En Sıcak Konular

AKP YENİ ANAYASA'YI ''KATAKULLİ''YE GETİRECEK

22 Mayıs 2012 17:22 tsi
AKP YENİ  ANAYASA'YI ''KATAKULLİ''YE GETİRECEK Yeni anayasanın yazım sürecine geçilmesiyle birlikte iktidarın hırsı da tavan yaptı.

Tehdit ve hakaretle anayasa dayatılıyor

AKP'nin başkanlık hayali de içeren "yeni anayasa" hırsı sınır tanımıyor. Erdoğan komisyonun CHP, MHP ve BDP'li üyelerini "Güruh" olarak nitelendirdi. Cemil Çiçek ise "Masadan kalkan sandığa gömülür" dedi.
Benim isteğimi kabul et!
Yeni anayasanın yazım sürecine geçilmesiyle birlikte iktidarın hırsı da tavan yaptı. Başbakan Erdoğan, "Hiçbir güruhun zihnindekini dayatmasına müsaade etmeyiz" diyerek muhalefete "uzlaşma" anlayışıyla ilgili mesaj verdi.
Masadan kalkana tehdit
TBMM ve Anayasa Komisyonu Başkanı Cemil Çiçek ise, kırmızı çizgilerini üniter yapı, tek bayrak, tek millet ve tek dil olarak ilan eden muhalefeti bir gazete röportajıyla tehdit etmekten çekinmedi: Masadan kalkan sandıkta cezalandırılır.
Tribünlere oynuyorlar...
İktidar kanadının bu tavrı, muhalefeti kızdırdı. MHP'li Reşat Doğru, başkanlık ve federasyon hayallerini eleştirirken, CHP'li Uğur Bayraktutan ise  "Samimi değiller. 'Kaçtılar' dedirterek siyasi prim umuyorlar" dedi.
 
AKP'nin tehdit ve dayatmasına öfke
Başbakan'ın, "Hiçbir güruhun, zihnindekini millete aktarmasına rıza göstermeyiz" sözüne ve TBMM Başkanı'nın masadan kalkanı sandıkla tehdidine tepki yağdı.
Haber : Fatih Erboz
TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in  aylardır üzerinde çalıştığı yeni anayasa arayışlarının ikinci adımı olan yazım çalışması krizle başladı. Temel Hak ve Özgürlüklerin düzenlendiği ilk iki maddede tartışma yaşanırken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden alevlendirdiği Başkanlık sisteminin AKP  tarafından  yeni anayasada yer alması önerisinin yapılacağı  Çiçek tarafından ilk kez kamuoyuna duyuruldu. Muhalefet partileri, kırmızı çizgilerini  üniter yapı, tek bayrak, tek millet ve tek dil olarak ilan ederken bu kez de Erdoğan'ın, başkanlık sistemini dayatması ve muhalefetin önerilerini dikkate almayacağını dillendirmesi ile TBMM Başkanı Çiçek'in sandıkla tehdit etmesine sert tepki gösterdi. ,

Hakaret etti
Erdoğan, önceki günkü TOBB Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "Biz parti olarak yeni anayasa çalışmalarında masadan kalkan taraf asla olmayacağız" dedikten sonra, "Uzlaşma, herkesin heybesindekini karşı tarafa dayatması değildir. Uzlaşma, ortak bir noktada buluşabilmektir. Hiç kimsenin, hiç bir güruhun zihnindekini, heybesindekini bütün bir millete dayatmasına, böyle bir girişimin içine girmesine rıza göstermeyiz ama sürecin kilitlenmesine de müsaade etmeyiz" diyerek farklı görüşteki muhalefeti güruh olarak değerlendirdi. Başbakan'ın bu hakaretinin ardından ise TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, Yeni Şafak'ta yayımlanan röportajında muhalefet partilerine yaptığı tehdit geldi. Anasaya Uzlaşma Komisyonu'nun başkanı sıfatıyla her partinin tekliflerine eşit mesafede durması gereken Cemil Çiçek, AKP'nin hedeflediği ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ısrarla dile getirdiği başkanlık sistemine açık destek verdiği röportajda, komisyona üye veren muhalefeti de sandıkla tehdit etti. Çiçek, yeni anayasa yapılması sürecinde masadan kalkan partilerin sandıkta halk tarafından cezalandırılacağını söyledi. TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi ve CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, uzlaşma olmayacağını anlayan AKP'nin tribünlere oynadığını söyledi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Reşat Doğru da, AKP içinde de üniter yapının değiştirilmesine karşı olanların bulunduğunu belirterek "İktidar, kendi içinde birliği sağlamak için muhalefete çatıyor" dedi.

Uzlaşma olmayacak
TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi ve CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın konuşmaları ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in tehdidine tepki gösterdi. Bayraktutan şöyle dedi: "Değiştirilemez ana maddelerin en başta konuşulması gerekirdi. İlk dört madde, cumhuriyetin temel niteliklerini ifade eden ve temel kazanımları koruyan maddeleri ifade ediyorum. Önce bunları konuşmalıyız. Bunları konuşmayacağız, diğer böyle çok özelliği olmayan hepimizin uzlaşabileceği maddeleri konuşacağız. Esas rejim ile ilgili maddeleri konuşarak başlayalım. Bunların dışındaki maddeleri konuşacağız gidelim orada konuşalım üç ay sonra anlaşamadık masadan kalkalım diyene kadar bunların üzerinde duracağız. İlk önce temel maddeler ele alınmalıydı. Örneğin üniter yapı konusunda BDP'nin karşı çıkabileceği federalizmi önümüze getirebileceği cumhuriyetin temel kazanımlarına ilişkin maddelere yönelik ilk görüşmeleri burada yapmamız gerekiyor. Başbakan'ın da samimi olduğuna inanmıyorum." 

Kesinlikle kabul edilemez
TBMM Başkanı'nın kendisine ne söylenirse onu yaptığını belirten Bayraktutan şöyle devam etti: "Başbakan da 'şuradan kalkmayacağız, buradan kalkmayacağız' diyor ama samimi değil. İsmet İnönü'nün bir lafı var 'yabancı devletle anlaşmaya vardığını hissetmek yırtıcı hayvanla yatağa girmeye benzer' diyor. Teşbihte hata olmaz ama ben bu benzetmeyi yapıyorum. Bunlar da böyle samimi olmayan kafalarında B planı, C planı olan insanlar. Basına verdikleri demeçler, Başbakan'ın TOBB Genel Kurulu'nda yaptığı konuşma kesinlikle kabul edilemez bir konuşma. BDP zaten çekincesini ortaya koydu ki bu maddeler henüz temel maddeler değil. O maddelere gelindiği zaman ne yapacağız. Üniter yapı dendiği zaman üniter yapıyı kabul edecekler mi? Üniter yapı konusunda çok katı duran iki tane yapı var. AKP de samimi değil. Avrupa Yerel Yönetimler şartıdır getirilmek istenen. Bunlar masumane gelebilir ama değil. Başbakan'ın kendisi de samimi değil zaten. Başbakanın samimi olmadığını önümüzdeki günlerde göreceğiz. O tribünlere oynuyor. Onun derdi cumhuriyetin son kazanımlarını ve kırıntılarını da ortadan kaldırmak." 

Tribünlere oynuyorlar
AKP'nin de uzlaşma olmayacağının farkında olduğunu belirten Bayraktutan son olarak şunları söyledi: "Bana göre burada neyin ne olduğunun farkındalar yani uzlaşmanın olmayacağının farkındalar. O nedenle kamuoyu karşısında puan toplamaya çalışıyorlar. Siyasi manevra yapıyorlar. 'Bak efendim biz böyle böyle yaptık bunlar kaçtılar'diyecekler. Siyasetten prim elde etmeye çalışıyorlar. Bunun gereğini yapıyorlar. Tribünlere oynuyorlar, amiyane tabirle. TBMM'de milletvekillerinin hakkını savunamayan bir başkan milletin hakkını nasıl savunacak? Bir oyundur bu. Bu oyunun da gereğini yerine getiriyorlar. Açıkça tehdit ediyor. Bunu yaparsan gidip millete şikayet edeceğim demek istiyor. Milli irade diyorlar ya." 

İktidar muhalefete sopa gösteriyor
MHP Genel Başkan Yardımcısı Reşat Doğru, başkanlık dayatmasıyla ilgili şunları söyledi: "AKP içinde de bazı milletvekilleri bundan çok rahatsız ve milli birlik ve bütünlüğü bozduğu noktasında tepki var. Bu tepki Başbakan'a da ulaşıyor. Başbakan ise Başkanlık sistemine doğru gitmeye çalışıyor. AKP kendi isteğini yapabilmek için muhalefete sopa gösteriyor bir anlamda tehdit etmeye çalışıyor. Kendi içerisindeki birliği sağlayabilmek için muhalefeti tehdit ederek o birliği sağlamaya çalışıyor. Başbakan'ın başkanlık sistemini istemesinin başında Türkiye'yi federasyona götürme çabası vardır." TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi ve Konya Milletvekili Faruk Bal da, başkanlık sistemine parti olarak karşı tavırda olduklarının çok açık olduğunu söyledi.


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=67728


Bu haber 905 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,604 µs