En Sıcak Konular

TÜRKİYE ABD'NİN ''BÜYÜK PAZARI'' VE ''BÖLGENİN LOKOMOTİFİ''

17 Mayıs 2012 18:01 tsi
TÜRKİYE ABD'NİN ''BÜYÜK PAZARI''  VE ''BÖLGENİN LOKOMOTİFİ'' Bugüne kadar ABD tarafından "stratejik müttefik", "model ortak" gibi ifadelerle övülen Türkiye ile ilgili olarak ABD'nin gerçek düşünceleri, ABD Ankara Büyükelçisi Ricciardone'nin notlarına yansıdı.

ABD'nin lokomotifi

Bugüne kadar ABD tarafından "stratejik müttefik", "model ortak" gibi ifadelerle övülen Türkiye ile ilgili olarak ABD'nin gerçek düşünceleri, ABD Ankara Büyükelçisi Ricciardone'nin notlarına yansıdı. Türkiye, Büyükelçi'nin okumadığı ancak Millî Gazete'nin ele geçirdiği konuşma metninde bu sefer de ABD'nin "büyük pazarı" ve "bölgenin lokomotifi" olarak tanımlandı.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone Afyonkarahisar'a düzenlediği iş gezisinde ilginç gelişmeler yaşandı. Afyonkarahisar Destekleme Derneği'nin davetlisi olarak gerçekleştirdiği ziyaret sonrası açıklamalarda bulunan Büyükelçi Ricciardone'nin, basına dağıtılan konuşma metnindeki ilginç bir cümleyi sarf etmemesi dikkat çekti. Ancak Ricciardone'nin konuşma metninde, bir bölüm görenleri şaşkına çevirdi. 4 sayfalık açıklamanın ilk sayfasında yer alan metinde Türkiye'nin ABD'nin pazarı olduğu cümleleri yer aldı. Elçinin söylemeye cesaret edemediği ancak dağıtılan metinde yer alan 'Türkiye'nin Amerikan mal ve hizmetleri için daha büyük bir pazar haline gelmesini arzuluyoruz' cümlesi dikkat çekti.

Büyükelçi Rıccıardone, gerçek niyetini es geçti
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Afyon'a yaptığı gezi sırasında bir skandala imza attı. Konuşma metninde ABD'nin Türkiye'ye bakış açısına dair çarpıcı tespitler yer alırken, Ricciardone metindeki bu cümleleri okumadı. Bu cümlelerde, "Türkiye'nin Amerikan mal ve hizmetleri için daha büyük bir pazar haline gelmesini arzuluyoruz" ifadeleriyle ABD'nin Türkiye'ye bakışı sergilendi.

"Bölgenin lokomotifi olarak görmek istiyoruz"
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin dağıtılan ancak okumaya cesaret edemediği metinde şu ifadeler de yer alıyor: "Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın 10'uncu büyük ekonomisi olma hedefini tamamen destekliyoruz. Sizler bizim eski ve önemli bir dostumuzsunuz. Dolayısıyla Türkiye'yi güçlü ve ekonomide bölge lokomotifi olarak görmek istiyoruz. Aynı zamanda Amerikan mal ve hizmetleri için daha büyük bir pazar haline gelmesini arzu ediyoruz"

Askeri havalananına iniş yaptı!
Öte yandan ABD'nin Ankara Büyükelçisi'ne Türkiye tarafından özel bir iltimas da geçildi. Afyon'da sivil havalananı olmamasından dolayı ABD Büyükelçisi'ni taşıyan özel uçağın Afyon'daki askeri havaalanına iniş yapması ise Büyükelçiye Türkiye tarafından özel izin verildiği gerçeğini de ortaya çıkardı.

Vali ile de görüştü
Ayrıca büyükelçinin Afyon'un haşhaş üretiminden dolayı ABD açısından önemli bir yer olduğunu kaydetmesi de dikkat çekti. Ricciardone'nin, Afyon kaymağı yedikten sonra, "Ben çok spor yapan birisiyim. Artık, benim buradan Ankara'ya yürümem lazım" demesi de dikkat çekti. Afyon'daki temasları sırasında ABD'li Büyükelçi Afyon Valisi İrfan Balkanlıoğlu'nu da ziyaret etti.(Ahmet Açıkay - Milli Gazete)


Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/haber/abd-nin-lokomotifi-239272.htm


Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,081 µs