En Sıcak Konular

TÜİK'TEN BİR TUHAF İŞSİZLİK ORANI AÇIKLAMASI

16 Mayıs 2012 21:41 tsi
TÜİK'TEN BİR TUHAF İŞSİZLİK ORANI AÇIKLAMASI TÜİK, aralarında iş bulma umudu olmayanların da yer aldığı işsizlik oranına iş aramayıp, çalışmaya hazır olanlar ile mevsimlik çalıştığı için işsiz durumda bulunanları dahil etmeksizin işsizlik oranını belirliyor.

TÜİK bizi kandırıyor

İşsizilik oranları hükümetin istekleri doğrultusunda açıklanmaya devam ediyor. Türkiye genelinde işsizlik oranı, 2012 yılı Şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1.1 puan azalışla yüzde 10.4 düzeyine geriledi. İşsizlik oranı bir önceki aya göre 0.2 puan artış gösterdi. İşsiz sayısı, Şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 243 bin kişi azalışla 2 milyon 721 bin kişi düzeyine geriledi. İşsiz sayısı bir önceki aya göre 57 bin kişi arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Hanehalkı İşgücü İstatistikleri Şubat 2012 verilerini açıkladı. 2010 yılından itibaren temel işgücü göstergeleri, mevsim etkilerinden arındırılarak da yayımlayan TÜİK, Şubat 2010 döneminden başlamak üzere, ilgili döneme ait mevsim etkilerinden arındırılmış temel işgücü göstergeleri de ilgili haber bülteni ile vermeye başladı. Buna göre Şubat 2012 döneminde kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 213 bin kişi arttı. 2012 yılı Şubat döneminde, Türkiye'de kurumsal olmayan nüfus bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 334 bin kişilik bir artış ile 73 milyon 254 bin kişiye, kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus ise 1 milyon 213 bin kişi artarak 54 milyon 365 bin kişiye ulaştı. Şubat döneminde Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 243 bin kişi azalarak 2 milyon 721 bin kişiye düştü. Bir önceki aya göre ise işsiz sayısı 57 bin kişi artış gösterdi.
9 ayın ardından Ocak ayında yeniden çift haneyi gören işsizlik oranı Şubat ayında da çift haneli gerçekleşti. İşsizlik oranı Şubat'ta 1.1 puanlık azalış ile yüzde 10.4 seviyesinde gerçekleşti. Bir önceki aya göre ise işsizlik oranında 0.2 puan artış yaşandı. Kentsel yerlerde işsizlik oranı 1.2 puanlık azalışla yüzde 12.1, kırsal yerlerde ise 0.7 puanlık azalışla yüzde 7.1 oldu. 

İŞSİZLERİN YÜZDE 31.2'Sİ "EŞ DOST" VASITASIYLA İŞ ARADI

İşsizlerin yüzde 31.2'si "eş-dost" vasıtasıyla iş aradı. İşsizlerin yüzde 90.9'unu oluşturan 2 milyon 473 bin kişi daha önce bir işte çalıştı. Daha önce bir işte çalışmış olan işsizlerin yüzde 47.3'ü "hizmetler", yüzde 19'u "sanayi", yüzde 21.7'si "inşaat", yüzde 8.4'ü "tarım" sektöründe çalışırken, yüzde 3.6'sı ise 8 yıldan önce işinden ayrıldı.

 
GENÇ NÜFUSTA İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 18.3

Genç nüfusta işsizlik oranı 2012 yılı Şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 2.3 puan azalışla yüzde 18.3 düzeyinde gerçekleşti. Kentsel yerlerde genç nüfusta işsizlik oranı 2.6 puan azalışla yüzde 19.9'a, kırsal yerlerde 1.9 puan azalışla yüzde 14.6 düzeyinde gerçekleşti.

İŞSİZLERİN YÜZDE 35.6'SININ ÇALIŞTIĞI İŞ GEÇİCİ

İşsizlerin; yüzde 35.6'sının çalıştığı iş geçici olup işi sona erenler, yüzde 13.5'ini işten çıkarılanlar, yüzde 17.4'ünü kendi isteğiyle işten ayrılanlar, yüzde 6.5'ini işyerini kapatan veya iflas edenler, yüzde 8.4'ünü ev işleriyle meşgul olanlar, yüzde 8.5'ini öğrenimine devam eden veya yeni mezun olanlar, yüzde 10.1'ini ise diğer nedenler oluşturdu.

KAYITDIŞI İSTİHDAM ORANI YÜZDE 37.5

Yaptığı işten ötürü herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmadan çalışanların oranı, önceki yılın aynı dönemine göre 3.5 puanlık azalışla yüzde 37.5 olarak gerçekleşti. Bu dönemde, geçen yılın aynı dönemine göre tarım sektöründe sosyal güvenlikten yoksun çalışanların oranı yüzde 83.3'ten yüzde 82.1'e, tarım dışı sektörlerde yüzde 27.3'ten yüzde 23.9'a düştü.

İŞ ARAMAYIP ÇALIŞMAYA HAZIR OLAN KİŞİ SAYISI 2.3 MİLYON KİŞİ

Şubat döneminde işgücüne d‰hil olmayanların sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 921 bin kişi artışla 27 milyon 386 bin kişiden 28 milyon 307 bin kişiye yükseldi. Bu dönemde işgücüne d‰hil olmayan nüfusun nedenlerine göre dağılımına bakıldığında, iş aramayıp, çalışmaya hazır olanların sayısı 2011 yılının aynı dönemine göre 40 bin kişi artışla 2 milyon 272 bin kişiye yükseldi. Bu dönemde iş bulma umudu olmayanların sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 40 bin kişi artışla 856 bin kişi düzeyinde gerçekleşirken, diğerleri bin kişi artarak 1 milyon 416 bin kişi oldu. Şubat'ta işgücüne d‰hil olamayan mevsimlik işgücü ise 13 bin kişi azalarak 97 bin kişi olarak belirlendi.
 
Gerçek işsiz sayısı 5 milyon 90 bin kişi
Bilindiği üzere TÜİK, aralarında iş bulma umudu olmayanların da yer aldığı işsizlik oranına iş aramayıp, çalışmaya hazır olanlar ile mevsimlik çalıştığı için işsiz durumda bulunanları dahil etmeksizin işsizlik oranını belirliyor. Bu hesapla TÜİK, Şubat döneminde işsiz sayısını 2 milyon 721 bin kişi olarak açıkladı. Ancak bu rakamlara, aralarında iş bulma umudu olmayanların da yer aldığı işsizlik oranına iş aramayıp, çalışmaya hazır olanlar ile mevsimlik çalıştığı için işsiz durumda bulunanlar da eklenince, gerçek işsiz sayısının 5 milyon 90 bini bulduğu belirlendi.



Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=23921


Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,199 µs