En Sıcak Konular

MEB YAZ SICAĞINDA EĞİTİM YAPTIRMAYA HAZIRLANIYOR

13 Haziran 2012 13:39 tsi
MEB YAZ SICAĞINDA EĞİTİM YAPTIRMAYA HAZIRLANIYOR Milli Eğitim Bakanlığı 180 iş günü olan eğitim süresini de değiştirmek için çalışma başlattı. Çalışmaya göre bir yıllık eğitim süresi yeniden belirlenecek. Bir yıllık eğitim süresi 190-220 gün arasında olacak.

Ders saatleri ve okul süresi artıyor

Milli Eğitim Bakanlığı 180 iş günü olan eğitim süresini de değiştirmek için çalışma başlattı. Çalışmaya göre bir yıllık eğitim süresi yeniden belirlenecek. Bir yıllık eğitim süresi 190-220 gün arasında olacak.

VİDEO konferans sistemiyle önceki gün öğretmenlere çalışmalarını anlatan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer dün de bazı gazetelerin Ankara temsilcilerine yeni düzenlemelerle ilgili önemli bilgiler verdi. Talim Terbiye Kurulu Başkanı Emin Karip ise teknik bilgiler verdi. Dinçer'in anlatımına göre Bakanlık 43 gelişmiş ülkeyi incelemeye aldı ve Türkiye'nin en az eğitim süresi uygulayan ülke durumunda olduğunu tespit etti. Bu tespitin ardından MEB yıllık 180 gün yani 36 hafta olan eğitim süresini diğer ülkelerdeki 190-220 gün seviyesine çekmek için çalışma başlattı. İlkokul 1'den 8. sınıf sonuna kadar yıllık 720 saat ders süresinde de sınıflara göre düzenleme yapılacak. Bu düzenlemelerin önümüzdeki hafta içerisinde açıklanması bekleniyor.

Sorunlar ve çözümleri

Bakanlığın yeni ders süreleri çalışmasındaki tespitler şöyle:

1 YIL AZ EĞİTİM ALIYORLAR: Milli Eğitim Bakanlığı 1 yılda 180 iş gün eğitim yapıyor yani 36 hafta eğitim süresi var. Dünyanın önde gelen ülkelerinde ise en az eğitim iş günü sayısı Türkiye'de. Gelişmiş ülkelerde 190 gün, 200 gün hatta 220 gün eğitim yapılıyor. Eğitim süresinin farklı olması toplumları farklılaştırıyor. Türkiye her yıl 720 saat ders veriyor. 8 yıllık eğitimde 8 yılda 5.760 saat ders veriliyor. Aralarında Finlandiya, Singapur, İsveç, İngilitere, ABD, Kanada gibi ülkelerin bulunduğu eğitimde gelişmiş 43 ülkenin analizine göre eğitim saati 43 ülke ortalaması ele alındığında 6.434 saat. Türk öğrencileri 8 yıl içerisinde 674 saat daha eksik ders alıyor. Yıllık 720 saat ders verildiği düşünüldüğünde 674 saatin anlamı daha da artıyor ve Türk öğrencilerinin 8 yılda diğer ülkelere göre 1 yıl daha az eğitim aldığı ortaya çıkıyor. Dünya Bankası raporunda Macaristan ile Türkiye arasında Türkiye'deki çocukların 1 yıl geride olduğu tespiti düşünüldüğünde bu tespitin nereden kaynaklandığı da ortaya çıkıyor.

HER SINIFA AYRI DERS SAATİ: Türkiye'de okuyan öğrenciler ilkokul 1. sınıfta da, 8. sınıfta da yıllık 720 saat ders alıyor. Ancak gelişmiş ülke analizlerine göre 1. sınıfa başlayan öğrenciler ortalama 540-680 saat ders alıyor. İlkokul 1. sınıfta 720 saat ders veren başka ülke yok. Türk öğrencilerine 1. sınıftan itibaren yükleniliyor. Öğrenciler ders yoğunluğu nedeniyle ilk sınıftan itibaren okulu sevmek yerine iş yükü altında eziliyor. Okuldan kaçma yollarını arıyor. Gelişmiş ülkelerde 8. sınıfta 900-1.014 saat arasında eğitim veriliyor. 1. sınıftan 8. sınıfa kadar farklı ders saatleri var. Dünyadaki diğer ülkeler oyun ile eğitime başlıyor ve eğlenerek okulu sevdiriyor. Türkiye de benzeri bir sisteme geçmelidir.

'Başarılı değiliz'

"200 saat daha fazla Türkçe öğretmeye çalışıyoruz ama başka ülkeler kadar başarılı değiliz. Demek ki bir sorun var. 198 saat daha az matematik veriyoruz. 115 saat daha az fen veriyoruz 151 saat sosyal bilgiler, 169 saat daha az Din Kültürü dersi veriyoruz. 215 saat daha az beden eğitimi veriyoruz. Ben size soruyorum PİSA((Programme for International Student Assessment-Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı)'da matematik ve fen derslerinde Kanada ve Finlandiya gibi ülkelerde 2 yıl geride olduğumuz belirtiliyor. Bunun nedenini şimdi görebiliyoruz. Sistem olarak ciddi sorunlarla karşı karşıyayız. Uygulama stratejilerinde de ciddi sıkıntılar var. Tedbirler alınmamış. Bu mevcut statü korunmamalı, değiştirmemiz gereken unsurlar var." (Kıvanç El / VATAN)

Uzmanlar ne diyor?

Dünyada eğitim süresi az ülkelerden biriyiz

"Uzatılmalı ve üç dönem yapılmalı"

- Prof.Dr.Ali Baykal (Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi): Dünyada eğitim süresi en kısa ülkelerden biri de biziz. Biraz uzatılması gerekli bence. Ben üç dönem ders yapılsın önerisinde bulunmuştum. Yani en az 190 gün uygun ama üç dönem olmalı. Yaz, bahar ve güz dönemleri olmalı. Bir buçuk ay da yaz tatili yapılmalı. Avrupa ülkeleri bizden ortalama 10-15 gün daha fazla eğitim yapıyor. Eğitim zaman alan bir şeydir. Uzatılmasının faydası müfredatın sıkıştırılmaması ve öğrencilerin dersleri sirdirmesine fırsat vermesidir.

"Sıcaklar yüzünden iki hafta ders yapılamıyor "

- İsmail Koncuk (Türk Eğitim Sen Genel Başkanı): Türkiye'de mevsimsel şartlar farklı. Akdeniz bölgesinde Eylül ayında bile ders yapılamıyor. Örneğin Adana'da eylül ayında okul başlamasına rağmen, öğrenciler sıcaklardan dolayı iki hafta geç başlıyor. Ekim ayında bile ciddi sıcaklar oluyor. Akdeniz bölgesinde milyonlarca öğrenci var. Ayrıca Türkiye bir tarım ülkesi. Yaz aylarında ailesi ile beraber tarımda çalışan öğrenciler var. Milli Eğitim Bakanı'nın bütün bunları gözönüne alması gerek.

"Okul artık etkisini kaybetti"

- Prof.Dr. İrfan Erdoğan (Talim Terbiye Kurulu Eski Üyesi): Okulun verimliliği artık dünyada sorgulanan bir durum. Okul 50 yıl önce verimli işlemekteydi .Ancak teknolojideki yeni gelişmelerle birlikte okul etkisini kaybetti. Bırakın okulun kapasitesinin ve etki alanının genişletilmesi, küçülmesi bile gündeme gelebilir. Bu açıdan okulun sistematik olarak müfredat ve öğrenciden aldığı zaman dahil küçülmesinin gerektiğini düşünüyorum. Yani okul eski dönemlerde olduğu gibi bireyin hayatında sanıldığı kadar çok etkili değil artık. Artık bilginin dağıtımı ile ilgili daha farklı bir mekanizma var."

"Özel okulları etkilemez, ücretler artmaz"

- Cem Gülan (Türkiye Özel Okullar Birliği Deneği Başkanı): Özel okullar eğitim ücretlerini 12 ay üzerinden alıyor. Belki sadace yemek fiyatlarında bir artış yaşanabilir. Başka bir ücret artışı söz konusu olmaz. Süreler uzarsa ek bir maliyet de getirmez. Türkiye'de yapılan eğitim saat başına çevrildiği zaman OECD ve Avrupa ülkelerinden daha geride kalıyoruz. Belli dersleri öğrencilerimiz daha az saatte alıyordu zaten.

"Cumartesi yarım gün ders yapılsın"

- Sakin Öner (İstanbul Lisesi Eski Müdürü): 180 gün de zaten tam olarak uygulanamıyordu. Bayram tatili, deprem tatili, kar tatili derken bu süre 160 güne kadar iniyordu. Dünyada ortalama ders günü sayısı da zaten 200. Ancak yaz tatilinin kısaltılması yerine cumartesi yarım gün ders yapılabilir. İki gün öğrenciyi eğitimden soğutuyordu. Ayrıca Türkiye'nin iklim şartları yaz mevsiminde ders yapılmasına çok da uygun değil. (Kenan BUTAKIN / VATAN) [2]

 

Kaynak: GAZETEVATAN

[1] http://haber.gazetevatan.com/Haber/457424/1/Gundem

[2] http://haber.gazetevatan.com/ders-saatleri-ve-okul-suresi-artiyor/457423/1/Gundem


Bu haber 816 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,771 µs