En Sıcak Konular

TÜRK ÇİFTÇİSİ ZOR DURUMDA

15 Mayıs 2012 14:17 tsi
TÜRK ÇİFTÇİSİ ZOR DURUMDA Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yapısal sorunların yanı sıra verilen desteklere rağmen, gübre, mazot, tohum, elektrik gibi girdi fiyatlarının yüksekliğinin Türk çiftçisini zorladığını belirtti.

Türk çiftçisi zorda
 
DÜNYA Çiftçiler Günü dolayısıyla düzenlenen törenin açılışında konuşanTürkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yapısal sorunların yanı sıra verilen desteklere rağmen, gübre, mazot, tohum, elektrik gibi girdi fiyatlarının yüksekliğinin Türk çiftçisini zorladığını belirtti.
 
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, , TZOB tarafından JW Marriot Otel'de Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla düzenlenen törenin açılışında yaptığı konuşmada, tarımsal üretim ve gıda güvenliğinin son yıllarda dünyanın en önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi.
 
Türkiye'de geçmişten bugüne tarıma iyi niyetle ve devletin imkanları ölçüsünde önem verildiğini ve halen verilmeye devam ettiğini anlatan Bayraktar, su kaynakları, tarım alanları, meralar başta olmak üzere doğal kaynakların korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımının büyük önem taşıdığını vurguladı.
 
Bayraktar, "Türkiye, bu bölgede daha güçlü bir ülke olmak, daha etkili bir dış politika yürütmek istiyorsa, güçlü bir tarım sektörüne sahip olmalıdır" ifadesini kullandı.

"YAPISAL SORUNLAR DEVAM EDİYOR"

Türkiye'nin tarımsal üretimde dünya ile rekabetini engelleyen yapısal sorunlarının devam ettiğine işaret eden Bayraktar, bu sorunları "Tarımsal işletmelerin küçük, arazilerin çok parçalı olması, sulamadaki yetersizlik, örgütlenmedeki yetersizlik, kırsaldan göç sonucu yaşlanan tarım nüfusu, işleme, depolama, pazarlama ve finansman yetersizliği" olarak sıraladı. 

Yapısal sorunların yanı sıra verilen desteklere rağmen, gübre, mazot, tohum, elektrik gibi girdi fiyatlarının yüksekliğinin Türk çiftçisini zorladığını ifade eden Bayraktar, şöyle devam etti:

"Bu sorunlara rağmen, Türk tarımı, Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikasına dahil olunduğunda, yaş meyve, sebze, kayısı, üzüm, incir gibi kurutulmuş meyveler ile fındık, Antepfıstığı, zeytin-zeytinyağı ve baklagiller olumlu yönde etkilenecek. Buna karşılık yağlı tohumlar ve mısır ile et ve süt ürünlerinin olumsuz etkileneceği, bazı endüstri bitkileri ile hububatta ise özellikle pirinçte sorun yaşanmayacağı belirtiliyor."

ET VE SÜTTE MÜDAHALE KURUMU OLUŞTURULMASI

Hayvancılıkta üretimi ve verimi artırmak gerektiğini vurgulayan Bayraktar, 2011 yılında sanayiye aktarılan inek sütü miktarının 7 milyon tonu aştığını, bundan memnuniyet duyduklarını söyledi. Bayraktar, şöyle devam etti:
"Ancak süt hayvancılığımızın krize girdiği yıllarda süt hayvanlarımız kesime giderken, sanayicimizin yeni tesisler kurarak hızlı bir şekilde büyümesini anlamakta güçlük çekiyoruz. Bu durum sektörde bir sömürü olduğunu gösteriyor. 
Konuyu Sayın Başbakanımıza da arz ettik. Talimatlarıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, Et ve Balık Kurumu'nu bir müdahale kurumu haline dönüştürüyor. Böyle bir müdahale kurumu süt hayvancılığı gelişmiş bütün ülkelerde bulunuyor. Fiyat istikrarının sağlanmasıyla birlikte süt hayvancılığımız daha çok büyüyüp gelişecek ve bu sayede besi hayvancılığına da yeterli materyal sağlayacaktır."

Yem maliyetlerini düşürücü tedbirlerle birlikte, çiftçilerin üretimlerini sürdürmelerinin sağlanması gerektiğini ifade eden Bayraktar, "Bu ülkede kasaplık hayvan ve et ithalatına son vermek istiyorsak, üreticilerimizi daha çok desteklemeliyiz" dedi. 

OKUL SÜTÜ PROJESİ

"Okul Sütü Projesi" nin çocukların gelişimine katkı sağlamasının yanı sıra süt piyasasının düzenlenmesinde ve dolayısıyla hayvancılık üzerinde olumlu etkiler yapmasını beklediklerini ifade eden Bayraktar, "hayvancılığımızın en önemli sorunlarından olan pazarlama sıkıntısını büyük ölçüde ortadan kaldıracak bu projeyi, TZOB olarak destekliyoruz. Yalnız, bu projenin tüm eğitim-öğretim dönemini kapsaması, denetiminin yapılması ve süreklilik arz etmesi, yoğurt, peynir, ayran gibi diğer süt ürünleriyle çeşitlendirilerek devamı önem taşıyor" diye konuştu.

TARIMSAL DESTEKLER

Tarımın en önemli sorunlarından ve gündem maddelerinden birinin de tarımsal destekler konusu olduğunu bildiren Bayraktar, tarıma verilecek doğru ve yeterli desteklerin, yapısal sorunların çözümüyle birlikte bugün ithalatçı olunan birçok üründe üretim, verimlilik, kalite ve standardın artmasını sağlayacağını kaydetti. 

"Tarımsal girdilerde daha fazla vergi indirimi bekliyoruz"
Tarımdaki istihdamın, 2011 yılında yüzde 25,5'e çıktığına dikkati çeken Bayraktar, istihdama, sanayi sektöründen daha fazla katkı sağlayan tarım sektörü, özellikle girdi fiyatlarındaki artıştan olumsuz etkilendiğini söyledi. 
Bayraktar, "başta gübre, mazot ve elektrik olmak üzere tarımsal girdilerde daha fazla vergi indirimini ve desteğini, bu sektör hak etmektedir. 

Bunu da hükümetimizden bekliyoruz" dedi. 

TOPLANTIYA İLGİ BÜYÜK OLDU

Toplantıya, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ile çok sayıda çiftçi katıldı. Toplantıda çeşitli illerden çok sayıda kadın çiftçide yer aldı.


Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=23912


Bu haber 677 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,501 µs