En Sıcak Konular

GÜNDEMİMİZ BİR KEZ DAHA ''ULUDERE''

18 Mayıs 2012 10:40 tsi
GÜNDEMİMİZ BİR KEZ DAHA ''ULUDERE'' ABD’nin Wall Street Journal gazetesinde yer alan 34 sivilin bombalanarak öldürüldüğü Uludere olayıyla ilgili istihbaratı ABD’nin verdiği iddiaları dün Ankara’nın gündemine oturdu.

Uludere bilmecesi

Art arda gelen açıklamalar kafaları karıştırdı

Wall Street Journal'ın Uludere'yle ilgili "İlk görüntüyü ABD'nin Predatör'ü verdi" haberine Genelkurmay'dan dün yalanlama geldi: "İlk görüntüyü Predatör değil Heron verdi." Ancak akşam saatlerinde Fransız haber ajansı AFP, ABD'li bir yetkilinin "Bilgiyi Türklere biz verdik" dediğini duyurdu

ABD'nin Wall Street Journal gazetesinde yer alan 34 sivilin bombalanarak öldürüldüğü Uludere olayıyla ilgili istihbaratı ABD'nin verdiği iddiaları dün Ankara'nın gündemine oturdu. İki gün boyunca sessiz kalan TSK'dan beklenen açıklama akşamüstü geldi. Açıklamanın, Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in haftalık görüşmesi sonrasında yapılması dikkat çekti. Genelkurmay'ın internet sitesinde yer alan açıklamada şöyle denildi: "Bazı basın yayın organlarında, bir yabancı gazeteye dayanarak verilen haberlerde, 28 Aralık 2011 tarihinde Uludere güneyinde sınır ötesinde meydana gelen olayda, ilk görüntünün ABD insansız hava aracından (Predatör) verildiği iddia edilmektedir. Haber gerçeği yansıtmamaktadır. Olayda grubun ilk görüntü tespiti Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait insansız hava aracı tarafından yapılmıştır. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler olayı inceleyen makamlara gönderilmiştir."

ABD'li yetkilinin açıklaması

Genelkurmay'ın açıklamasından sonra akşam saatlerinde ise Wall Street Journal'ın haberini destekleyen bir açıklama Fransız haber ajansı AFP tarafından duyuruldu. Haberde adı açıklanmayan bir ABD'li yetkilinin ağzından "Söz konusu olayda insansız hava aracı operatörleri (Predatörler) bir grup insan ve hayvanı fark etti. Bu bilgi Türklere verildi. Daha sonra insansız hava aracımız bölgeyi terk etti" sözleri yer aldı. Aynı yetkili "Hava saldırısı ile hiçbir alakamız olmadı. Hatta saldırı düzenlendiğinde bölgede bile değildik" ifadelerini kullandı.

Bozdağ: TSK soruşturma açtı

Gün boyu siyasilerden de açıklamalar geldi. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ "Gazetede çıkan haberler teyitli haberler değil. Amerikan ya da Türk yetkilileri tarafından bu konuda böyle olduğuna ilişkin bir açıklama yok. Haber üzerine hem Genelkurmay Başkanlığı idari bir soruşturma başlattı, hem de adli bir soruşturma başlatıldı. Soruşturmalar bu konudaki bütün tartışmalara gerekli cevabı verecektir" dedi.

MHP: ABD milliymiş!

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Uludere olayıyla ilgili istihbarat konusunda farklı noktaya gelindiğini ileri sürdü: "Meğer ABD Predatörleri tespit etmiş. İstihbarat başka ülkeden gelmiş. 'Milli' dediklerine göre, ABD'nin her isteğini milli görüyorlar. Bu zihniyete bakın. Onlara göre millilik kriteri, ABD istek ve arzularıdır. Bunlara göre ABD istihbaratı milliymiş, bu kadar iç içe geçmişler."

Soruşturmada Heron görüntüsü esas alınacak

Tartışmalar sürerken, olayı soruşturan Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nın, Genelkurmay Başkanlığı'nın gönderdiği 4 saatlik Heron görüntülerini esas alacağı belirtildi. Savcılık yetkilileri, Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen bilgi ve belgelerin değerlendirilmesi sonucu, gerek görüldüğünde istihbaratın kimden alındığı konusunun soruşturulabileceğini söyledi.

Pentagon: Bir haberle ilişkilerimiz zarar görmez

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü George Little, dün düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ile ABD arasında çok güçlü askeri ilişkiler bulunduğunu dile getiren Little "Hem PKK ile mücadele çabalarında hem de diğer zorluklarda Türkiye ile çalışmaya devam edeceğiz" dedi. Wall Street Journal'ın haberinin "sızdırma" olup olmadığı sorusuna Little "Bu haberin nereden geldiğini bilmiyorum. Sızdırmalar olur mu? Ne yazık ki olur" diye yanıt verdi. Little, haberin Türkiye ile ilişkileri nasıl etkileyeceğine dair soru karşısında ise "Bu, sadece bir gazete haberi. Çok uzun yıllara dayanan çok güçlü bir ilişkiye zarar verme yeteneğine sahip değildir" dedi.

Hükümet kendi halkına yalan söyledi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Uludere istihbaratının ABD'den alındığına dair WSJ'nin haberini VATAN'a değerlendirdi. Olayın yaşandığı günden bu yana geçen yaklaşık 5 aylık sürede sürekli "İstihbaratı kimden aldınız?" diye sorduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "Bu soruya hükümet yanıt vermedi. Milli Savunma Bakanı imzasıyla Meclis'e gönderilen raporda 'Milli Kaynaklar' açıklaması yapıldı. Yani hükümet kendi halkına yalan söyledi. Bu artık ortaya çıktı. Hangi demokratik ülkede hükümet kendi halkına, halkının en yüce temsilcisi olan Meclis'e aldatıcı bilgi verir, yalan söyler." (Kıvanç EL- ANKARA)

Gazeteden mi öğreneceğiz?

"Bir gerçeği ABD gazetelerinden mi öğreneceğiz? Düşünün bir hükümet kendi parlamentosunu ve halkını aldatacak ve biz bunu ABD gazetelerinden öğreniyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde o hükümet sessiz kalamaz. Başbakan çıkıp halkından özür dilemeli ve bir açıklama yapmalıdır. Hiçbir demokratik ülkede böyle bir durumda Hükümet yerinde oturamaz. Ama bizde oturuyor ve sessizliğini de koruyor."

ABD'ye o kadar bağımlılar ki...

"İktidarın bugüne kadar verdiği tüm bilgilerin tartışmalı hale geldi. Şimdi bu haberle hepsi yalanlandı. Bir taraftan 'milli kaynaklar' denilecek diğer taraftan ABD'nin verdiği ortaya çıkacak. Demek ki iktidarın 'Milli Kaynaklar'dan kastı Amerikaymış. ABD'ye o kadar bağımlı bir hükümet var ki ortada ABD'yi milli kaynak, milli bilgi olarak görüyorlar. Bu durum bir utanç meselesidir. AKP döneminde TBMM'de kurulan hangi komisyon hangi olayı çözdü? 10 yılın bir analizi yapılmalı. Getirilen önerilerin hangisini kabul ettiler ve olayı çözdüler. Hükümetin çoğunlukta olduğu, tek karar verici olduğu komisyon sorunları çözemez."


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/uludere-bilmecesi/451309/1/Manset


Bu haber 715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,938 µs