En Sıcak Konular

AKP 'TASMA' TAKAMADIĞI BASINI BÖYLE CEZALANDIRIYOR

6 Haziran 2012 10:32 tsi
AKP 'TASMA' TAKAMADIĞI BASINI BÖYLE CEZALANDIRIYOR Yandaş basının dışında kalanlara yaşam hakkı tanımayan iktidarın İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kraldan fazla kralcı yaklaşımıyla YENİÇAĞ dahil 6 gazeteye “ilan cezası” kesti!

İktidardan ekonomik soykırım

Yandaş basının dışında kalanlara yaşam hakkı tanımayan iktidarın İstanbul Belediye Başkanı
Kadir Topbaş, kraldan fazla kralcı yaklaşımıyla YENİÇAĞ dahil 6 gazeteye "ilan cezası" kesti!
Demokrasilerin 4. kuvveti olan basına bakışını en son "tasma" örneğiyle apaçık ortaya koyan iktidara dev bir destek (!) de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'tan geldi. Metronun temel atma töreni için tirajlarına bakmadan yandaş medyaya tam sayfa ilan veren Topbaş, aralarında YENİÇAĞ'ın da olduğu 6 gazeteyi görmezden gelerek aklınca ceza kesti. YENİÇAĞ'ı TRT'de okutmayan, yolcuların isteğine rağmen THY'ye aldırtmayan, kamunun imkanlarını ceza amaçlı kullanan bu yaklaşıma muhalefetten öfke yağdı.

Muhalefet isyan etti

İhsan Özkes (CHP): Başbakan'a soru önergesi
Muhalif basını okuyanlardan vergi almıyor mu belediye! Herkesin olan belediye bunu yapamaz. Ortada dini, ahlaki, siyasi sorun var. Başbakan'ın yanıtlaması için Meclis'e soru önergesi verdim..

Yusuf Halaçoğlu (MHP): "İleri demokrasi" böyle!
Basına karşı bu ayrım, herhalde ileri demokrasinin bir unsuru! İhale olsun, başka işler olsun aynı tavrı sergiliyorlar. Topbaş da Başbakan'ın "tasma" anlayışına uygun davranıyor. 

Oktay Vural (MHP): Hedef tüm basına tasma
Ayrımcılık, bölücülük yapıyorlar. Basına karşı da aynı tavrı sergiliyorlar. Tasma takmak istiyorlar. Bu amaçla da ellerinden geleni yapıyorlar. Ama bu gazetelere tasma takamayacaklar.

Gökhan Günaydın (CHP): Siyaseti dizayn çabası
İstanbul Belediyesi'nin son 4 yıllık konsolide bütçesi 73. 1 milyar lira! Bu bütçe üzerinden de İstanbul'a yaptığı yatırım kadar siyaseti dizayn etmeye çalışıyor. Bu kabul edilemez.

Sencer Ayata (CHP):  "Ödül ve ceza" sistemi
Hükümetin yaklaşımı, aynı partinin belediyelerine de yansıyor. Kendilerine göre bir ödül ve ceza sistemi kurmuşlar. Ancak bu çok yanlı ve tehlikeli bir tavır. Öncelikle adil değil. 

Muharrem İnce (CHP):  Sözün bittiği yerdeyiz
İlan verilmeyen gazeteler, Türkiye'de muhalif duruşları ile bilinen gazeteler. Bunun yanında en net duruşu olan gazeteler. Doğru yaklaşım değil. Söyleyecek bir şey de kalmıyor artık!

Faik Öztrak (CHP): O senin paran değil ki!
Eğer böyle bir genel ilan verme yetkisi varsa bundan tüm basın yararlanır. Sonuçta belediyeler devletin imkanlarını kullanıyor, kendi parasını kullanmıyor. Muhalif basını susturamazsın...

Fahrettin Kayhan (İBB Meclisi CHP Grup Başkan Vekili):  Bu iş Belediye Meclisi'ne gelir
Ayrımcılığın açık bir kanıtı olan bu olayı Belediye Meclisi gündemine getireceğiz.

Özgür basına ambargo
Metronun temel atma töreni için yandaş medyaya tam sayfa ilan veren Kadir Topbaş'a muhalefetten tepki yağdı.

Hükümetin muhalif basını susturma kampanyasına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da katıldı. Kadir Topbaş, Anadolu Yakası ikinci metro inşaatının temel atma töreninde muhalif basına reklam ambargosu uyguladı. Tirajına bakmadan yandaş medyaya tam sayfa ilan veren Kadir Topbaş, YENİÇAĞ'ın yanı sıra Ortadoğu, Sözcü, Aydınlık, Birgün ve Yurt gazetelerini görmezden geldi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Uygulamayı çifte standart olarak görüyorum. İstanbul'da okunan her gazeteye ilan verilmesi lazım" derken, CHP ve MHP'li milletvekilleri Topbaş'ın çifte standartlı davranışına tepki göstererek konuyu soru önergesi ile Meclis gündemine taşıyacaklarını açıkladılar. 

CHP ve MHP'lilerin konu ile ilgili değerlendirmeleri şöyle:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın: 
Bağımsızlığına darbe
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sadece 2012 yılı konsolide bütçesi 19. 1 milyar lira. Bu bütçe üzerinden siyaseti dizayn etmeye çalışıyor. Bu açıkça basının yansızlığına ve bağımsızlığına yapılan bir darbedir. 

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce: İlan verilmeyen gazeteler Türkiye'de muhalif duruşları ile bilinen gazeteler. Bunun yanında en net duruşu olan gazeteler. Bu doğru yaklaşım değil. 
Tasma takamayacaklar

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: Ayrımcılık, bölücülük yapıyorlar. Basında da bunun örneklerine başladık. Zaten kendileri açıklamıştı. Tasma takmak istiyorlar. Tasma takmak için ellerinden geleni, ayrımcılığı yapıyorlar. Ama bu gazeteler tasma takmayacaklar. Takamazlar.


CHP'li İhsan Özkes
Özkes TBMM'ye taşıdı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin belediyenin faaliyetleriyle ilgili ilanları özgür basına vermemesini Meclis'e taşıdı. Özkes, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği önergede şöyle dedi: " 05.06.2012 tarihli gazetelerde tam sayfa olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından verilen "Anadolu yakasına 2. Metro hattı" şeklinde ilan yer almıştır. 1- İlan ulusal bazda yayın yapan gazetelere verilmiş olmasına rağmen Sözcü, Yeniçağ, Yurt ve Aydınlık gibi gazetelere verilmeme sebebi nedir? 2- Halkın vergileriyle verilen bu ilanlarda medyayı yandaş olan-olmayan şeklinde katagorize etmek doğru mudur? 3- Belediyelerin ayrımcılık yapan bu uygulamasını önleyici herhangi bir çalışma mevcut mudur?


İstanbul Büyükşehir Belediye
Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Fahrettin Kayhan:
"Al gülüm, ver gülüm ilişkisi"
Bu ayrımcılık politikasının örneklerinden sadece biri. Uygulamaları böyle. Her yaptıklarına göz yuman, yaptıkları yanlış işlere övgüler düzen basına düzenli olarak ilan veriyorlar, en ufak bir eleştiride bulunana vermiyorlar. Zaten o medya da bundan dolayı yazmıyor, yazamıyor. 'Al Gülüm Ver Gülüm' ilişkisi içindeler. Her konuda; ihale yaparken, arsalarda plan tadilatı yaparken ayrımcılık yapıyorlar. Mülkiyet sahibine göre plan tadilatı yapıyorlar. Bir arsanın sahibi plan tadilatı için 5 sefer müracatta bulunuyor 5 sefer reddediliyor. Arsa bir yandaşın eline geçiyor, aynı Meclis'ten imar değişikliği bir ayda çıkıyor. Gazetelere yansıyan ayrımcılığın açık bir kanıtı olan bu olayı Belediye Meclisi gündemine getireceğiz.


CHP Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata: 
Ödül ve ceza sistemi
Bu çok yanlı bir davranış. Bir şekilde kendine göre bir ödül ve ceza sistemi kurduğunu söyleyebiliriz. Bu uygulamayı belediyelerde de hükümet düzeyinde de görüyoruz. Basının özgür olabilmesi için bu tip ayrımların yapılmaması gerekir.  Başka bir şey de beni çok rahatsız etti. Gidiyorum feribotta açıyorlar bir tek kanal var. Feribottaki yüzlerce kişiye 3 metre aralıkla TV'den Başbakan'ın konuşmasını dinletiyorlar. Bu yani artık 1930'larda kalmış, 1940'larda 2. Dünya Savaşı'nda daha çok belli ülkelerde olan bir şey bu yani.  Bunu ben o zaman çok üzülerek izledim.


CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak: 
Susturmanın bir aracı
Belediyelerin basına eşit mesafede durması lazım. Eğer böyle bir genel ilan verme yetkisi var ise bundan bütün basının yararlanması gerekir. Belediyeler devletin imkanlarını kullanıyor, kendi paralarını kullanmıyorlar. Hiç doğru bulmuyorum. Sonuç itibarıyla bunun belli bir kuralı olması lazım. Belli bir eşitlik mesafesi içinde durulması lazım. Aksi takdirde bu yanlıştır, o zaman bu devletin parası eşit olarak kullanılmıyor demektir.  Bu muhalif basını reklam verme-yerek, gelirlerini engelleyerek susturmanın bir aracıdır.  İstanbul milletvekili arkadaşlarımız soru önergesi vereceklerdir.  

CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes: 
Yandaşı olmayanları yok etmeye çalışıyorlar
Bu gazetelerin dayandığı kesimlerin vergileri yok mu İstanbul Belediyesi'nde. Toptaş'ın verdiği ilanda, Yeniçağ'ı okuyan, Sözcü'yü ve diğerlerini okuyan okuyucu kitlesinin vergisi yoksa sorun yok! Ancak bu vergiler varsa orada sorun var; ahlaki sorun var, dini sorun var, siyasi sorun var, insanlık sorunu var. Bu zihniyet, bu anlayış kendisi gibi düşünmeyen kendisi gibi olmayan, kendi saflarında yer almayan, kendi yandaşları içerisinde yer almayan kişi ya da kurumları gerek ekonomik yönden gerek siyasi yönden gerekse bin bir türlü baskıyla yok etmeye çalışıyorlar.


MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu: 
İleri demokrasinin  unsuru bu demek ki
Demek ki basın ayırt ediyor, ileri demokrasinin herhalde bir unsuru bu. Sanıyorum yaptıkları ihalelerde olsun başka işlerde olsun hep yaptıkları gibi bir şekilde maddi anlamda onları destekleme anlamına geliyor. Kendilerine bağlı medyayı destekleyerek diğer başka konularda da kendilerinin desteklenmesinin devamını sağlıyorlar onlarla. Başbakan İstanbul İl Kongresi'ndeki konuşmada tasmadan bahsetti, tasma bağlanmışlardan bahsetti biliyorsunuz. Aynı partinin belediye başkanının da o şekilde hareket etmesi gayet tabiidir. Hepsi birbirine bağlı. CHP'nin verdiği soru önergesine destek veririz. Biz de soru önergesi veririz.


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=68430


Bu haber 937 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,582 µs