En Sıcak Konular

SURİYE'Yİ İŞGAL PLANI DEVREDE

8 Haziran 2012 12:57 tsi
SURİYE'Yİ İŞGAL PLANI DEVREDE Hama’daki provokatif saldırı sonrası Suriye’nin işgali için düğmeye basıldı. Clinton, Ban Ki-mun ve Annan ile Beyaz Saray yaptıkları açıklamalarla Esad’ın ipini çekti

TEZGAHA BAKIN!

Hama'daki provokatif saldırı sonrası Suriye'nin işgali için düğmeye basıldı. Clinton, Ban Ki-mun ve Annan ile Beyaz Saray yaptıkları açıklamalarla Esad'ın ipini çekti

"Ülkeyi terk etsin" çağrısı
TERÖRLE Mücadele Küresel Forumu için İstanbul'a gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Şam yönetiminin ısrarla "İsyancıların provokasyonu" dediği son günlerdeki kanlı saldırıları bahane ederek, "Esad ülkeyi terk etsin. Geçici hükümet kurulsun" dedi. 

Annan da ağız değiştirdi
TezgahIn New York ayağında ise BM Genel Sekreter Ban Ki-mun ve özel temsilcisi Kofi Annan vardı. Ban Ki-mun,  "Esad, meşruiyetini kaybetti" derken Annan da "Plan yürümedi" ifadesini kullandı. Washington'dan ise Suriye yanlılarına "Esad'a desteği çekin" çağrısı yapıldı.

Suriye'yi işgal planları devrede!
Hama'daki provokatif saldırının ardından Hillary Clinton, Beşşar Esad'a "İktidarı bırak git" derken, BM Genel Sekreteri de Suriye liderinin meşruiyetini kaybettiğini söyledi.

Suriye için düğmeye basıldı. Hama'da onlarca kişinin öldüğü Suriye yönetiminin kabul etmediği provokatif saldırının hemen ardından ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte İstanbul'da Beşşar Esad'ı hedef alan açıklamalar yaptı. Bunu Suriye karşıtı cepheye katılan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Özel Temsilci Kofi Annan izledi. Daha sonra bir açıklamada Beyaz Saray'dan geldi. Böylece, Suriye'nin işgali planları devereye sokuldu. İstanbul'da dün düzenlenen Terörle Mücadele Küresel Forumu'nun ardından, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Amerikalı meslektaşı Hillary Clinton ortak bir açıklama yaptı. Açıklama, Türkiye'nin dış politikada ABD'nin peşine nasıl takıldığını bir kez daha göstermesi açısından çarpıcıydı. Suriye konusunda sert tutumunu sürdüren Clinton, "Esad iktidarı bırakıp ülkeyi terk etmeli" dedi. 

"Başarılı olamadık"
Hillary Clinton şunları söyledi: "Bence herkes için gayet açık ki, Suriye'de şiddet devam ediyor ve daha da kötüleşiyor. Henüz başarılı olamadık. Kesinlikle birlikte olduğumuzun altını çizmek ve diğer uluslara mesaj vermek gerekmektedir. Esad'ı destekleyen ülkelere de mesaj vermeliyiz. Biz daha fazlasını yapmamız gerektiğinin farkındayız. Türkiye'nin muhalefetle bir toplantı yapacağını söyledim. Suriye'deki muhaliflerin ülke dışında bir toplantıya katılmaları zor. Kofi Annan ve planına son desteği vermemiz gerekiyor. İran'ın dahil edilebilecek bir katılımcı olduğunu düşünmüyorum. Esad'ın destekçilerine karşı diplomasiyi kullanmalıyız." Davutoğlu ise, "Katliamlara sessiz kalınması uluslararası toplumda zaaf oluşturuyor. Esad'ın yöntemleri bölgesel istikrarı tehdit ediyor. Rusya ile temaslarımızı sürdüreceğiz. Zulme karşı tek bir ses ve tek yöntem belirlenmesi elzemdir" ifadelerini kullandı.

Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde Davutoğlu ve Clinton ile birlikte 16 ülkenin dışişleri bakanlarının katıldığı zirvenin sonuç bildirgesinde de Suriye muhalefetine destek sağlamak amacıyla bir Koordinasyon Grubu toplama konusunda mutabık kalındığı bildirildi. Bildirgede, "Suriye halkına ek destek dahil atılabilecek ilave adımları ve Esad sonrası bir Suriye'ye yönelik etkin ve muteber bir geçiş sürecinin koordinasyonunu ele alındı. Demokratik Suriye hedefine yönelik ortak çalışmalar devam edecek" denildi. Clinton ve Davutoğlu'nun açıklamarına BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan da destek geldi.  

"Meşruiyeti kaybetti" 
Ban Ki-mun, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Suriye'de son yaşananları "şok edici ve iğrenç" sözleriyle nitelendirdi. Genel Sekreter, Suriye'de yaşananlarla ilgili bilgi almaya çalışan gözlemcilere ateş açıldığını belirttiği konuşmasında, "Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad bütün meşruiyetini kaybetti" dedi. BM Özel temsilcisi Kofi Annan da, "Barış planı uygulanamadı. Şiddet sürerse tüm Suriyeliler kaybeder. Ülkede durum değişmezse iç savaş çıkabilir. Tek ses olursak Suriye'yi krizden kurtarabiliriz" diye konuştu. Beyaz Saray da, "Esad'a verilen destek kesilmeli" açıklaması yaptı.

Erdoğan: Esad gidici
Başbakan Tayyip Erdoğan da Suriye'deki gelişmeleri değerlendirdi. Erdoğan şunları söyledi: "Zulüm ile ayakta durulmaz. Hiçbir zaman bunun karşısında sessiz kalmayacağız. Çok açık net söylüyorum; Beşşar Esad gidicidir, burada kalamaz. Er veya geç gidicidir. Şu anda o da kendi sonu hazırlamaktadır. Kimler yardımcı oluyor onları da zaten biliyorsunuz."

Türkiye Suriye'ye yaptırımı  genişletti
Suriye Halkının Dostları bünyesinde yaptırımlar üzerinde çalışan Uluslararası Çalışma Grubu başkent Washington'da, ev sahibi ABD ile Türkiye ve Katar'ın eş başkanlığında 55'ten fazla ülke temsilcisinin katılımıyla ikinci toplantı düzenlendi. ABD Hazine Bakanlığı'ndan toplantıyla ilgili yapılan açıklamada, Türkiye'nin toplantıda, Suriye'deki rejimle bağlantılı önemli sayıda kişiyi yaptırım listesine ekleyerek, Esed rejimine yönelik yaptırımlarını genişlettiğini vurguladığı belirtildi. Toplantıda Türkiye'yi, Dışişleri Bakanlığı İkili Ekonomik İşler Genel Müdür Yardımcısı Murat Ülkü temsil etti.

Yeni katliam iddiası
Suriye'nin Hama bölgesinde aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun olduğu en az 86 kişinin öldürüldüğü bildirildi. Kubeyr ve Marzaf köylerinde yapılan saldırıda ölenler arasında 20'den fazla çocuğun ve 20 kadının olduğu ifade ediliyor. Suriye devlet televizyonu, güvenlik güçlerinin terörist gruplarla giriştiği çatışmanın ardından köyde cesetler bulduğunu açıkladı. Açıklamayı yapan devlet yetkilisi, bölgede meydana gelen ölümlerin terörist grubun köyde olduğu sırada gerçekleştiğini söyledi. Hükümet yapılan katliamlardan ülkeye dış müdahale olmasını isteyen silahlı grupları sorumlu tutuyor.


Kuzey Irak ile iki 
yeni sınır kapısı 
Irak'taki bölgesel Kürt yönetimi, Ankara ile iki yeni sınır kapısı açma konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Bölgesel Başbakan Neçirvan Barzani'nin bürosundan yapılan açıklamada, "Türkiye ile ilişkileri kuvvetlendirmek için Türkiye-Kuzey Irak sınırına iki yeni sınır kapısı yapılması kararlaştırıldı. İki tarafın yetkilileri gelecek hafta biraraya gelecek" ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca, Barzani'nin İstanbul'da gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu'nda Başbakan Erdoğan ile Türkiye - Kuzey Irak sınırı ve ham petrolün Türkiye rafinelerine taşınması konularını görüştüğü belirtildi. Habur sınır kapısından yıllık yaklaşık 12 milyar dolarlık ihracat yapılıyor.

Dağlık Karabağ çözüm bekliyor
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Azerbaycan'da temaslarda bulundu. ABD'nin 18 Haziran'da Paris'te Dağlık Karabağ sorununun çözümüne yeni yaklaşımlar önereceğini belirten Clinton, Azerbaycan-Ermenistan sınırında yaşanan çatışmadan üzüntü duyduğunu kaydetti. Clinton, Bakü'den ayrılmadan önce Haydar Aliyev Havaalanı'nda Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile ortak basın toplantısı düzenledi. Güvenlik, enerji ve demokratik reformlarla ilgili görüşmeler gerçekleştirdiğini belirten Clinton, Azerbaycan'ın Kosova, Irak, Afganistan'da uluslararası güvenlik konularında yaptığı katkının önemini vurguladı.

ŞİÖ'nün diyalog ortağı olduk
Çin Devlet Başkanı Hu Cintao, Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) diyalog ortağı olduğunu açıkladı. ŞİÖ üyesi ülkeler Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan devlet başkanlarının katılımıyla düzenlenen imza töreninin ardından konuşan Hu, Türkiye'nin üye ülkelerin ortak kararı ile ŞİÖ diyalog ortağı, Afganistan'ın ise gözlemci ülke olduğunu açıkladı. İmza töreninde konuşan Hu, "Pekin yönetiminin gelecek 10 yılda diğer beş üye ülkeye 10 milyar dolar kredi vermeyi taahhüt ettiğini" söyledi. ŞİÖ'ye, Moğolistan, İran, Afganistan, Pakistan ve Hindistan gözlemci devletler, Belarus ve Sri Lanka, Türkiye gibi diyalog ortağı.


Kaynak: YENİÇAĞ   http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=68520


Bu haber 1,015 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,134 µs