En Sıcak Konular

İYİYE GİDEN EKONOMİ BU MU?

13 Mayıs 2012 20:20 tsi
İYİYE GİDEN EKONOMİ BU MU? Başbakan Erdoğan, yine pembe tablolar çizerek AKP hükümeti döneminde Türkiye'nin ekonomisinin iyi yolda olduğunu söyledi. Rakamlar ise Erdoğan'ı yalanlıyor...

İyiye giden ekonomi bu mu?

Başbakan Erdoğan, yine pembe tablolar çizerek AKP hükümeti döneminde Türkiye'nin ekonomisinin iyi yolda olduğunu söyledi. Rakamlar ise Erdoğan'ı yalanlıyor...
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün memleketi Rize'de yine pembe tablolar çizdi. Erdoğan, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Başkanı Christine Lagarde'nin "Türkiye artık IMF'ye muhtaç değil ama IMF'nin Türkiye'ye ihtiyacı var" dediğini belirterek, "İşte Türkiye bu. İşte Türkiye bu seviyelere geldi" dedi.
Ancak rakamlar bunun tersini söylüyor. İşsizlik kronikleşti, büyüme durdu, enflasyon çift hanede seyrediyor, cari açık patladı. İç ve dış borç rekor kırıyor. AKP'nin 10 yılının özeti kısaca böyle.
 
10 YIL ÖNCE 10 YIL SONRA
Vatandaş doğalgaz ve elektriğe yapılan zamlarla adeta şoka girerken ekmek ve tüp de yapılan zamlardan nasibini aldı. Buna göre, 2002'de 1.76 olan benzinin litre fiyatı, bugün 4.72 lira olurken, aradaki yüzde 168'lik artış dikkat çekti.
2002 yılında bir mutfak tüpünün adet fiyatı 15 lira iken, bugün bu fiyat 60 liranın üstünde. Bu da, tüp fiyatlarının geçen 10 senede yüzde 300 arttığı anlamına geliyor. Aynı şekilde vatandaşın temel harcama kalemlerinden biri olan ekmekteki yüzde 150 artış da vatandaşı kara kara düşündürüyor.
1 kilogram etin fiyatı 2002'de 5.5 lira iken 2012'de 25-26 lira.
Devletin borcu 2002'de 242 milyar lira iken bugün 518 milyar liraya yükseldi.
Kredi borçlusu sayısı 10 yıl önce 1.6 milyon kişiydi bugün ise 14 milyon kişiye yükseldi.
 
EN PAHALI AKARYAKITI TÜRKİYE KULLANIYOR
Doğalgaz ve elektriğe yapılan zamlardan önce benzine de neredeyse her hafta küçük oranlarda zamlar geldi. Son aylarda benzin ve motorinde sıkça rastlanılan bu durum sonrası benzin fiyatları Türkiye'yi Avrupa'da birinciliğe taşıdı. Bu anlamda benzine en son yapılan zamlar ile litre fiyatı neredeyse 5 lira sınırına yaklaştı. 10 yıl önceyle kıyaslandığında benzine yüzde 168 civarında zam yapıldığı ortaya çıktı. 2002 yılında benzine yapılan zamlarla birlikte İstanbul'un Avrupa yakasında kurşunsuz benzinin litre fiyatı 1.76 kuruş iken, bugün ise aynı benzinin litre fiyatı ise 4.72 kuruş düzeyine yükseldi.
 
 
YA EKMEK?
Ekmekte de on yılda gelinen nokta pek iç açıcı değil. Son on yılda ekmekte yüzde 300'ün üzerinde zam artışı yaşandı. 2002 yılında normal ekmeğin birim fiyatı 20 kuruş iken, bu gün ekmeğin en düşük fiyatı 50 kuruş civarında. 2001 ekonomik krizi öncesi 15 kuruş olan ekmeğin fiyatı bir sonraki yıl yüzde 35 oranında artışla 20 kuruşa yükselmişti. Aradan geçen on yıla rağmen ise ülke herhangi bir ekonomik kriz yaşamamasına rağmen ekmeğin yüzdelik artışı 300'lerin üzerinde.(Yavuz MÜFTÜOĞLU - ORTADOĞU)


Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=23901


Bu haber 734 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,302 µs