En Sıcak Konular

ŞİRK NEDİR? MÜŞRİK KİME DENİR?

17 Mayıs 2012 18:25 tsi
ŞİRK NEDİR? MÜŞRİK KİME DENİR? Şirk küfürden farklıdır. Küfürde tümüyle Alah'ı inkâr varken; şirkte Allah'ı kabul ile beraber O'na başkalarını ortak etme hâdisesi vardır. Yani müşrik Allah'ı kabul eden, lâkin O'nunla beraber başka tanrılarıda kabul eden kişidir.

Şirk nedir? Müşrik kime denir?

İnsanların tam manasıyla bilmediği şeylerden biri de şirk meselesidir. Birilerine sorarsanız:

- Şirk nedir? Müşrik kime denir?

Alacağınız cevap:

"Şirk Allah (c.c.)'a ortak koşmaktır; bunu yapan da kâfirdir." derler.

Konunun açıklığa kavuşturulmasına ihtiyaç var.

Hayatın bazı bölümlerinde söz sahibi Allah (c.c.) bazı bölümlerinde ise söz sahibi başkaları ise bu şirktir. Mesela ölümde söz sahibi Allah (c.c.) iken düğünde söz sahibi toplum ise bu şirktir.

Şirk küfürden farklıdır. Küfürde tümüyle Alah'ı inkâr varken; şirkte Allah'ı kabul ile beraber O'na başkalarını ortak etme hâdisesi vardır. Yani müşrik Allah'ı kabul eden, lâkin O'nunla beraber başka tanrılarıda kabul eden kişidir.

Rasulullah (s.a.v.) zamanında O'nun toplumunun asıl meselesi Allah'ın varlığının kabulü meselesi değildi. Asıl mesele Allah'ın tek oluşunun kabulu meselesiydi. Çünkü Mekkeli müşrikler Allah'ı inkâr etmiyorlardı. Allah'ı kabul ediyorlardı, Allah'a ibadet de ediyorlardı. Bunun için onlara kâfir denmemiş müşrik denmiştir.

Zümer Suresi 3'üncü ayette beyan edildiğine göre mesele Allah'ın varlığının kabul edilip edilmemesi meselesi değil, O'nun yanlız kabul edilip edilmeme meselesidir. Mekkeli müşrikler diyorlardı ki; Allah'a kulluk yapalım. Lakin onunla beraber başkalarına da kulluk yapalım, diyorlardı. Yani bir şirket hâlinde kulluğa razı idiler. Tek Allah'a (vahdete) razı değiller.

Şirki tanıyabilmek için Hz. İbrahim (a.s.)'i tanımak lazım. Çünkü Kur'an'da şirk en bâriz şekilde Hz. İbrahim (a.s)'ın hayatında anlatılmıştır. Allah-ü Teâlâ, ibadettede ve iteatte kendisinden başkasına uymamamızı bize emrediyor. (Araf Suresi, Ayet: 54)

Emir ve arzuları, Allah'ın emir arzularıyla çatışan bir varlığın sözünü dinlemek insanı müşrik eder. Allah'ın emir ve arzularıyla çatışmayan noktalarda itaat insanı müşrik yapmaz. Mesela patronun elbisenin beyazını giyeceksin diyorsa; bu konuda Allah'ın aksini emreden bir yasağı yoksa onu dinlemek insanı müşrik yapmaz. Allah (c.c.)  tesettürü emrediyor, modacı da çıplaklığı emrediyor. Çıplak olanlar müşrik olurlar.

Patronun veya amirinin namaz kılmayacaksın, emrine uyanlar müşrik olurlar. Yani hayatınızın bazı bölümlerinde Rabb'iniz, Allah (c.c.) bazı bölümlerinde başka rableriniz olmasın. Tüm hayatınızda Rabbiniz, Allah (c.c.) olsun.

 

Mevlüt Özcan - Millİ Gazete

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/makale/sirk-nedir-musrik-kime-denir-239284.htm



Bu haber 741 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,909 µs