En Sıcak Konular

EFSANEVİ İŞADAMI SABRİ ÜLKER VEFAT ETTİ

12 Haziran 2012 19:33 tsi
EFSANEVİ İŞADAMI  SABRİ ÜLKER VEFAT ETTİ Ülker Grubu'nun kurucusu Sabri Ülker, yaşlılığa bağlı nedenlerle 92 yaşında hayata veda etti.

Sabri Ülker vefat etti

Ülker Grubu'nun kurucusu Sabri Ülker, yaşlılığa bağlı nedenlerle 92 yaşında hayata veda etti. Sabri Ülker'in cenazesi yarın Fatih Camii'nde öğlen namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Eski Kozlu Mezarlığı'na defnedilecek.

Yıldız Holding ve Ülker'in kurucusu, Onursal Başkan Sabri Ülker 92 yaşında hayatını kaybetti. Ülker'in hayatını kaybetmesinin ardından, yakınları ve dostları ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Sabri Ülker'in Üsküdar Küçük Çamlıca'daki evine bugün çok sayıda aile dostu ve yakını geldi. Taziyeye gelenler, kapıda karşılandı.

SABRİ ÜLKER KİMDİR?

Cumhuriyetin ilk kuşak sanayicilerinden Sabri Ülker, 1920 yılında Kırım'da doğdu. Ailesi 1929 yılında Türkiye'ye göç ederek İstanbul'a yerleşti. İlkokul yıllarında yaz tatillerinde ağabeyi Asım Ülker ile birlikte Besler Bisküvi Fabrikası'nda çalıştı. İlkokuldan sonra İstanbul Erkek Lisesi'ne kaydoldu. Orta ikinci sınıfta iken parasız yatılı sınavını kazanarak Bilecik Lisesi'ne gitti. Ortaokulu Bilecik'te, liseyi Kütahya'da okudu. Yüksek öğrenimini Sultanahmet İktisadi ve Ticari İlimler Mekteb-i Âli'de tamamladı.  

ÜLKER 3 İŞÇİ İLE BAŞLADI  

1944 yılında Eminönü´ndeki Nohutçu Han´da küçük bir bisküvi atölyesini satın alarak iş hayatına atıldı. Ağabeyi Asım Ülker ve üç çalışanla birlikte 100 metrekarelik bu atölyede üretime başladı. Günde 200 kilo üretim yapıyorlardı.    

Bu atölyedeki başarısının ardından 1948 yılında eski Sağmalcılar Köyü'ndeki Takkeci Camii'nin hemen yanında, bisküvi üretimi için bir fabrika kurdu, bisküvi kapasitesini üç katına çıkarttı. Daha sonra bu bisküvi fabrikası Davutpaşa'daki yerine taşındı. 

1970'te halka açık bir şirket olan Anadolu Gıda'yı Ankara'da kurdu. 1974'te Ülker'de ilk bisküvi ihracatını başlattı. İhracata başlandığında ilk hedef Ortadoğu pazarıydı.          

1979'da İstanbul'da kurulan ikinci fabrikayı çikolata üretimine tahsis etti. Aynı yıl Ülker'de Araştırma ve Geliştirme departmanını kurdurdu.

1980'lerden itibaren Ülker'in üretim çeşitliliğinin zenginleşmesini sağladı. 1983'te BOPP ve oluklu mukavvayı üretim listesine ekletti. 1992'de bitkisel-endüstriyel yağ ve margarin sektörüne girme kararı aldı ve Pendik Nişasta, kuruldu.

1996'da süt sektörüne girdi. 

2000 yılında Ülker'in onursal başkanlığını üstlendi.  

Ülker'in 1944 yılında 3 kişi ile başlayan serüveninde bugün çalışan sayısı 30 bine ulaştı.

ÜLKER'İN TARİHÇESİ

1944:Ülker markalı ilk ürün pötibör üretildi. Ülker, Lüks İdeal, Haylayf, Arı ve Besler gibi köklü markalarla rekabet etmeye başladı. 
1965: Ülker Topkapı-Davutpaşa'da açtığı fabrikayla modern üretim tesislerine adım attı. O yılda Anadolu'ya yaptığı tanıtımlarla tüm Türkiye'ye yayıldı. 
1970: Şirket, unutulmayan reklam repliği "Ülkersiz çay saati düşünülemez"i üretti. Reklam filmi radyo ve televizyon yayınlarında kullanıldı. Yine aynı yıl, Çokomilk, Çokomel, Çokonat gibi markalar doğdu. 
1972: Ülker ilk kez kendi ismiyle çikolata üretti. O tarihten sonra şirket aynı zamanda çikolata markası da oldu. 
1974: Ar-Ge departmanı kuruldu. 
1977: Dido markasını ortaya çıkardı. 
1980: Ülker Çikolatalı Gofret üretimi başladı. 
1986: Ülker Halley ve Ülker Hobby markalarını piyasaya sürdü. 
1988: Ülker Albeni ve Metro piyasaya sürüldü. 
1994: Ülker ilk kez bisküvi ve çikolata dışımnda, Bizim markasıyla mutfakta kullanılan yemek malzemeleri üretmeye başladı. 
2002: 30 yıllık bebek maması markası Hero ile işbirliğine gidildi. 

2009: Ülker 65. yılını kutladı.

2010: Ülker FIBA Dünya Kupası'na sponsor oldu. 

SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİNDE DE YER ALDI

Sabri Ülker, Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmanın yanı sıra sosyal sorumluluk projeleri için çalışmalarda da bulundu.

Türkiye'nin eğitim altyapısını güçlendirmek için pek çok çalışmaya ön ayak olan Sabri Ülker, Milli Eğitim Bakanlığı ile kurduğu işbirliğiyle ilköğretim okulu, endüstri meslek lisesi, yurt yaptırmanın yanı sıra, kütüphane ve bilgisayar laboratuvarları kurarak, ihtiyacı olan öğrencilere burs desteği sağladı. Sabri Ülker, TEMA Vakfı'nın kurucuları arasında da yer aldı. (hurriyet.com.tr) [1]

Üç kişiden 30 bin kişiye

Ülker Grubu ve iş dünyası bugün acı bir haberle sarsıldı. Grubun kurucusu Sabri Ülker 92 yaşında hayata veda etti. 1944 yılında 3 kişi ile başlayan hikayeyi bugün bir dünya devi haline getiren Türk sanayisinin en önemli isimlerinden Sabri Ülker'in hayatına ve yaptıklarına biraz daha yakından bakalım...

Sabri Ülker'in hikayesi 1920 yılında Kırım'da başlar. Türkiye ile tanışması ise 1929 yılında olur. Kırım'dan ailesi birlikte İstanbul'a gelen 
Sabri Ülker, o dönemin zor şartlarında hem okumak hem de çalışmak zorundadır. Sadece o değil, tüm aile bireyleri hayata tutunmak için çok sıkı bir şekilde çalışmaktadır.

BİSKÜVİ İLE İLK TANIŞMA

Derslerden sonra satıcılık yapan Ülker için belki de hayatının en önemli dönüm noktalarından birisi yaz tatillerinde Besler Bisküvi Fabrikası'nda çalışması oldu. Bisküvi ile burada tanışan Sabri Ülker, orta ikinci sınıfta parasız yatılı sınavını kazanınca İstanbul'dan ayrılmak zorunda kalır.

Ortaokulu Bilecik'te, liseyi ise Kütahya'da okur. İdeali mühendis olmaktır ama şartlar buna izin vermez. Çünkü liseyi bitirdiği yıl ağabeyi yedek askerliğe alınır, Sabri Ülker de onun işlerine bakmak için bir yıl kaybeder. Ağabeyi ancak ikinci yıl kayıtlar kapandıktan sonra geri döner. Ülker de bir yıl daha kaybetmemek için Sultanahmet İktisadi ve Ticari İlimler Mekteb-i Âli'sine kaydolur.

HER ŞEY NOHUTÇU HAN'DA BAŞLADI

1944 yılında okuldan mezun olduktan sonra iş hayatına atılır. İlkokulda bir bisküvi fabrikasında çalışan Sabri Ülker'in mezuniyetinden sonraki işi de yine bisküvidir.

Eminönü Nohutçu Han'da ağabeyi Asım Ülker ile birlikte küçük bir bisküvi atölyesini satın alırlar. Yanlarında sadece üç kişi çalışmaktadır. İşte o ufacık atölyede Ülker markasının ilk imzası atılır ve pötibör bisküvinin imalatı başlar.

Sabri Ülker daha sonra o günleri şöyle anacaktı:

"Tahmin edersiniz 1944'te, 2.Dünya Savaşı'nın sorunlarını yaşayan genç cumhuriyetimizde üretim aletlerini bulmak çok zordu. 1944 yılı sonbaharında sabahın erken saatlerinde, İstanbul'un o zamanlardaki iş merkezi sayılan Eminönü´ndeki Nohutçu Han´a geldim. Üçüncü kata çıktım ve hafifçe alçak bir kapıdan geçerek içeri girdim. Yaklaşık 100 metrekarelik alandaki kazanları, kepçeleri, kalıpları, arkada duran fırını ve diğer aletleri tek tek inceleyerek; 'Bu işi başarmalıyım' dedim."

MUCİZEYİ BAŞARDILAR

Aslında bu işi başarmaları iki kardeş için gerçekten mucize gibi bir şeydi. Atölyenin sahibi, burasını daha önce başkalarına da satmıştı. Alanlar da beceremeyip, eski sahibine daha düşük fiyattan geri satmışlardı. Atölyenin sahibi Asım ve Sabri Bey'in de öncekiler gibi bu işi başaramayacaklarını düşünüp  "Göreceksiniz birkaç ay sonra bana geri satacaklar" demekten çekinmemişti. Ve bu lafı ederken de bir bildiği vardı. Çünkü makineler çok eskiydi ve sürekli bozuluyordu. Yedek parça olmadığından yeniden çalıştırılmaları çok zordu. Sabri Ülker eski makineleri tamir etmeyi de öğrendi. Küçük atölyede ilk yıl günde 200 kilo bisküvi üretildi…

Üretim dört yıl boyunca bu atölyede devam eder. Ancak işler büyüyünce bu atölyeye sığmamaya başlarlar.  
FABRİKATÖRLÜĞE GEÇİŞ....

1948 yılında artık bir fabrikada üretim yapmaya başlar ve Topkapı Takkeci semtindeki Sağmacılar Köyü'nde bir bisküvi fabrikası kurulur.

Bu fabrikada 17 yıl boyunca üretim devam eder. Ancak artık daha büyük bir fabrikaya geçme gereği doğar. Bunun üzerine Topkapı Davutpaşa'da yer alan fabrika kurulur. Hem üretim hem de çeşitlilik büyük oranda artmıştır.

1970 yılına gelindiğinde İstanbul dışındaki ilk yatırım gerçekleştirilir. Bisküvi üretimi ilk kez İstanbul dışına taşınır ve Ankara'da kurulan Anadolu Gıda Şirketi üretime başlar.

İLK İHRACAT...

1974 yılında Davutpaşa'da bulunan bisküvi fabrikasının yanında Ülker Çikolata fabrikası kurulur. O yıl aynı zamanda Ülker grubunun tarihindeki en önemli yıllardan biridir. Çünkü Ülker tarihteki ilk ihracatını Ortadoğu ülkelerine gerçekleştirir. Meblağ, o dönem için oldukça büyüktür, 200 bin dolar...

Bisküvi ve çikolata üretiminde giderek büyüyen Ülker için artık sıra diğer sektörlere gelmiştir. 1983 yılında ambalaj sektörüne giriş yapar. 
Bunu 1984'te Topkapı Makine, 1985'te Bomsaş ile kağıt sektörüne giriş takip eder. 1989 yılında ise tüm şirketleri çatısı altına alan Yıldız Holding kurulur.

Grup 1992'de bilişim sektörüne, 1993'te yağ sektörüne girer. 1996'da da Ak Gıda'yı kurarak Ülker İçim markası ile süt ve sütlü ürünler endüstrisine girer.

EN BÜYÜK ACI...

Sabri Ülker'in iş hayatındaki başarısının ardında, mutlu özel hayatının da büyük etkisi vardı. Eşi Güzide Hanım'la mütevazı bir yaşam seçtiler. Çocuklarını da, torunlarını da mütevazı yaşam biçimine özendirdiler.

Güzide Hanım ve Sabri Bey'in hayatlarındaki en büyük acı, evlatları Ali Ülker'i küçük yaşta kaybetmeleri oldu. Kaybettikleri evlatlarının anısını, adını verdikleri torunları Ali Ülker'de yaşattılar. Diğer evlatları Ahsen Özokur ve Murat Ülker, hem ailenin mütevazı değerlerini hem de Sabri Ülker'in iş değerlerini benimsedi. 

VE YÖNETİM DEĞİŞİR...

2000 yılı grup için çok önemli bir yıldır çünkü Ülker'in kurucusu Sabri Ülker, aktif yönetimden çekilerek yönetimi kendisinden sonraki kuşaklara devreder. Sabri Ülker artık grubun 'Onursal Başkanı'dır. Aynı yıl altı başkanlık ve icra kurulu oluşturulur, Holding İcra Kurulu Başkanı Murat Ülker olur.

2000'li yıllar Ülker için hızlı büyüme yıllarıdır.

Sabri Ülker yönetimi bıraktığında takvimler 2000 yılını gösteriyordu. 

ÇOK HIZLI YILLAR...

Kola sektörüne Cola Turka ile girer. İspanyol Hero ile ortaklık yaparak ilk yerli mama üretimine Ankara'da başlanır. Cafe Crown markasıyla hazır kahve pazarına girer. Dünyanın en büyük ve tanınmış tahıl gevreği üreticisi  Kellogg's ile ortaklık yapılır.

ABD'li Campbell Soup şirketine ait dünya devi çikolata markası Godiva satın alınır. Bu adım grubun globalleşme sürecinin en önemli adımıdır.

Türkiye'nin ilk ambalajlı ekmeği UNO'yu üreten Unmaş ve Komşu Fırın zincirini yöneten Doruk Unlu Mamulleri'ne ortak olunur, arkasından Doğa Çay ve Oba Çay şirketleri grup bünyesine katılır.

Türkiye'nin ilk dondurulmuş gıda şirketi Kerevitaş satın alınır.

Gumlink ile sakız sektöründe büyük işbirliğine gidilir ve ortak bir şirket kurulur. Global bir baharat firması olan McCormick ile, yüzde 50-50 ortaklıkla Türkiye'de yeni bir şirket kurmak için anlaşma yapılır.

Ambalaj sanayinin önemli şirketlerinden İtalyan Nuroll satın alınır.

Şok Marketleri'nin satın alımı gerçekleştirilir.

NEREDEN NEREYE

Gelinen noktaya baktığımızda Nohutçu Han'da sadece 3 kişi ile pötibör bisküvi üretimiyle kurulan Ülker global bir dev haline gelmiş durumda.

30 bin kişiye istihdam sağlayan grubun cirosu 10 milyar TL'yi aşmış durumda. Tam 10 ayrı ülkede ve toplam 54 fabrikada üretim yapılıp 80 ülkeye satılıyor.

Sadece gıdada 300 markası bulunan Ülker'in gıda dışındaki yatırımları toptan ticaret, ambalaj, kişisel bakım, doğrudan pazarlama, gayrimenkul ve finans alanlarında toplanıyor.(hurriyet.com.tr) [2]

 

Kaynak:  hurriyet.com.tr

[1]  http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/20745915.asp

[2]  http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/20746660.asp



Bu haber 987 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,442 µs