En Sıcak Konular

BATIDAN TÜRKİYE'YE ''İLERİ DEMOKRASİ'' ELEŞTİRİSİ

11 Haziran 2012 14:17 tsi
BATIDAN TÜRKİYE'YE ''İLERİ DEMOKRASİ'' ELEŞTİRİSİ Batı dünyasının önde gelen yayın kuruluşlarında Türkiye’ye yönelik eleştiriler giderek artıyor. Eleştirilerin başköşesinde ise Başbakan Erdoğan ve demokrasi dışı uygulamaları yer alıyor

Batıdan yaylım ateş

Batı dünyasının önde gelen yayın kuruluşlarında Türkiye'ye yönelik eleştiriler giderek artıyor. Eleştirilerin başköşesinde ise Başbakan Erdoğan ve demokrasi dışı uygulamaları yer alıyor 

Batı dünyasının önde gelen yayın kuruluşlarında Türkiye'ye yönelik eleştiriler giderek artıyor. Eleştirilerin başköşesinde ise Başbakan Erdoğan ve uygulamaları yer alıyor. Erdoğan, özellikle Türkiye'yi demokrasi rayından çıkarmakla itham ediliyor. 
İngiliz The Guardian gazetesinde Pazartesi günü yer alan Mehdi Hasan imzalı makalede Türkiye'deki basın özgürlüğünü eleştirildi. Türkiye'de yaklaşık 100 gazetecinin demir parmaklıklar ardında olduğunu belirten Hasan, bu rakamın İran ve Çin'den daha fazla olduğuna dikkat çekti. İngiltere'de yayınlanan önde gelen fikir dergisi The Statesman'ın de editörü olan Mehdi Hasan, şunları yazdı: "Şu anda hangi ülkede Türkiye'den daha fazla gazeteci içerdedir? Çin? Hayır. İran? Yine yanlış cevap! Cevap Türkiye. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği teşkilatı'na göre ülkede 100' yakın gazeteci demir parmaklıkların arkasında. Evet bu doğru: demokratik olarak seçilmiş hükümetiyle modern, laik, yüzü Batı'ya dönük Türkiye Çin ve İran'ın toplamından daha fazla gazeteciyi hapishaneye kilitledi." 

Halk çekiniyor 
Halkın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümetini eleştirmekten çekindiği öne sürülen yazıda, "İstanbul'da yeni bir korku havası var" ifadesi kullanıldı. İngilizce yayın yapan El Cezire televizyon kanalına bir program hazırlamak için gittiği İstanbul'dan izlenimlerini aktaran Mehdi, Türkiye'de yargı sisteminin bağımsız olmadığını söylerken bunun sorumlusu olarak AKP hükümeti üyelerini gösterdi. New Statesman editörüne göre, bakanlar davalara müdahale ediyor.
Nuray Mert'in Milliyet gazetesinden, Ali Akel'in de Yeni Şafak gazetesinden ayrılmalarının sebebinin Başbakan Erdoğan'ı eleştirmek olduğunu savunan Mehdi, yalnızca gazetecilerin değil, öğrencilerin ve sanatçıların da ifade özgürlüğünün kısıtlandığını öne sürdü. Hasan, Fazıl Say hakkında açılan dava ve parasız eğitim eylemi nedeniyle hapis cezasına çarptırılan üç öğrencinin durumuna ilişkin ayrıntıları da aktardı. 
Başbakan Erdoğan'ın eleştiriler karşısında hoşgörüsüz bir tutum izlediği yorumunu yapan Mehdi, "Türkiye, kendi evinde düzenini kuramadığı sürece Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu Tunus ve Mısır gibi ülkelere model olamaz. Dışarıda özgürlüğe ilham vermek için, Türk hükümeti önce kendi evinde özgürlüğü garanti altına almalı" diye yazdı.

Kürtaj konusunda Batı karşı safta 
Önde gelen ABD dergisi Newsweek'in Moskova ve İstanbul Büro Şefi Owen Matthews da, Türkiye'de kürtajın kısıtlanması önerisinin 'yeni bir savaşı tetiklediği' yorumunu yaptığı analizinde "Erdoğan'ın kürtaja karşı son kampanyası, AB yetkililerden çok farklı bir cevap aldı" diye yazdı. Fransız Haber Ajansı Agence France Press'de yer alan bir haber analizde ise "Avrupa Birliği diplomatları, Türk hükümetini muhalifleri susturmakla ve ülkenin laik duruşuna zarar vermekle suçluyor" görüşüne yer verildi. New York Times2in ünlü yazarı Thomas Friedman da, "Erdoğan'ın Türkiye'yi sultanlığa dönüştürmesi engellenemezse, Türk demokrasisi zarar görecek" dedi. Amerikan Haber Ajansı Associated Press ise bir haber-analizde "Atatürk'ün Türkiye'deki yeri yavaş yavaş seyreltiliyor" yaklaşımını sergiledi. (YENİ MESAJ)


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,656706/batidan-yaylim-ates


Bu haber 701 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,322 µs