En Sıcak Konular

UĞRUNA İTİBARIMIZI YERLE BİR ETTİĞİMİZ AB DÖKÜLÜYOR

15 Haziran 2012 11:31 tsi
UĞRUNA İTİBARIMIZI YERLE BİR ETTİĞİMİZ AB DÖKÜLÜYOR Önce İrlanda, ardından Yunanistan, Portekiz ve İspanya... Sırada ise Avrupa'nın 3. büyük ekonomisi İtalya var. Sonuç: Avrupa Birliği'nin 12 yıldızı bir bir dökülüyor!

Bir bir dökülüyorlar

Önce İrlanda, ardından Yunanistan, Portekiz ve İspanya... Sırada ise Avrupa'nın 3. büyük ekonomisi İtalya var. Sonuç: Avrupa Birliği'nin 12 yıldızı bir bir dökülüyor! 

İspanya'nın Avrupa Mali Kurtarma Fonu'nun kapısını çalmasının ardından gözler bu kez İtalya'ya çevrildi. Yaklaşık 2 trilyon Euro kamu borcu bulunan İtalya'nın batması halinde AB'yi de çöküşe sürükleyeceği seslendiriliyor. İtalya'nın sıcak para akışını sağlamak için sürekli daha yüksek faiz ödemesi gerekiyor. 12 Haziran Salı günü Roma hükümeti, 10 yıllık devlet tahvillerinin faizine yüzde 6.66 oranında güvence vermek zorunda kaldı. Yatırımcılar ise İtalyan devlet tahvillerini ellerinden çıkarmaya çalışıyor, kredi kaybı sigortası yaptıranların sayısı ise giderek artıyor. Yani sermaye ülkeden kaçıyor! Başbakan Mario Monti liderliğindeki İtalyan hükümetinin üzerindeki baskı da giderek büyüyor. Euro Bölgesinin dördüncü büyük ekonomisine sahip İspanyol hükümeti ise ülkesindeki çökmek üzere olan bankaları Brüksel'in yardımı olmadan kurtaramayacağını itiraf etmek zorunda kalmıştı. Avusturya Maliye Bakanı Maria Fekter, aynı yardıma İtalya'nın da başvurabileceğini ihtimal dışı görmüyor. Fekter, katıldığı bir televizyon programında, İtalya'nın öncelikle kendi çabası ile borç krizini aşması gerektiğini belirtti.

Yeni perde açılıyor

Euro Bölgesinin üçüncü büyük ekonomisi İtalya da İspanya ile aynı yola başvurursa, bu Avrupa'yı kasıp kavuran borç krizinde yeni bir perdenin açılması anlamına geliyor. Ancak İtalya ve İspanya'daki malî sorunların benzerliği kadar, büyük farklılıklar taşıdığını düşünenler de var. Uzmanlara göre, İspanya'daki gibi patlayan bir emlak balonu söz konusu olmadığı için İtalya'da bir banka sorunu bulunmuyor.

İtalya'da hâlihazırdaki en büyük sorunu, 2012 yılında start verilen sıkı tasarruf tedbirleri nedeniyle ülke ekonomisinin daralması oluşturuyor. Uzmanlar, bunun somut boyutlarının önümüzdeki yıllarda da açıkça hissedileceğini belirtiyor. Ancak büyük soru şu: Avrupa Birliği İtalya'yı hangi fonla kurtaracak? Zira İtalya'nın kamu borcu 2 trilyon Euro'yu aşıyor.

İtalya Başbakanı riski reddediyor

Bu arada İtalya Başbakanı Mario Monti, ülkesinin malî yardım almak zorunda kalabileceği yönündeki iddiaları geri çevirdi. Monti, devlet borçlarının yüksek olduğunu kabul etmekle birlikte, "Ancak borçlanmadan bahsediyorsak diğer yanda İtalya'daki özel borçlar, diğer ülkelere göre çok daha düşük. İşletmeler ve hanelerin borcu da az" diye konuştu. Almanya Maliye Bakanı Schauble de, sıranın ülkesine geldiğini hesaba katarak,  "İtalya, Monti'nin yolunu izlerse tehlikeyle karşılaşmaz" diyerek, ortalığı yatıştırmaya çalışıyor.

İtalya'nın durumu kritik

İtalya, Avrupa Birliği'ni 2007'den bu yana etkileyen ekonomik krizden derin şekilde etkilendi. Ülkenin ekonomisi 2007-2011 arasında yüzde 6.76 oranında daraldı! İtalya'nın kamu borcu Gayri Safi Milli Hasılasının yüzde 116'sına ulaşmış durumda. Bu da 2 trilyon Euroyu aşan bir borç anlamına geliyor. Ekonomisini çöken Yunanistan'da bu oran yüzde 126. İtalya, 15 Temmuz 2011'den itibaren uygulamaya koyduğu kemer sıkma politikaları sonucunda 124 milyar Euro tasarruf yapmayı amaçlıyor.(RECEP BAHAR - YENİ MESAJ)



Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,656774/bir-bir-dokuluyorlar


Bu haber 670 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,957 µs