En Sıcak Konular

AKP - CEMAAT ARASINDA ÖZEL YETKİLİ MAHKEME DÜELLOSU

11 Haziran 2012 21:09 tsi
AKP - CEMAAT ARASINDA ÖZEL YETKİLİ MAHKEME DÜELLOSU Cemaatle hükümet arasında, Şike Yasası değişikliği ve MİT kriziyle başgösteren gerginlik CMK'da değişiklik yapılacağının açıklanmasıyla yerini kavgaya bıraktı.

ÖYM düellosu

Şike Yasası değişikliği ve MİT kriziyle hükümet ile yargı ve emniyet bürokrasisi arasında yaşanan gerginlik CMK'da değişiklik yapılacağının açıklanmasıyla yerini kavgaya bıraktı. ÖYM'lerde hükümetin yapmak istediği değişikliğin sebebinin bu kavga olduğu iddia ediliyor.

DEĞİŞİKLİĞİ MAKYAJ MI?
Artık ÖYM'lerin yapısında bir dizi değişiklik yapılacağına kesin gözüyle bakılıyor. Konunun gündeme gelmesiyle başlayan tartışma, Türkiye'de yeniden darbe ikliminin filizleneceği iddialarının ortaya atılmasına kadar vardı. Ancak yeni sistemde de Ergenekon, KCK, Balyoz ve Şike gibi davalara ÖYM'ler bakmaya devam edecek.

YENİ BİR DÜELLO MU?
Hal böyleyken koparılan fırtınanın tıpkı MİT Krizi ve Şike Yasası'nda olduğu gibi bir "düello"dan ibaret olduğu yorumları yapılıyor ve oluşturulan kamuoyuyla yasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı Gül'e takılabileceği belirtiliyor. Öte yandan Başbakan'ın bir amacının da hukuk sistemini Başkanlık sistemine hazırlamak olduğu ifade ediliyor.

Darbe, terör ve örgütlü suç davalarına bakan Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri'nin (ÖYM) yapısında yapılmak istenen değişiklik hararetli bir tartışmanın kapısını açtı. Değişiklikle darbe davalarının akamete uğrayacağı iddia edilirken, darbecilik suçlamasıyla tutuklu yargılanan sanıkların salıverileceği de öne sürüldü.

CUMHURBAŞKANI'NDAN DÖNEBİLİR
Özellikle medyada dillendirilen bu iddialar internette yayınlanan ses kayıtlarıyla desteklenmeye çalışıldı.

"Olağanüstü Hukuk" kavramının işaret edilen örneklerinden biri olduğu öne sürülen ÖYM'lerden duyulan rahatsızlık genellikle uzun tutukluluk süresi üzerinde şekilleniyordu. Cumhurbaşkanı Gül de bundan duyduğu rahatsızlığı dile getirmişti. Ancak kulislerde CMK 250. madde değişikliğinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından veto edilebileceği yorumları yapılıyor. Hatırlanacağı üzere Cumhurbaşkanı Gül, Futbolda Şike davası sanıklarının cezalarında indirim getiren yasayı veto ederek meclise geri göndermişti. Aynı durumun söz konusu yasa değişikliğinde de yaşanabileceği konuşuluyor.

KIRILMA NOKTASI MİT KRİZİ
Her ne kadar ÖYM'lerden duyulan rahatsızlık dillendirilse de hükümetin bu konuda bir adım atacağına ihtimal verilmiyordu. Ta ki MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın KCK soruşturması kapsamında şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrılıncaya dek.

Büyük bir devlet krizine yol açan ifade daveti üzerine Başbakan'ın kurmaylarına Özel Yetkili Mahkemeleri'nde değişiklik yapılması için çalışma başlatmaları yönünde talimat verdiği öğrenildi.

HUKUK BAŞKANLIK SİSTEMİNE HAZIRLANIYOR
Başbakan'a yakın kaynaklar Erdoğan'ın, emniyet ve yargının bu yöntemle hükümete politika dayattığını düşündüğünü belirtiyor. Ancak buzdağının bir de görünmeyen yüzü var. Başbakan'ın sürekli sinyallerini verdiği Başkanlık sisteminin yeni anayasayla birlikte devreye sokulmaya çalışıldığı biliniyor. Başbakan'ın bir hedefinin de hukuk sistemini bu yeni düzene hazırlamak olduğu yorumları yapılıyor.

HER SAVCI "ÖZEL YETKİLİ" OLMALI
Savcılara özel yetki veren CMK 250. maddenin Cumhuriyet Savcıları arasında da bir rahatsızlık oluşturduğu iddia ediliyor. Ortada olan suçun soruşturulabilmesi için bir savcı grubuna özel yetki verilmesi, kamu görevlileri arasında yapılan ayrımcılığa işaret ettiği ifade ediliyor. Her cumhuriyet savcısının kendi görev bölgesi içindeki suçun soruşturmasını yapabilmesi ve özel yetkili savcıların yetkilerine sahip olması gerektiği konuşuluyor.

REFORM MU YAPILIYOR MAKYAJ MI?
Aslında ÖYM değişikliği hakkında basına sızanlar yapılmak istenen değişikliğin bir "reform" mahiyetinde olmadığını söylüyor. Çünkü devlete karşı işlenen suçlar ile silahlı örgütlerin yargılanmasına ÖYM'ler bünyesinde devam edileceği ilk gelen haberler. Bu durumda silahlı terör örgütü olarak tanımlanan Ergenekon ve KCK davalarının yargılanmasına ÖYM'ler bünyesinde devam edilecek. Futbolda şike iddianamesinde de iki ayrı örgüt olduğu ve bu örgütlerden birinin silahlı suç örgütü iddia edildiğinden Şike davasının tamamının da ÖYM'lerden ayrılmayacağı belirtiliyor. Bu durumda koparılan fırtınanın da bir manası kalmıyor.

Bozdağ: ÖYM'ler sınırlar içinde kalmalı
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ''Bir yandan askeri ve sivil vesayete karşı, çeteye, mafyaya, başka güç odaklarına karşı Türkiye'yi rahatlatan, milletin önünü açan adımlar atarken, öte yandan başka vesayet makamlarının oluşmasına da izin verilemez, verilmemesi de lazım. Özel yetkili mahkemelerin yasaların kendilerine çizdiği sınırlar içerisinde görev yapması lazım'' dedi.

Bekir Bozdağ, özel bir kanalda  gündemdeki soruları yanıtladı.  Bozdağ, ''Özel yetkili mahkemeler konusunda CHP ile aynı noktaya mı geliyorsunuz?'' sorusu üzerine şunları söyledi: ''Özel yetkili mahkemeler konusunda AK Parti'nin, hükümetin kanaati önceden beri belli. Biz bugüne kadar özel yetkili mahkemeleri övücü bir açıklamanın içinde hiç olmadık. Geriye doğru bakarsanız, 'özel yetkili mahkemeler hukuk devletinin olmazsa olmazıdır, hukuk devletinin gereğidir' diyen bir açıklamamız olmadı. Geçmişte de biz devlet güvenlik mahkemelerine karşı duruşlar ortaya koymuş, özel yetkili ağır ceza mahkemeleri kuruluş sürecinde de biz mahkemelerin daha demokratik ve hukuk devletinin gereklerini daha fazla taşıyan bir biçimde oluşturulması konusunda çabalarımız oldu.(Cihat Arpacık - Milli Gazete)


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/oym-duellosu-241666.htm


Bu haber 655 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,714 µs