En Sıcak Konular

AKP VE CHP ''AÇILIM''DA BULUŞTU: HEDEF MHP'Yİ DE MASAYA OTURTMAK

7 Haziran 2012 09:40 tsi
AKP VE CHP ''AÇILIM''DA BULUŞTU: HEDEF MHP'Yİ DE MASAYA OTURTMAK Başbakan Erdoğan ile CHP lideri Kılıçdaroğlu “Kürt sorunu”na çözüm adı altında bir araya geldi. Bu konuda aynı eksende buluşan 2 lider, MHP’nin de ikna edilmesi konusunda uzlaştı.

MHP'YE AĞIR BASKI

AKP ve CHP, "analar ağlamasın" söylemiyle teröre bakışta aynı çizgiye geldi. Zirveden "MHP de masada olmalı!" dayatması çıktı. Bahçeli, "terör örgütünün isteklerine boyun eğmek" le "çözümden kaçan taraf olmakla suçlanmak" arasında bir tercihe zorlanacak.

Masaya oturtma planı...
TERÖRLE müzakereyi seçerek tavrını ortaya koyan AKP ile terör örgütünün isteklerini öneri paketine yansıtan CHP'nin merakla beklenen zirvesinde MHP 'açık hedef'e dönüştü. Erdoğan ve Kılıçdaroğlu'nun 1 saatlik görüşmesi sonrası 2 taraf da "çözüm için MHP'nin Toplumsal Mutabakat Komisyonu'na katılması gerektiği"ni vurguladı.

İkna işini CHP üstlensin
TERÖR zirvesi sonrası bir açıklama yapan AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, şunları söyledi: CHP'nin elini taşın altına sokması, Başbakanımız ve partimiz tarafından memnuniyetle karşılandı. Bu konuda biz CHP ile çalışmaya devam edeceğiz. Ancak önerilerin hayata geçmesi için CHP önce MHP'yi ikna etmesi gerekiyor.

MHP'siz söz konusu değil
İktİdarla muhalefetin 'uzlaşma'sındaki kararlılığı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu da kesin ifadelerle açıkladı: Başbakan Erdoğan ile bir saat boyunca sadece terör konuştuk. MHP'nin desteği mutlaka gerekiyor. Bu konu ile ilgili herkes taşın altına elini sokmalı. MHP'siz bir komisyon söz konusu değil. Asla vazgeçmeyeceğiz.

İktidar ve muhalefet aynı masaya oturdu
Başbakan Erdoğan ile CHP lideri Kılıçdaroğlu, AKP Genel Merkezi'nde "terör" gündemiyle bir araya geldi. Kritik randevu öncesi Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Ankara'da yapılan Olağan Genel Kurulu'nda bir araya gelen liderlerden Erdoğan, "Siyasette 
küslük olmaz. Kim katkı vermek isterse dinleriz" derken, Kılıçdaroğlu da ılımlı mesajlar verdi. Görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.

İktidar ve muhalefet "açılım" için buluştu!
Başbakan Erdoğan ile CHP lideri Kılıçdaroğlu "Kürt sorunu"na çözüm adı altında bir araya geldi. Bu konuda aynı eksende buluşan 2 lider MHP'nin de ikna edilmesi konusunda uzlaştı.

İktidara geldiğinden beri "Kürt açılım" için çalışan Başbakan Tayyip Erdoğan ile kaset olayı sonrasında CHP'de ipleri ele alan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "terör sorununun çözümü" için "analar ağlamasın" söylemiyle bir araya geldi. AKP Genel Merkezi'nde gerçekleşen ve bir saat süren görüşmede Başbakan'a Beşir Atalay, Ömer Çelik ve Mahir Ünal, Kılıçdaroğlu'na ise Akif Hamzaçebi, Faruk Loğoğlu ve Sezgin Tanrıkulu eşlik etti. Terör isteklerinin masaya geldiği toplantıya en çok BDP'yi sevindirdi. Selahattin Demirtaş, "Kürt sorununun ortaya çıkmasında önemli sorumluluğu olan CHP'nin çözüm arayışına girmesine" övgüler yağdırarak ana muhalefe diyalog önerdi. Terör örgütü elebaşı Öcalan'ın istekleriyle benzerlikler gösteren CHP'nin listesinde "Anayasal vatandaşlık" tan "ana dil" e, "koruculuğunun kaldırılmasından"  "yerel yönetimlerin güçlendirilmesine" kadar birçok öneri bulunuyor. Kritik görüşme öncesindeki Erdoğan ve Kılıçdaroğlu, TİM toplantısında bir araya gelip, sıcak mesajlar verdiler. Erdoğan, "Siyasette küslük olmaz, köprüler atılmaz" derken, Kılıçdaroğlu da, "Terörün sorumlusu siyaset kurumudur. Bir çözüm yolu üretebiliriz, o çözüm yolunu ürettiğimiz zaman da terör belasını bu ülkenin yakasından alır, çöp sepetine atarız" diye konuştu.

4 parti de 'evet' demeli
Zirvenin ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu basın toplantısı düzenledi. Loğoğlu, CHP liderinin, Başbakan'a Uludere'ye birlikte gitme teklifinde bulunduğunu belirterek, "Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu Uludere'ye Sayın Başbakan'la beraber gidebileceklerini söyledi" dedi. Loğoğlu, şunları söyledi:  "AKP önerilerimize olumlu yaklaştı. Çözüm için Meclis çatısı altındaki bütün partilerin 'evet'demesi lazım. Bu toplumsal bir mutabakat olduğu için herkesin elini taşın altına sokması lazım. Özellikle MHP'nin ikna edilmesi gerekiyor. MHP bu işe 'evet' demediği sürece olmaz. Bütün konuları tartışıp 4 partinin katılımıyla komisyon kurulabilir. MHP,  'önerim şudur' derse ve bizim önerimiz ile örtüşüyorsa hepsine varız. Çünkü MHP'nin katkısı çok önemli. Gelişmelere göre diğer partilerden de randevu talep edeceğiz. Bu girişimden sonuç alamazsak başka fikirler geliştireceğiz." AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de, CHP'nin MHP ve BDP'yi ikna etmesi gerektiğini söyledi.  Çelik şunları söyledi: "CHP'nin katkı vermeye yönelik tutumunu memnuniyetle karşıladık. Bütün partilerin katılımını önemsediğimiz ifade ettik. Başbakan bu meselenin milli bir mesele olduğunu ifade etti. Komisyon resmi olarak gündeme gelemez. Ülke olarak komisyona karşı değiliz. Akil adamlar komisyonu kurulması da mümkün. Sorunun çözümüne ve kesimler arası diyaloğun artırılmasına olumlu bakıyoruz. Ancak önerinin hayat geçmesi için MHP ve BDP ile uzlaşma gerekiyor." Çelik, MHP'nin ikna edilememesi durumunda da CHP ile AKP arasında bir heyet oluşturulabileceğini söyledi.

8 başlıktan oluşan Kürt raporunda neler var?
CHP'nin Kürt politikalarında etkin ismi Sezgin Tanrıkulu'nun da yürüttüğü çalışmalar sonucu 8 temel başlıktan oluşan rapor 2011'in Kasım ayında Parti Meclisi'ne sunulmuştu. Türkiye'nin Kürt kimlikli vatandaşlarının "homojen" ve "tekçi bir yapıya" sahip olmadığı belirtilen raporlarda, Kürt vatandaşların taleplerinin BDP gibi partilerin önceliği olsa da CHP açısından bu konuların ele alınmasına engel olamayacağı kaydediliyor. Raporda, "Kürt kimlikli vatandaşların siyasal ve kültürel konularda ortaklaştığı talepleri" şu maddelerde ele alındı:
* Eşit anayasal vatandaşlık
* Demokratik bir anayasa.
* Hakikatlerin araştırılması
* Faili meçhullerin açığa çıkarılması.
* Temsilde adalet ve siyasal yaşama (kendi kimliği ile) katılım
* Seçim barajı ve siyasi partiler yasası.
* Ana dil sorunu
* Ana dilin öğretilmesi ve eğitimi
* Ana dilde eğitim.
* Düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü.
* Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve yetki ve sorumluluklarında karar alma iradelerinin
özerkliklerinin genişletilmesi.
* Köy koruculuğunun kaldırılması.
* Şiddet, terör ve çatışma ortamının sona erdirilmesi.

Erdoğan IRA modeli önerdi
Başbakan  Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu zirvesine İRA modeli damgasını  vurdu. Alınan bilgiye göre, Erdoğan görüşmede  İngiltere'den örnek vererek IRA modelini anlattı. İktidar ve muhalefetin bir araya gelerek, IRA'nın siyasi temsilcisi ile müzakere yaptıklarını anlatan Erdoğan, bu modelin Türkiye'ye de örnek olabileceğini söyledi. Öte yandan CHP MYK toplantısında da Kılıçdaroğlu, Erdoğan ile yaptığı görüşme hakkında bilgi verdi. MYK'da "Süreçte MHP olmazsa, CHP'de olmaz" görüşü öne çıktı. MHP'nin ikna edilmesi konusunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de devreye girmesi de toplantıda ikinci bir görüş olarak öne çıktı. 

Tarhan odasında oturdu
6 haftadır CHP MYK'ya katılmayan CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan dün gerçekleştirilen olağanüstü MYK'ya katılmadı. MYK'nın yapıldığı saatlerde Genel Merkez'deki makam odasında bulunan Tarhan, toplantıya katılmamayı tercih etti.

IRA MODELİ NEDİR?
1) IRA güçlü İngiliz ordusuyla baş edemeyeceğini gördü. Şiddetle sonuç alamadığını, kamuoyu desteğini de kaybettiğini anladı. Seçimlere katılıp yerel yönetimde söz sahibi oldu. Sonra da silah bıraktı.
2) İngilizler de IRA ile mücadelenin zorluğunu gördü. Örgütün arkasındaki halk desteğini fark etti. Sonunda Başbakan Blair "Silahını bırakması şartıyla şeytanla bile görüşürüm" dedi ve IRA'nın siyasi temsilcisi Sinn Fein ile önce gayri resmi, sonra resmi diyalog başlattı.
3) Bu arada dış dinamik değişti. O güne dek göçmen İrlandalıların baskısıyla IRA'ya destek veren ABD, 11 Eylül'den sonra tavır değiştirdi. Örgütü siyasi çözüme zorladı.(Haber: Refika Karabacak- YENİÇAĞ)


Kaynak: YENİÇAĞ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=68480


Bu haber 982 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,537 µs