En Sıcak Konular

AYASOFYA'YA ''ABDESTLİ'' GİRMEYE BİR DESTEK DE MHP'DEN

30 Mayıs 2012 18:02 tsi
AYASOFYA'YA ''ABDESTLİ'' GİRMEYE BİR DESTEK DE MHP'DEN MHP İstanbul Milletvekili D. Ali Torlak, Arap Camii'ni ve Balat'ta tarihi eser üzerine yapılan inşaatı TBMM gündemine taşıyarak, Ayasofya'ya Abdestli olarak girilmesini istedi.

Arap Camii ve Balat, Meclis gündeminde
 
MHP İstanbul Milletvekili D. Ali Torlak, İstanbul'un ilk camisi ve fetihden sonra İstanbul'da ilk ezan sesinin yükseldiği Arap Camii, iki yıldır Restorasyon çalışmaları bahanesiyle kapalı tutulduğunu söyledi.
 
MHP İstanbul Milletvekili D. Ali Torlak, Arap Camii'ni ve Balat'ta tarihi eser üzerine yapılan inşaatı TBMM gündemine taşıyarak, Ayasofya'ya Abdestli olarak girilmesini istedi.
 
D. Ali Torlak İstanbul'un fethinin 559. Yıldönümü nedeniyle TBMM'de yaptığı konuşmada; tarih boyunca bir cazibe merkezi olan İstanbul, Fatih Sultan Mehmet'in dehası, eşsiz stratejisi ve akılcı hamlesiyle bundan 559 yıl önce fethedilerek, vatan toprağı yapılmıştır dedi.
 
Torlak yaptığı konuşmada bu fetihle; yalnızca askeri bir zafer kazanılmamıştır. Aynı zamanda, dünyada var olan dengeler değişmiş, önemli siyasal, sosyal ve ekonomik sonuçlar da getirmiştir. İstanbul'un fethi; çağ açıp, çağ kapatmakla kalmamış, 1071 yılında Malazgirt Zaferiyle Anadolu'ya yerleşen Türklerin, Anadolu'da kalmasını garantiye almıştır. Türk Milletinin Anadolu'da sağlam temeller üzerine oturmasını sağlamıştır.
 
İstanbul'un fethi; Türklerin sadece Avrupa Kıtasına geçişini sağlamakla kalmamış, Viyana kapılarına dayanmasını, üç kıtada at koşturmasını sağlamıştır. Bu vesileyle tarihler yeniden yazılmaya başlanmış, coğrafyalar yer değiştirmiştir. Fetihle birlikte, 600 yıl Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapan İstanbul, Cumhuriyet Türkiye'sinin vitrini, dünyaya açılan penceresi olmuştur.
 
Bir zamanlar İslam dünyasının kalbi olan İstanbul'un, fethinden 736 yıl önce, sahabe neslinden olan Mesleme Bin Abdülmelik tarafından yapılan, İstanbul'un ilk camisi ve fetihden sonra İstanbul'da ilk ezan sesinin yükseldiği Arap Camii, iki yıldır Restorasyon çalışmaları bahanesiyle kapalıdır.
 
İmamı dahi bulunmayan caminin, ibadete açılacak mıdır? Yoksa söylentilere göre müzeye mi dönüştürülecektir? Hala ne olacağı bilinmemektedir.
 
Diğer taraftan ise, Balat semtinde yer alan iç surlarda bulunan tarihi bir mahzenin üzerine, tüm itirazlara rağmen ruhsat izni verilerek bina yapılmakta, koca bir tarih yok edilmektedir.
 
İstanbul'da ne manevi geçmişe saygı kalmıştır. Ne de tarihimize, tarihi eserlerimize sahip çıkılmaktadır diyerek hükümete ağır eleştirilerde bulundu.
 
Bir tarafta Restorasyon bahanesiyle ibadete açılmayan İstanbul'un ilk camisi, diğer tarafta tarihi eserler üzerine yapılan beton inşaat diyerek manevi ve tarihi emanetlerin durumuna dikkat çeken Ali Torlak, Ayrıca, İstanbul'da son 20 yıldır yaşanmakta olan cinayetler, yaralamalar, gasp ve hırsızlık gibi asayişsizlik olayları. İnsanlarımızın bırakın mahalleyi, caddeyi, sokağı. Evlerinde dahi güvende oturamadıklarını söyledi.
 
İstanbul için bizlere düşen, bu toprakları Türk-İslam coğrafyası yapan eserlere hakkıyla sahip çıkmaktır. Bize düşen, bu kutlu günü seneden seneye hatırlanır bir gün olmaktan çıkarıp, atalarımızın kahramanlıklarına, onların manevi şahsiyetlerine, Peygamberimizin övgüsüne mazhar olan ulu hakan Fatih Sultan Mehmet Han'a ve fetihte görev alan komutan ve askerlerine layık olmaktır.
 
Bu nedenle İstanbul'u; tarihsel geçmişine ve manevi konumuna uygun olarak geleceğe güçlü biçimde taşımak, hepimizin milli ve manevi sorumluluğu olmalıdır diyen Torlak, konuşmasının sonunda ise;
İstanbul'un fethinin mimarı, büyük devlet adamı Fatih Sultan Mehmet Hanı ve tüm kahramanlarını, saygı ve rahmetle yad ediyor, İstanbul'un vazgeçilmez şaheser sembolü olan Ayasofya'nın, tekrar tarihi ve manevi misyonuna yaraşır, Abdest ile girilen bir manevi yapıya dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. 

 


Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?haber=arap-camii-ve-balat-meclis-gundeminde&id=24135


Bu haber 743 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,504 µs