En Sıcak Konular

MISIR'DA ORDU ''MÜSLÜMAN KARDEŞLER''İN ZAFERİNİ SİNDİREMEDİ

19 Haziran 2012 17:36 tsi
MISIR'DA ORDU ''MÜSLÜMAN KARDEŞLER''İN ZAFERİNİ SİNDİREMEDİ Mısır'da Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi'nin seçimi kazanmasının hemen ardından Yüksek Askeri Konsey, cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlayan yeni bir anayasayı yürürlüğe koydu.

Ordu, Mursi'nin zaferini sindiremedi

Mısır'da Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi'nin seçimi kazanmasının hemen ardından Yüksek Askeri Konsey, cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlayan yeni bir anayasayı yürürlüğe koydu.

Mısır cumhurbaşkanlığı seçiminde Hürriyet ve Adalet Partisi'nin (HAP) cumhurbaşkanı adayı Muhammet Mursi oyların yüzde 52.3'ünü alarak zaferini ilan etti. Müslüman Kardeşler'in zaferini hazmedemeyen ordu 'anayasal darbe' niteliğinde bir tavır sergileyerek yeni anayasayı yürürlüğe koydu. Doğrudan Mursi'ye ve Müslüman Kardeşler'e yönelik bir darbe girişimi olarak yorumlanan yeni anayasa kamuoyunda büyük tepkiyle karşılandı.

22 milyon 459 geçerli oyun yüzde 52.3'ünü (11 milyon 751 oy) alan HAP adayı Muhammed Mursi seçimin galibi oldu. Rakibi Ahmed Şefik ise oyların yüzde 47.6'sını (10 milyon 707 oy) alarak seçimi kaybetti. Mısır halkına teşekkür konuşması yapan Mursi ''Bize oy veren ve vermeyen tüm Mısır halkına teşekkür ediyorum. Bize demokrasiyi ve özgürlüğü bağışlayan Allah'a hamd olsun'' dedi. Mısır halkına ''Kardeşlerim'' diye seslenen Mursi, ''Hep birlikte hürriyet, kalkınma, barış  ve demokrasi yolunda yürüyeceğiz. Birlikte yeni Mısır'ı inşa edeceğiz'' diye konuştu.

Askerden anayasal darbe!
Mısır Yüksek Askeri Konseyi, hazırladığı ve Mursi'nin seçilmesi halinde devreye sokacağı yeni anayasayı ilan etti. Yüksek Askeri Konsey'in hazırladığı yeni anayasaya göre, yeni cumhurbaşkanının, seçim sonuçlarının açıklanmadan önce hazırlanan yeni anayasayı kabul ederek, yemin etmesini zorunlu kılıyor. Uzmanlar, Yüksek Askeri Konsey'in bu çalışmasını, seçilecek yeni cumhurbaşkanını, seçimlerim hemen ardından zor durumda bırakabileceğini öngörüyor.

Seçimi hazmedemiyorlar
Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP), Mısır Yüksek Askeri Konseyi'nin cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları açıklanmadan yeni bir anayasa hazırlamasını, seçilecek cumhurbaşkanına askeri darbe yapılması şeklinde tanımladı. Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Başkan Yardımcısı İsam el-Aryan, ''Mısır askeri, bu anayasal darbe ile bütün yetkileri kontrol etmek istiyor. Bu kabul edilemez anayasaya hem Mısır halkı hem de siyasi partiler karşı çıkacaktır'' dedi.

Mısır Yüksek Askeri Konseyi tarafından hazırlanan anayasanın Mısır halkının oylarını gasp etmek anlamını taşıdığını ifade eden Uryan, HAP adayı Muhammed Mursi'nin seçimleri kazanmasının yüksek bir ihtimal taşımasının Mısır askerini anayasayı hazırlamaya ittiğini belirtti.

Uryan, HAP'ın, Mısır Yüksek Askeri Konseyi'nin hazırladığı anayasayı iptal etmek için diğer parti ve gruplarla görüşeceğini bildirdi.

Uryan son olarak, hızla yayımlanan anayasanın özellikle yeni kurulacak parlamentoda Askerin söz sahibi olmak için yapılmış bir hamle olduğunu iddia etti.

"Mursi, Mısır'ın ilk seçilmiş cumhurbaşkanı"
Hürriyet ve Adalet Partisi seçimi kazanan Muhammed Mursi'nin Mısır'ın ilk seçilmiş cumhurbaşkanı olduğunu açıkladı. Hürriyet ve Adalet Partisi'nden yapılan açıklamada, Mursi'ye Mısır'ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olarak ilan etti. Müslüman Kardeşlerin basın merkezinde gazetecilere bilgi veren Halid Al Kazaz, "Mursi, özgür seçimlerle göreve gelen ilk cumhurbaşkanı" dedi.

Özcan: Hileyle Mursi'nin önünü kesmek istiyorlar
Mısır'da cumhurbaşkanlığı öncesi ve sonrasında yaşanan süreci değerlendiren Orta Doğu  Uzmanı Mustafa Özcan "Mısır'da Hüsnü Mübarek gitmiş olsa da miras bıraktığı oligarşik yapı  yani  Mısır Derin Devleti hala varlığını sürdürüyor. Bunu Anayasa Mahkemesi'nin, Türkiye'deki 28 Şubat'ın benzeri bir uygulama ile yapmış olduğu post modern darbeden de anlamaktayız. Eski rejim kalıntıları ve Ordu-Yargı eksenindeki bir takım güçler uzattıkları 15 aylık geçiş süreciyle, hem Mısır'daki hareketlerin gücünü kısmen kırdılar hem de devrimcileri bölmek  suretiyle hareketi etkisizleştirdiler. Yapılmak istenen ise tıpkı 20 yıl önce Cezayir'de uygulanan hilelerle İslamcıların önünü kesmek ülke içerisinde iç savaş çıkmasını sağlayarak devleti ele geçirmek. Müslüman kardeşler barışçıl bir yol izlemekte. Kanaatimce Müslüman Kardeşlerin akil adamları da iç savaşa asla fırsat vermeyecekler. Ancak gençlerin tutumu da oldukça merak konusu. Ayrıca Mısır'daki laikler ve liberaller her ne kadar Müslüman Kardeşlere karşı mesafeli dursalar da  bu darbe girişimine karşı çıkmakta ve tepki göstermekte. Bununla birlikte Müslüman kardeşler de devrim sürecini tamamlamak istiyor. Mısır'da meydana gelen hadiselerin baş sorumlusu ise İsrail ve ABD'dir. Mısır'da Müslüman Kardeşlere karşı yapılan ve yapılmak istenen tüm ittifaklar, senaryolar İsrail'in piyonlarınca uygulanmakta.  İşte bu yüzden Ahmet Şefik'in aldığı oylar ordunun tezgahladığı zorlama sonuç İsrail ve ABD odaklıdır. Ahmet Şefik seçimi kazansa bile derin devlet tarafından tertiplenen bir suikastle ortadan kaldırılabilir. Faturası da Müslüman Kardeşlere çıkarılabilir. Ve malum derin kadrolar Nasır sonrası yaşananlar gibi bir oyunla oligarşik yapının varlığını devam ettirebilir."değerlendirmesinde bulundu.


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/ordu-mursi-nin-zaferini-sindiremedi-242388.htm


Bu haber 893 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,004 µs