En Sıcak Konular

''4. YARGI PAKETİ''NDE GERİ ADIM

12 Haziran 2012 11:55 tsi
''4. YARGI PAKETİ''NDE GERİ ADIM Arınç, ''Özel yetkili mahkemeler, CMK’nın 250, 251 ve 252. maddelerine yönelik 4. Yargı Paketi içerisinde hiçbir husus yer almamaktadır" dedi.

Açıklamaları şaşırttı!

Hükümet geri adım mı attı?
Başbakan Yardımcısı, son günlerde tartışılan özel yetkili mahkemeler konusunda hükümetin bir çalışmasının olmadığını açıkladı. Arınç, CMK'nın 250. maddesiyle ilgili olarak medyada yer alan açıklamaların 'kişisel görüş' olduğunu söyledi

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç toplantı hakkında bilgi verdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Toplantıda Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, insan hakları ve basın ifade özgürlüğü bağlamında Türk Ceza Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı hakkında bilgi sunduğunu belirten Arınç, şunları söyledi:

"Bu kamuoyunda ve basında 4. Yargı Paketi olarak bilinen konuları kapsamaktadır. AİHM'nin ülkemiz aleyhine verdiği ihlal kararlarının önlenmesi amacıyla ifade özgürlüğü ve insan hakları alanında standartların yükseltilmesi için TCK ve diğer kanunlarda yapılacak düzenlemeye ilişkindir. Bu konuda görüşmeler yapıldı ve bakan arkadaşlarımızın imzasına sunuldu."

Arınç, "4. Yargı Paketi'nde, özel yetkili mahkemelerin yetkilerinin sınırlandırılması ile ilgili bir düzenlemenin olup olmadığının" sorulması üzerine şunları söyledi:

'Hiçbir husus yer almıyor'

"4. Yargı Paketi dediğimiz konu görüşüldü. Bazı konularda daha çok katkı yapılması hususunda arkadaşlarımızın teklifleri ve tavsiyeleri oldu. Onların ikmalini takiben TBMM'ye gönderilecek. O yüzden içeriği hakkında size detaylı bilgi vermeyeceğim ama AİHM'nin Türkiye aleyhine verdiği kararların önlenmesine yönelik, aynı zamanda insan hakları alanındaki standartlarımızı yükseltme amaçlıdır. Sizin sorduğunuz özel hususla ilgili olarak 4. Yargı Paketi içerisinde hiçbir husus yer almamaktadır. Yani özel yetkili mahkemeler, CMK'nın 250, 251 ve 252. maddelerine yönelik 4. Yargı Paketi içerisinde hiçbir husus yer almamaktadır."

Arınç, "Özel yetkili mahkemeler konusunda herhangi bir değişiklik düşünülüyor mu?" sorusuna ise "Hiç konuşmadık. Zaten medyada, basında görüşlerini ifade edenler kendi kişisel düşüncelerini ifade ediyorlar. Sayın Başbakanımızın da, bazı bakan arkadaşlarımızın da kişisel görüşlerini ifade ettiklerini biliyoruz. Ama 250, 251 ve 252. maddelerle ilgili olarak bunları değiştiren, bunları sınırlandıran, bunların faaliyet alanlarına giren bir düzenleme şu anda taslak olarak da tasarı olarak da yok" yanıtını verdi.

'Bu, 'basına sansür' olarak nasıl algılanır?'

Arınç, bir gazetecinin, "3. Yargı Paketi'ne eklenen bir maddeyle ses kayıtlarını yayınlayan medya kuruluşlarına 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Basına sansür olarak yorumlanan bu düzenlemeyle ilgili bir değişiklik söz konusu mu?" sorusu üzerine şunları aktardı:

"Bugün görüşülmedi ama ben konuyu yakından biliyorum. Çünkü seçimden önce bahsettiğiniz konu TCK'da değişiklik konusu olarak gelmişti. Adalet Komisyonu'nda ben temsil etmiştim ve komisyondan geçmişti. Orada iki farklı düzenleme vardı; birincisi kişilik haklarının ihlali, gizliliğin ihlali konusunda Ceza Kanunu maddelerinin cezalarının artırılması. Yine adli görevi etkilemeye teşebbüs ve soruşturmanın gizliliğini ihlal gibi suçlarda da cezaların indirime tabi tutulması. Seçim ilan edildiği için onu Mart ayında Meclis'te görüşmek mümkün olmamıştı.

3. Yargı Paketi'nde bazı suçların cezalarını indiren ve suçun unsurlarını daha da netleştiren bir madde var. Bazı maddelerde de özel hayatın gizliliğini ihlal etme konusundaki maddelerde cezayı ağırlaştırma var. Bu yeni bir olay değil. Bu, 'basına sansür' olarak nasıl algılanır onu da bilmiyorum. Çünkü herkesin özel hayatı çok önemlidir, kutsaldır ve bütün kanunlarda da özel hayatın gizliliğinin korunması amaçlanmıştır ama henüz bildiğiniz gibi Genel Kurul'da görüşülüp yasalaşmadı. Sadece komisyondan geçtiğini veya geçmek üzere olduğunu biliyorum. Çünkü çok maddeli bir kanun tasarısıydı."


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/aciklamalari-sasirtti/457110/9/Siyaset


Bu haber 951 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,282 µs