütülen eziyet ve işkencelerle" ilgili Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'e gönderdiği mektup da yer alıyor. Türkeş'in başvurusu, dönemin Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Haluk Bayülken imzalı yazıyla Başbakanlığa gönderilerek konunun araştırılması, kanuni gereğinin yapılması ve Cumhurbaşkanlığı'nın da bilgilendirilmesi istenmiş.
Dönemin İçişleri Bakanı İrfan Özaydınlı'nın Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Orhan Eyüboğlu'na gönderdiği 7 Haziran 1978 tarihli yazıda ise iddiaların gerçek dışı olduğu bildirilmiş. Başbakan Bülent Ecevit imzasıyla Köşk'e yollanan raporda, "İşkence iddialarının gerçeğe uygun olmadığı, bu raporlarla da belirlenmiş bulunmaktadır" ifadesi yer almakta.

Ülkücülere yapılan işkenceleri anlattı
Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen belgeler arasında Türkeş'in dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'e yazdığı, 1978'deki Kahramanmaraş olaylarına ilişkin davaya yönelik endişelerinin yer aldığı bir mektup da bulunuyor. Mektupta, Kahramanmaraş olaylarıyla ilgili 752'si tutuklu bin 350 sanığın bulunduğu, bunların hiçbirinin sıkıyönetim mahkemesinin huzuruna çıkarılmadığı belirtiliyor. Davadaki bazı sanıkların suçunun, gece sokağa çıkmak gibi " sıkı yönetim yasaklarına aykırılık " olduğu belirtilen mektupta, davanın bir dosyada görülmesinin, yargılama sürecini uzatacağı, masum insanları, yıllarca davanın sonucunu beklemek zorunda bırakacağına vurgu yapılıyor. Türkeş'in, 21 Nisan 1978'de Cumhurbaşkanı Korutürk'e gönderdiği telgrafta ise " Aziz Cumhurbaşkanımız, Sayın İçişleri Bakanı'nın suçlu olduklarını mahkemeden, hatta ilk tahkikattan önce partisinin grup toplantısında ve Millet Meclisi'ndeki konuşmasında kamuoyuna ilan ettiği 28 vatandaşımız, Kahramanmaraş'ta üç gün karakolda işkence edilerek, tayin edilen şekilde ifade vermeye hazırlanmıştır " deniliyor.


Kaynak: YENİÇAĞ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=69239


Bu haber 988 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,519 µs