En Sıcak Konular

EYALETİN YOLUNU VALİLER AÇACAK!

17 Mayıs 2012 18:33 tsi
EYALETİN YOLUNU VALİLER AÇACAK! Ahmet Türk, “seçilmiş vali” karşılığı başkanlık sistemine evet diyeceklerini açıklayınca Hüseyin Çelik, yeşil ışığı yaktı: Sistem oraya gidiyor.

EYALETİN YOLUNU VALİLER AÇACAK!

AKP'nin terörle müzakere süreci meyvelerini (!) vermeye başladı. Ahmet Türk, "seçilmiş vali" karşılığı başkanlık sistemine evet diyeceklerini açıklayınca Hüseyin Çelik, yeşil ışığı yaktı: Sistem oraya gidiyor.

Siz yeter ki isteyin!

AKP ile BDP'nin yeni anayasa pazarlığında ilk somut adım atıldı. Mardin Milletvekili Ahmet Türk'ün "Başkanlık sisteminde valiyi halk seçsin" isteğine jet onay, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'ten geldi.

Büyükşehir modeli

Çelik, "Yerinden yönetim, daha çok özerklik; eyalet sistemi anlamına gelmez. Yeni eklenecek 12 şehirle büyükşehir sayısı 28'e çıkacak. Valiler artık il genel meclisi başkanı değil. Sistemimiz zaten oraya doğru gidiyor" dedi.

Gözler komisyonda

Yeni anayasanın yazım sürecine geçilmesiyle birlikte su yüzüne çıkan AKP-BDP ortaklığının "seçilmiş vali" için anlaşması, gözleri Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun diğer üyeleri olan CHP ve MHP'nin tepkilerine çevirdi. 
 
BDP istiyor, AKP masaya getiriyor!..
AKP, desteğini alabilmek için BDP'nin "başkanlık sisteminde valiler halk tarafından seçilsin" istemine yeşil ışık yaktı. AKP'li Çelik, "Bunu da konuşuruz" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tartışmaya açtığı Başkanlık sisteminin altından da BDP'nin eyalet özlemi çıktı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, BDP'nin Başkanlık sistemine destek verme koşulunu açıklaması üzerine  eyalet sistemine geçilmesine ilişkin düzenlemelerin ayrıntılarını itiraf etti. Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk'ün "Başkanlık sisteminde halkların yerel iktidarlarının yeri var. Valiler halk tarafından seçilir. Yönetim anlayışı tamamen değişir. Eğer siz başkanlık sistemiyle bunu gerçekleştirecekseniz, 'evet'deriz" sözlerini de değerlendiren Çelik şu değerlendirmeyi yaptı: "Başkanlık demek federasyon demek değildir. ABD'de cari bir sistem Türkiye 'de de olacak diye bir şart yok. Yerinden yönetim, daha çok özerklik eyalet sistemi anlamına gelmez. Büyükşehir belediye sistemimiz zaten buraya doğru gidiyor. İl genel meclislerinin başkanı artık valiler değil ve Meclis onaylamadan vali hiçbir şey yapamıyor. 16 büyükşehir belediyesi ile bunlara eklenecek 12 şehirle 28 büyükşehirde bu sistem uygulanacak. Gerekirse valinin seçilmesini de konuşuruz" dedi. Bu sözlere muhalefetten tepki yağdı. 
 
"Eyalet sistemi için uygun yapılanma olmalı" 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2001 yılında kurduğu AKP'nin programına da, eyalet sistemine zemin hazırlayacak maddeler koydurdu, Başbakanlık koltuğuna oturduktan sonra da hayalini gerçekleştirmek için birçok adım attı. Ancak daha önce 'eyalet' sözcüğünü çekinmeden söyleyebilen Erdoğan, Başbakan olduktan sonra bunu açıkça dile getirmekten kaçındı. Devletin yapısını temelden değiştirmeyi amaçlayan 'Kamu Yönetimi Reformu' tasarısına Cumhurbaşkanı Sezer ve TSK'dan, "üniter yapıyı bozar" itirazı gelince, Erdoğan ve hükümetin diğer bakanları "Böyle bir niyetimiz yok" demişti. Gizlenen niyet, 2004'te Fatih Altaylı'nın Teketek programında açığa çıktı. Programda başkanlık sistemini öven Erdoğan, "Uygulanabilmesi için eyalet sisteminin olması da gerekmiyor mu?" sorusuna, "Eh, tabii o zaman ona uygun bir yapılanma da olmalı. Üstü kaval altı şişhane olmaz" cevabını vermişti. 

Bölücübaşından talimat
Teröristbaşı Öcalan'ın 2007'de İmralı'dan "tartışmaya açın" talimatını verdiği "demokratik özerklik" projesine geçen yıl tam desteğini açıklayan Başbakan Erdoğan, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun anayasayı şekillendirme çalışmalarına geçmesiyle eyalet sisteminin önünü açacak başkanlık sistemini yeniden gündeme getirdi. Erdoğan, başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili olarak, "Her şeyi tartışmalıyız, konuşmalıyız ve bundan da çekinmemeliyiz" demişti.


Kaynak: YENİÇAĞ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=67512


Bu haber 857 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,734 µs