En Sıcak Konular

AKP SAĞLIMIZLA OYNUYOR: NİŞAŞTA BAZLI ŞEKERİN KOTASI YÜZDE 35'E YÜKSELDİ

23 Mayıs 2012 21:59 tsi
AKP SAĞLIMIZLA OYNUYOR: NİŞAŞTA BAZLI ŞEKERİN KOTASI YÜZDE 35'E YÜKSELDİ Halk sağlığına verdiği zararlardan dolayı dünyanın giderek uzaklaştığı NBŞ'nin Türkiye'de her yıl Bakanlar Kurulu kararı ile arttırılması manidar bulunuyor.AB ülkelerinde NBŞ kotası ortalama yüzde 2 seviyesinde bulunuyor.

Memura yüzde 3,5 Cargill'e yüzde 35

Yüzde 10 olan NBŞ kotası Bakanlar Kurulu kararıyla yine artırıldı. NBŞ kotasını bu yıl da yüzde 35 artıran Bakanlar Kurulu, bu kararıyla tatlandırıcı piyasasını elinde bulunduran ABD'li Cargill'e önemli bir avantaj sağladı. AB ülkelerinde ise NBŞ kotası ortalama yüzde 2 seviyesinde bulunuyor.

Nişasta bazlı şekerin kotası yine artırıldı. Halk sağlığına verdiği zararlardan dolayı dünyanın giderek uzaklaştığı NBŞ'nin Türkiye'de her yıl Bakanlar Kurulu kararı ile arttırılması manidar bulunuyor. Bu konuda ilginç olan ise; Danıştay her seferinde Bakanlar Kurulu'nun kota artışı kararında yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen nedense bu karar Bakanlar Kurulu tarafından hiç dikkate alınmıyor.

Bilindiği üzere Bakanlar Kurulu, 2010-2011 pazarlama yılına ilişkin olarak yüzde 10 olan NBŞ kotasını yüzde 50 artırmış, Danıştay ise geçtiğimiz günlerde bu kararda 'kamu yararı görülmemiştir' diyerek yürütmesini durdurmuştu. Danıştay'ın bu kararının üzerinden kısa bir süre geçmeden Bakanlar Kurulu'nun 2011-2012 yılı için NBŞ kotasını yine yüzde 35 oranında artırması ise dikkat çekti. Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, bir taraftan sahta ürünlerle mücadele sürdürülürken, diğer yandan sağlığa zararlı olduğu uzmanlar tarafından dile getirilen bu ürünlerin tüketilmesine meydan veren kararlara imza atılmasını manidar bulduğunu belirterek, "Bakanlar Kurulu'nun NBŞ kota artışı kararı yıldız ülke olmaya aday Türkiye için üzüntü vericidir" dedi.

NBŞ kotasının Şeker Kurulu üyelerinin Bakanlar Kurulu'na sunduğu raporlar doğrultusunda arttırıldığına dikkat çeken Gök, bu davranışlarından dolayı Şeker Kurulu üyelerinin de sorgulanır hale geldiğini bildirdi. Gök, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun bu konudaki Denetim Raporunu hatırlattı. Söz konusu raporda; "Şeker Kurumu tarafından rekabet koşulları ve yurtiçi üreticilerin durumu da dikkate alınarak, nişasta bazlı şeker üreticileri için tespit edilen kotanın Bakanlar Kurulu'nca her pazarlama yılı değişen oranlarda yükseltilmesinin, TÜRKŞEKER'e ek finansman yükü getirdiği ve stokları artırdığı dikkate alınarak uygulamanın gözden geçirilmesi" denildiğini kaydeden Gök, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu raporunun Bakanlar Kurulu ve Şeker Kurulu tarafından görmezlikten gelinmesini manidar bulduklarını anlattı.

NBŞ kotası artırılarak Türkiye'ye diz çöktürülmek istendiğini dile getiren Gök, şunları kaydetti: "Son yıllarda şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sürecinde sergilenen senaryoların alt yapısını oluşturan NBŞ kotalarının, amacı şeker sektörünü düzenlemek olan Şeker Kurumu'nun üyelerince hazırlanan raporlar doğrultusunda Bakanlar Kurulu tarafından AB ülkeleri seviyesinin yaklaşık 20 kat üzerinde artırılması sergilenen oyunların gerçek yüzünü su yüzüne çıkartmıştır.

Şeker Kurulu Üyeleri, hazırladıkları raporlarla Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile adeta ağız birliği edercesine şeker sektörünü ortadan kaldırmak için ellerinden gelen her türlü çabayı sarf etmekte ve bile bile siyasi karar vericileri yanıltmaktadırlar" (Sadettin İnan - Milli Gazete)


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/memura-yuzde-3-5-cargill-e-yuzde-35-239868.htm


Bu haber 799 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,582 µs