En Sıcak Konular

DAYAKÇI POLİSLER GEREKLİ CEZAYI ALMIYOR

23 Haziran 2012 10:41 tsi
DAYAKÇI POLİSLER GEREKLİ CEZAYI ALMIYOR Fatih'teki olay ilk polis şiddeti değil.Polis şiddeti hayatın her alanında. Acı olan ise "dayakçı" polislerin gerekli cezayı almıyor oluşu.

Ya polis beni de döverse

Fatih'teki olay ilk polis şiddeti değil. Karakolda polis dayağına maruz kalan kadınlardan, "ihtar" yapılmadan sıkılan kurşunlara, polis dayağı sonucu öldürülen gazetecilere kadar polis şiddeti hayatın her alanında. Acı olan ise "dayakçı" polislerin gerekli cezayı almıyor oluşu.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Fatih'te, ailesiyle birlikte aracıyla seyreden sürücü ile polisler arasında yol verme tartışması yaşanmıştı. Tartışmanın büyümesi üzerine coplarını çeken polisler, sürücüyü adeta öldüresiye dövdü. İstanbul Fatih'teki polis şiddetini belgeleyen görüntüler kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.

Aslında bu, polislerin imza attığı ilk şiddet olayı değildi.  2009 yılında da, üniversite öğrencisi Güney Tuna, İstanbul Avcılar'da polis şiddeti sonucu beyin kanaması geçirmiş, ölümden dönmüştü. Ayrıca İzmir'de bir kadın, Polis Merkezinde yere yatırılarak kelepçelenip dakikalarca dövüldüğü görüntüsü de ortaya çıkmıştı. Gazeteci Metin Göktepe de polis tarafından dövülerek öldürülen bir isim olarak hafızalardaki yerini koruyor.

Benzer polis şiddetlerinde dayakçı polisler gerekli cezaları almıyor. Açığa alındıktan sonra birkaç maaş kesintisiyle işten sıyrılan polislerle gerek kendi iş arkadaşları gerekse de yargı çevresinin dayanışma içinde olduğu iddia ediliyor.

Dayakçı polisler görevden alınmalı
İstanbul Fatih'te vatandaşa meydan dayağı çeken polisler hakkında da değerlendirmelerde bulunan Arıman, sözlerine şöyle devam etti: "İdari Hukuk soruşturma devam ederken soruşturmanın selameti açısından o kişileri açığa alır. Olayda kuvvetli suç bulunduğu için o polislerin açığa değil görevden alınması gerekmektedir. Ama tahminime göre o polislere disiplin suçu verip geçiştireceklerdir. Ve bu kesinlikle doğru ve hukuki olmaz."

Hapis cezası verilmeli
Dayakçı polislere hapis cezası verilmesi gerektiğini belirten Arıman, "O polisler görevden alınmalı ki bundan sonra oluşabilecek şiddet eylemleri engellensin. Türkiye bunu uygulamalı. Hatta o kişilere hürriyetten yoksun bırakma ( tutuklama) cezası verilmelidir" dedi.

Alelade açıklamalardan vazgeçilsin
Fatih'teki polis şiddeti sonrasında hükümet kanadından teskin edici bir açıklama gelmedi. İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, geçmiş örneklerde olduğu gibi "suçluların cezalandırılacağı" belirtildi ancak aşikar olan hukuksuzluğun cezasının ne olduğu kesin bir dille belirtilmedi.

Bakan şahin'den akıl almaz çıkış: "Asalım mı?"
İzmir'de bir karakolda polislerin bir kadına uyguladığı şiddetin görüntüleri ortaya çıkınca oluşan tepki üzerine bir açıklama yapan İç İşleri Bakanı İdris Naim Şahin akıllara durgunluk veren şu açıklamayı yapmıştı: Polisler hakkında disiplin soruşturması açıldı. Tasvip etmediğimiz bu olayın şüphelilerini İzmir Konak meydanına darağacı kuralım, personeli darağacında asalım mı?"

Mutlaka rapor alın
Mazlumder Ankara Şube Başkanı Avukat Şerife Gül Arıman polisten şiddet gören vatandaşların nasıl bir yol izlemesi gerektiğini Milli Gazete'ye anlattı. Arıman, "Herhangi bir vatandaş polis şiddetine maruz kaldığı zaman ilk yapacağı şey adli tıptan ya da her hangi bir hastaneden şiddet gördüğüne ve darp edildiğine ilişkin rapor almalıdır.

Bunu kesinlikle fazla vakit geçirmeden yapmalıdır. Çünkü belirli bir zaman sonra darp izleri ortadan kaybolmaya başlıyor. Çevrede her hangi bir kamera olmadığı ve görüntü alınamadığı zaman ispatı zorlaşır. Bunun için delil olarak rapor alması gerekmektedir aksi takdirde olayı ispatlamak çok güç olur. Raporu aldıktan hemen sonra da savcılığa suç duyurusunda bulunması gerekmektedir. Bundan dolayı geç kalınmamalıdır. Şiddet gören vatandaş kendi hakkını sonuna kadar savunmalıdır. Bu konuda insan hakları derneklerinden de destek alınabilir " (Mustafa Kılıç - MİLLİ GAZETE)


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/ya-polis-beni-de-doverse-242838.htm


Bu haber 747 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,313 µs