En Sıcak Konular

Halaçoğlu: ''Bazı Kürtler Türk çıkıyor!''

20 Ağustos 2007 10:58 tsi
Halaçoğlu: ''Bazı Kürtler Türk çıkıyor!'' Türkiye'de Kürt yoktur diyen Prof. Halaçoğlu: "Bazı Kürtler geliyor, soyuna bakıyoruz Türk çıkıyorlar!.."

Tarih Kurumu Başkanı Halaçoğlu, dün de “Bazıları (Kürtler) merak edip geliyor, bakıyoruz.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Yusuf Halaçoğlu’nun, “Araştırmalarımızda Kürt diye bildiğimiz insanların aslında yapısal olarak Türkmen asıllı olduğunu, Kürt Alevi olarak bilinen vatandaşların ise Ermeni kökenli olduğunu gördük” sözleri tartışma yarattı. Sözleri bazı kesimlerin tepkisini çeken Halaçoğlu, belgelere dayalı konuştuğunu vurguladı ve yıl sonunda yayımlanmasını hedeflediği 8 ciltlik araştırmada tüm verileri ortaya koyacağını belirtti.

Benimki belgelere dayalı

Kayseri’de düzenlenen “Türk tarihi ve kültüründe Avşarlar” konulu sempozyumdaki sözleri tepki çeken TTK Başkanı Prof. Halaçoğlu, VATAN’ın sorularını yanıtladı. Sözlerine yönelik eleştirileri “haksız” bulduğunu belirten Prof. Halaçoğlu şunları söyledi: “Dikkat ederseniz ben (bütün Kürtler Türk’tür) demiyorum. Ben, bir bilim adamı olarak belgelerle konuşuyorum. Yaptığım araştırmaların hepsi bilgilere, belgelere, kayıtlara dayalıdır. ” Böyle belge bilmiyorum “ diyenler (Prof. Sait Öztürk’ü kastediyor) hiç araştırmışlar mı? Elimizde 1500’lü yıllara ait defterler, kayıtlar var. Zamanı geldiğinde bunların hepsi açıklanacaktır.

Demografisine bakıyoruz

Ülkede bir araştırma yapıyoruz. Demografik yapı üzerine araştırma yapıyoruz. Bu çerçevede Ermeniler konusunda da çalışıyoruz. Ermeniler’in bir kısmı sürgün edildi, bir kısmı da Türkiye’de kaldı. Sürgünden kurtulan ve kendini Kürt Alevi olarak tanıtan pekçok Ermeni kaldı Türkiye’de. Ben bunlardan bahsettim. Bu konunun bilimsel olmadığını düşünenler iyi düşünsünler. Her söylediğimi belgelendirdiğimi bilsinler. Bu konuda kimse çalışmıyor. Kimsenin bilgisi yok. ’Bilimsel değil’demeleri zaten onların bilimden uzak olduğunu gösterir.”

Kürtlerin aile isimlerine bakıyoruz

Kayseri’de yaptığı konuşmada bu defterlerden örnekler de verdiğini anlatan Prof. Halaçoğlu, “Bazıları (Kürtler) merak edip geliyor, bakıyoruz. Defterlerde aile isimlerinden. Defterlerde yer alan 24 Türk boyundan birine mensup çıkıyorlar” dedi. Prof. Halaçoğlu kendilerine bu şekilde başvuranların kim olduğu sorumuz üzerine ise, “Bu kişilerin isimlerini açıklamak durumunda değilim” diye konuştu.

Türklerin 500 yıllık soyağacı çıkarıldı

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Halaçoğlu bu konuda 8 ciltlik bir yayın hazırlığında olduklarını da açıkladı. Çalışmayı yıl sonuna kadar tamamlayıp, yayınlamayı hedeflediklerini söyleyen Prof. Halaçoğlu, “Çalışmaya ’Anadolu Aşiretleri ve Aşiret Yerleşimleri’ismi verebiliriz” dedi. Kitapta 1500’lü yıllara ait nüfus kayıt ve defterlerinde yer alan bilgiler yer alacak. Bu kayıtlar, Türk boylarını, aşiretleri ve Anadolu’da yaşayan ailelerin hangi kökenlerden geldiğini ortaya koyacak. Cumhuriyet dönemi öncesine dair nüfus ve köken araştırmaları, nüfus defterlerinin yanısıra, temettüat defterleri, tapu tahrir defterleri, sicil-i ahval kayıtları, vakıf belgeleri ve askeri arşivler incelenerek gerçekleştiriliyor.

TARİHÇİLER TARTIŞIYOR

Tarihçi Dr. Mehmet Ali Kılıçbay: O lafları eğer o şekilde söylediyse A’dan Z’ye yanlış... Köken hissetme meselesidir. Kimse kökenini bilemez. Hele Türkiye’de 3-5 kişi bilebilir, ama uzak geçmişi bilmek mümkün değil. Türkiye bir harman. Adam kendisini Kürt hissediyorsa Kürttür, Türk hissediyorsa Türktür. Kürdüm dedi diye öldürecek misin? Kalkıp ’sen Kürt değilsin’demek kadar saçma birşey olamaz. Bunlar bir tarihçiye yakışmayacak laflar.

Sosyolog Doç. Dr. Suavi Aydın (Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi): Anadolu’nun karmakarışık bir yapısı vardır. Kürtler içinde Türkmenler’den gelip Kürtleşenler olduğu gibi, Türkler içinde de Kürtlerden gelip Türkleşenler olmuştur. Kökene bakarak etnisite hakkında karar veremiyiz. Bunlar 19. yüzyıl tarihçiliğinde kaldı. Artık vazgeçmeleri gerekir.

Prof. Baskın Oran: Önce Adem ile Havva’nın, arından da Lucy’nin Türk olduğunu ilan etmenin zamanı geldi. (1974 yılında Fransız Maurice Taieb ile Amerikalı paleontolog Donald Johnson’un ekibinin Doğu Afrika’da Etiyopya’nın Hadar bölgesinde buldukları yaklaşık 4 milyon yıl yaşındaki 105 cm boyundaki Australopithecus afarensis fosiline Lucy adı verildi.

Prof.Orhan Türkdoğan: “Henüz eldeki mevcut araştırmalara bakarak yapılan bir değerlendirme ileride bizi sakıncalı sonuçlara götürebilse bile hiç değilse bin yıllık tarihi bir akış içinde, Türkmenlerin Kürtleşmesi süreci karşısında Kürtlerin de köklü kültürel erozyona uğradıkları gerçeği rahatlıkla iddia edilebilir. Bu sebeple Türkmenlerin Kürtleşmesi veya Kürtlerin Türkmenleşmesi süreci aslında Türk-Kürt ilişkisinin makas noktasını teşkil eder.”

24 TÜRK BOYU

I. BOZ-OKLAR
A. Gün-Han Oğulları
1.Kayı 2.Bayat 3.Alka Evli
4.Kara Evli
B. Ay- Han Oğulları
1.Yazır 2.Döğer 3.Dodurga
4.Yaparlı
C. Yıldız- Han Oğulları
1. Avşar 2.Kızık 3.Beğdili 4. Karkın
II. ÜÇ-OKLAR
A. Gök-Han Oğulları
1. Bayındır 2.Peçenek 3.Çavuldur 4.Çepni
B. Dağ-Han Oğulları
1. Salur 2.Eymür 3.Ala Yuntlu
4.Yüreğir
C. Yıldız- Han Oğulları
1.İğdir 2.Büğdüz 3.Yıva 4.Kınık

Vatan
Haber Sistemi


Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,620 µs