En Sıcak Konular

ERDOĞAN 3 ÇOCUK İSTEĞİNİ KAZAKİSTAN İÇİN 5'E ÇIKARDI

24 Mayıs 2012 18:05 tsi
ERDOĞAN 3 ÇOCUK İSTEĞİNİ KAZAKİSTAN İÇİN 5'E ÇIKARDI Erdoğan,"Kazakistan’ın yüzölçümüne bakıyorum 2 milyon 700 bin metrekareyi aşıyor. Şimdi, bu kadar bir nüfus (18 milyon) ile bu arazi olmaz. Bu araziye uygun bir nüfus lazım. Onun için en az 5 çocuk diyorum” dedi.

Erdoğan, Kazaklardan 5 çocuk istedi

Kazakistan Başbakanı Karim Masimov, Türk-Kazak İş Forumu'nu Türkçe selamlayınca büyük alkış aldı.

Masimov'un Türkçe selamdan sonra konuşmasına Rusça veya Kazakça devam edeceği sanılıyordu ama Masimov, gayet güzel bir Türkçeyle konuşmasını sürdürdü. Masimov'un konuşmasını Türkçe yapması dakikalarca ayakta alkışlandı.

Masimov, salondan büyük alkış almasına rağmen, "Çok uzun konuşarak burayı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na çevirmek istemiyorum" diyerek, bir de espri patlattı.

Erdoğan'dan  Kazakça selam
Masimov'dan sonra kürsüye gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, aşağıdan gelen, "Kazakça, Kazakça" talebini duyunca gülerek, "İşte o zor" karşılığını verdi.
Buna rağmen Başbakan Erdoğan da salondakileri Kazakça konuşarak selamlayınca Masimov gibi o da alkışlandı.
Ancak Başbakan Erdoğan, "bugünlük bu kadar" diyerek, konuşmasını Türkçe sürdürdü.
En az 5 çocuk
Başbakan Erdoğan, "kardeşim" diye hitap ettiği Masimov'a dönerek, "Aile içinde biz bize konuşuyoruz" diyerek, şöyle seslendi:
"Gelirken kardeşime de söyledim. Ben, Türkiye'de en az 3 çocuk istiyorum. Ama Kazaklardan en az 5 çocuk istiyorum. Burada en az 5 çocuk dememiz lazım. Çünkü Kazakistan'ın yüzölçümüne bakıyorum 2 milyon 700 bin metrekareyi aşıyor. Şimdi, bu kadar bir nüfus (18 milyon) ile bu arazi olmaz. Bu araziye uygun bir nüfus lazım. Onun için en az 5 çocuk diyorum."
Başbakan Erdoğan, Kazakistan Başbakanı Masimov'un kendisine, "Bizim 3 çocuğumuz var ama şimdilik" dediğini de belirterek, "Konuyu aile içinde değerlendirecekler" esprisini de yaptı.
Başbakan'ın 5 çocuk önerisi de salondan büyük alkış aldı.

Londra'dan Çin'e
Başbakan Erdoğan, konuşmasında Türkiye-Kazakistan işbirliği ile tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılacağına vurgu yaptı. Erdoğan, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ve İstanbul Boğazı'nı denizaltından geçen Marmaray Projesi tamamlandığında Avrupa'dan Kafkasya'ya ve oradan da Orta Asya içlerine kadar demiryolu bağlantısının kurulmuş olacağını belirtti.
Bu projeler tamamlandığında Londra'dan Çin'e kadar kesintisiz bir demiryolu hattının işlemeye başlayacağını belirten Erdoğan, bu yol sayesinde Kazakistan ürünlerinin de Avrupa ve dünya pazarlarına çok daha rahat ulaşacağını söyledi.
Erdoğan, Astana ziyaretinde iki kardeş ülkenin 7 maddelik bir eylem planı üzerinde anlaştıklarını ve Kazakistan'da çok büyük bir organize sanayi bölgesi başta olmak üzere hemen uygulamaya geçireceklerini de duyurdu.

Türk yatırımları
Başbakan Erdoğan, Türk işadamlarının Kazakistan'daki yatırımlarına da değindi.
İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 3 milyar dolara ulaştığını ve önümüzdeki yıllarda 10 milyar doları bulmayı hedeflediklerini vurgulayan Erdoğan, şu bilgileri verdi:
"Petrol, telekomünikasyon, ilaç, kimya, otelcilik, sağlık, turizm alanlarındaki yatırım tutarımız 2,5 milyar doları buluyor. Müteahhitlik hizmetleri alanında Türk işadamlarının aldığı projelerin toplam tutarı da 20 milyar dolara ulaştı. Bu yatırımlar aynı zamanda çok önemli ölçüde istihdam da yaratıyor. Çok genç bir başkent olan Astana'nın inşaatına katkıda bulunmaktan çok mutlu oluyoruz. Turizm konusu da çok önemli. Kazak kardeşlerim ilk tercih olarak Türkiye'ye geliyorlar. 2011 yılında Türkiye'ye gelen Kazak sayısı 300 bini buldu. Bu yetmez. Bunun daha da artmasını istiyoruz. Bu amaçla uçak seferleri sayısını da artıracağız."

Baraj uyarısı
Başbakan Erdoğan, Kazakistan'ın büyük arazisi nedeniyle su sorunu yaşayabileceğine dikkat çekerek, bundan sonra yapılması gereken stratejik yatırımların baraj inşaatları olduğunu vurguladı.
Başbakan Erdoğan, Türk-Kazak işadamlarının baraj inşaatları üzerine yoğunlaşması gerektiğini de belirtti.

KAZAK SARAYINDA RESMİ TÖREN:
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Başkent Astana'da Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından resmi törenle karşılandı.

Fikret Bila - Milliyet

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ http://siyaset.milliyet.com.tr/erdogan-kazaklardan-5-cocuk-istedi/siyaset/siyasetyazardetay/24.05.2012/1544240/default.htm


Bu haber 888 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,905 µs