En Sıcak Konular

MOSKOVA'DAN TÜRKİYE'YE SUÇLAMA

29 Mayıs 2012 17:04 tsi
MOSKOVA'DAN TÜRKİYE'YE SUÇLAMA Rusya Dış İşleri Bakanı Lavrov, isim vermeden Türkiye'nin Suriye'de silahlı guruplara destek verdiğini, krizi çözme niyetinde olmadığını vurguladı

Rusya ile de düşman olduk 

Türkiye'nin izlediği ABD yanlısı dış politika, güçlü komşularıyla arasını açıyor. Rusya Dış İşleri Bakanı Lavrov, isim vermeden Türkiye'nin Suriye'de silahlı guruplara destek verdiğini, krizi çözme niyetinde olmadığını vurguladı 

Suriye'de geçtiğimiz Cumayı Cumartesi gününe bağlayan gecesi Humus kentinin kırsal kesiminde yer alan Havle köyünde meydana gelen katliam dünya çapında yankı uyandırmaya devam ediyor. Batı dünyası çoğu çocuk 109 kişinin katledildiği olayın sorumluluğunu somut bir bilgiye dayanmadan Suriye yönetiminin sırtına yüklerken, Esad yönetimi sorumluların 'silahlı teröristler' olduğunda ısrar ediyor.

Batıda hedef Rusya

Batı dünyası yeni bir taktik geliştirerek, Suriye yerine Rusya'ya yoğun baskı uygulamaya başladı. Nitekim İngiliz Daily Telegraph gazetesinde yer alan gazetelerinin yine "Artık Rusya bile Esad'ın gitmesini istemeli" başlıklı başyazıda, şu yıkıcı ifadeler yer alıyordu: "Güvenlik Konseyi'nde Batılı ülkelerle Rusya ve Çin arasındaki görüş ayrılıklarını bilen Esad Birleşmiş Milletler'le alay ediyor. Çeşitli diplomatik girişimler ve uluslararası gözlemcilerin Suriye'deki varlığı cinayetleri durduramadı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bu hafta toplanacak. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da Esad'ın gitmesini isteyen Batı ve Arap ülkelerini bir araya getiren Suriye'nin Dostları grubunu toplantıya çağırdı. Bu hedef ancak Rusya'nın Şam'daki kuşatılmış rejime diplomatik baskıyı artırmasıyla gerçekleştirilebilir. Rusya Suriye'deki bir iç savaşın Orta Doğu için oluşturacağı tehdidin farkında."

Rusya kilit rolde

Yine İngiliz Independent gazetesinin başyazısında da "Akan kanı ancak Rusya durdurabilir" denilerek, Rusya'nın rolüne vurgu yapılıyor. Yazıda yer alan şu ifadeler Rusya'nın anahtar rolde olduğunu dışa yansıtıyor: "Uluslararası toplumun Suriye'ye karşı daha sert bir şekilde harekete geçmesinin anahtarı Rusya'da. Moskova Birleşmiş Milletler kararını reddetmesine karşın sonradan Kofi Annan'ın misyonunu destekledi. Suriye, Moskova'nın hala en önemli silah müşterilerinden biri. Moskova ABD ve Avrupa Birliği'nin yaptırımlarına dahil olmadı ve Esad rejimini kamuoyu önünde hiç kınamadı. Suriye üzerinde nüfuzu olabilecek bir ülke varsa o da Rusya'dır. Ama uluslararası toplum birleşik bir cephe olarak hareket edecekse Moskova'nın işbirliği de çok önemli."

Moskova'dan Türkiye'ye suçlama

Batı basını Rusya'ya yüklenirken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, ülkesinin Esad yönetimine koşulsuz desteğini tekrarladı. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile Moskova'da bir basın konferansı düzenleyen Lavrov; Suriye halkının kaderini kendisinin belirleyeceğini ifade ederek Rusya ve İngiltere'nin Suriye'de yaşanan krize herhangi bir dış müdahalede bulunulmasına karşı olduklarını beyan etti.

Rusya'yı ilgilendiren asıl konunun Suriye'de şiddetin son bulması ve siyasi diyalogun başlaması olduğuna işaret eden Lavrov; Annan projesinin başarısızlığı için çaba harcayan taraflar bulunduğunu söyleyerek, Türkiye'yi kastederek Suriye'ye yakın kimi ülkelerin krizi çözme niyetinde olduklarından şüphe duyduğunu kaydetti.

Sivilleri muhalifler katlediyor

Lavrov, "Suriye'de yaşanan olaylardan ve sivillerin hayatlarından silahlı muhalefet sorumludur" diyerek Batı dünyasının aksine Suriye'deki şiddet olaylarının kaynağı olarak 'silahlı gurupları' gösterdi. Rusya böylece ilk defa Türkiye'nin desteklediği silahlı gurupları açıktan hedef aldı. Lavrov; silahlı muhalefetin dış uzantıları bulunduğunu ifade ederek, bir kez daha isim vermeden Türkiye ve Körfez ülkelerini (Suudi Arabistan, Katar vesaire) ima etti.

Rusya'nın Suriye yönetimini değil Annan projesini desteklediğini vurgulayan Lavrov; sorunun biran önce çözülmesi ve Suriye'de yaşananlara göz yumulmaması gerektiğini beyan etti.

Rusya'nın Havle'de yaşanan katliamı şiddetle kınadığının altını çizen Lavrov; Havle köyünde yaşanan katliamın bütün ayrıntılarıyla bilinmesine ve bu katliamın arkasında duranlarla ilgili derinlemesine bir soruşturma yapılmasına büyük önem verdiğini sözlerine ekledi. Bu arada Suriye'nin BM temsilcisi Caferi, BM Güvenlik Konseyi'nin düzenlediği gayrı resmi toplantısının ardından yaptığı yorumda; Güvenlik Konseyi Başkanlığı'nın da Havle'deki katliamı, Suriye hükümeti ile benzer cümlelerle kınadığını vurguladı. Türkiye'de ise AKP hükümetinin politikalarına paralel bir yayın anlayışı izleyen Anadolu Ajansı, bir takım ceset fotoğrafları yayınlayarak Suriye'de Esad yönetimine bağlı birliklerin Havle'den sonra sonra Hama'da da katliam yaptığını öne sürdü.

Annan da katliamdan ürktü!

Arap Birliği ve BM'nin özel Suriye temsilcisi Kofi Annan, Havle'deki olaylara ilişkin olarak, "iki gün önce meydana gelen bu trajik olayın kendisini şoke ettiğini ve ürküttüğünü" belirtti.

Annan, "bunun ağır sonuçları olan tiksinti verici bir eylem olduğu"nu vurguladı. Ancak Kofi Annan, isyancıları da, Suriye yönetini de suçlamaktan kaçındı. (ANALİZ / RECEP BAHAR - YENİ MESAJ)


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,656378/rusya-ile-de-dusman-olduk


Bu haber 701 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,208 µs